Subsidie voor InHuis-steungezinnen van Yunio

Algemeen

Subsidie voor InHuis-steungezinnen van Yunio

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre stemt in met het subsidieverzoek van Yunio voor het programma maatwerk 'InHuis-steungezinnen' voor 2018. Yunio is er voor gezinnen met kinderen tussen de 0 en 18 jaar die tijdelijk steun nodig hebben op het gebied van opvoedingsvaardigheden en praktische ondersteuning bij het organiseren van het dagelijks gezinsleven.

Door Kyra Broshuis

Vrijwilligers
Wethouder Jos Hoenderboom geeft uitleg over het nieuwe programma: "Dit project is een pilot voor de regio Achterhoek. Het gaat om het inzetten van vrijwilligers om tijdelijk overbelaste gezinnen, de zogenaamde vraaggezinnen, hulp en ondersteuning te bieden. De steungezinnen bieden hulp op basis van vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, maatwerk en veiligheid."

Terug naar zelfredzaamheid
De steungezinnen worden bij hun inzet begeleid door coördinatoren van Yunio. Op dit moment zijn er al steungezinnen actief, maar daar is nog niets voor geregeld. "Samen met zes andere Achterhoekse gemeenten zien wij absoluut het belang van het hebben van steungezinnen. Na afloop van de inzet van de InHuis-steungezinnen zijn de vraaggezinnen weer zelfredzaam. Dat voorkomt dat er ernstiger en langduriger problemen ontstaan in het gezin. Het gaat ook om netwerkversterking."

Focus op preventie
De zeven Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) hebben afgesproken dat de focus de komende jaren ligt op de kanteling naar preventie zodat er op termijn minder behandeling en curatie nodig is. Voor de werving en selectie van de steungezinnen zal Yunio gaan samenwerken met Lindenhout en de JGZ (jeugdgezondheidszorg). Er zijn ook andere partijen die een soortgelijk initiatief bieden, zoals Buurtgezinnen.nl. "Maar de kosten daarvan zijn beduidend hoger dan die van Yunio."

Na goedkeuring in alle zeven gemeenten gaat Yunio per 1 juni starten met het programma. De pilot wordt eind 2018 geëvalueerd. Op basis daarvan wordt besloten of het mogelijk is om voor 2019 een deel van de kosten door te berekenen op basis van de daadwerkelijk afgesloten trajecten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant