Gemeente wil door met Regio Achterhoek

Algemeen

Gemeente wil door met Regio Achterhoek

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre wil graag verder met de regionale samenwerking van de Regio Achterhoek. Daarvoor wil het college instemmen met de voorstel 'De Achterhoek werkt door 2.0'.

Door Kyra Broshuis

Behoefte aan versterking
"Maar dat kan alleen als de minister instemt met de voorgestelde afwijking op de Wet gemeenschappelijke regelingen", zegt wethouder Marieke Frank. "We hebben met de Regio veel overleg gevoerd en daarbij is de raad actief betrokken. We hebben behoefte aan versterking van de samenwerking in de Achterhoek en willen graag verder met het programma van De Achterhoek werkt door 2.0."

Smeerolie
Regio Achterhoek is een samenwerkingsverband met zeven Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk). De Regio zet zich in voor het gezamenlijk belang en richt zich op het vormen van een economisch sterke regio die inspeelt op actuele maatschappelijk-economische uitdagingen, zoals de gevolgen van de krimp. De Regio ziet zichzelf als de 'smeerolie' tussen de verschillende partijen. Daarnaast wil de Regio bereiken dat de gemeenteraden een volwaardige positie hebben bij besluitvorming over de aanpak van de regionale opdrachten. De leidraad is de zogenaamde uitvoeringsagenda Achterhoek 2020.

Investeren in de Achterhoek
De doelen van 'De Achterhoek werkt door' zijn het sneller tot besluiten komen om de Achterhoek (economisch) te versterken, meer uitvoeringskracht en een sterkere profilering. De voorgestelde samenwerking gaat een stuk verder dan die van 'economic boards' in andere regio's, zegt Mark Boumans, voorzitter van Regio Achterhoek. "Achterhoekers werken al honderden jaren als 'naobers' aan slimme oplossingen. Met weinig middelen en weinig hulp van buitenaf. We hebben gelukkig de afgelopen tien jaar gemerkt dat provincie Gelderland en het Rijk ons zien als een krachtige regio waarin zij willen investeren. Waar ik mij, samen met heel veel betrokkenen, al enige tijd sterk voor maak, is een Achterhoek die ook de krachten van bedrijfsleven, onderwijs, maatschappelijke organisaties en gemeenten sterker bundelt. We zijn daarmee nu een flink eind in de goede richting. Ook inwoners van de Achterhoek hebben straks via burgerpeilingen de mogelijkheid om bij te dragen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant