Wethouder Bart Porskamp in zijn werkkamer in het gemeentehuis van Oost Gelre in Lichtenvoorde. Foto: Kyra Broshuis
Wethouder Bart Porskamp in zijn werkkamer in het gemeentehuis van Oost Gelre in Lichtenvoorde. Foto: Kyra Broshuis

Wethouder Bart Porskamp wil vooral een goed bestuurder zijn

Algemeen

Bij Kras werd hij gevraagd voor de VVD

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE- Bart Porskamp is met zijn 29 jaar de jongste wethouder in de geschiedenis van de gemeente Oost Gelre. Wie is hij en wat drijft hem? Een kennismaking.

CDA en KVP
Bart komt uit een gezin van vier kinderen en thuis is politiek geen onderwerp van gesprek. "Mijn ouders stemden CDA en daarvoor KVP maar er werd thuis niet vaak over politiek gesproken. Mijn vader is, dankzij zijn werk bij de gemeente Winterswijk, echter wel goed op de hoogte van de gemeentepolitiek." Bart volgt de havo in zijn woonplaats Groenlo en maakt een zware periode door als hij veertien jaar is. "Ik ben een tijd ernstig ziek geweest en heb achttien dagen in het ziekenhuis gelegen. Ik weet er zelf niet veel meer van omdat ik veel in slaap werd gehouden maar het is een moeilijke tijd geweest voor mijn ouders. Toen ik beter was, realiseerde ik me wel dat ik alles uit het leven moet halen en graag iets wil doen voor de maatschappij."

Debatten volgen op tv
"Pas tijdens mijn studie fiscaal recht en economie aan het Saxion in Enschede kwam de belangstelling voor de politiek. Ik volgde de debatten op televisie en verdiepte me in de gang van zaken. Ik kwam als werkstudent bij de gemeente Winterswijk terecht en heb toen van binnenuit gezien wat er allemaal komt kijken bij het besturen van een gemeente." Bart wordt door Tom van Leeuwen en Kees Porskamp gevraagd voor de VVD. "Dat gebeurde bij Kras. Mijn politieke voorkeur was toen al wel duidelijk. In de zomer van 2013 ben ik daadwerkelijk lid geworden van de VVD en als nummer 7 op de lijst geplaatst. Met voorkeurstemmen ben ik toen in de raad gekomen."

Zelf je verantwoordelijkheid nemen
Bart werkt inmiddels als belastingadviseur bij BonsenReuling en wordt in februari 2016 fractievoorzitter als opvolger van Paul Wentink. In 2016 maakt Bart de overstap naar PM Energie waar hij tot 31 mei werkzaam is geweest. "Ik ben op 8 mei benoemd tot wethouder maar had wel te maken met een opzegtermijn bij PM", zo legt hij uit in zijn werkkamer in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. De VVD sluit aan bij zijn eigen ideeën. "Ik vind dat mensen zelf verantwoordelijk zijn. Kansen pakken en iets van je leven maken zonder al te veel regels van bovenaf. In de gemeentepolitiek werken we veel pragmatischer dan bij het landelijke beleid; daar gaat het puur om het uitzetten van het beleid. Ik heb hier in de gemeente een fantastische portefeuille met onder andere sport, woningbouw en energietransitie. Onderwerpen die goed bij mij passen. Ik ben zelf al jarenlang lid van de SV Grol en heb daar ook in het bestuur gezeten. Daar ben ik mee gestopt toen ik wethouder werd, ik wil alle schijn van belangenverstrengeling vermijden. Vanuit mijn werk bij PM Energie heb ik de nodige kennis opgebouwd over energie, dat komt nu goed van pas. We moeten zorgvuldig te werk gaan met het overheidsgeld; we kunnen het maar één keer uitgeven."

'Het eerlijke verhaal wordt niet altijd gewaardeerd'

Jongeren betrekken bij de
politiek

Tijdens de officiële installatie zitten, naast zijn ouders en vriendin, ook zijn vrienden op de publieke tribune. "Dat was heel mooi. We praten niet zoveel over politiek, maar verschillende onderwerpen zoals wonen en het verenigingsleven komen wel steeds meer aan de orde. Ik zou willen dat er meer jongeren betrokken waren bij de politiek. Het taalgebruik en de formaliteiten tijdens bijvoorbeeld de raadsvergaderingen maken het minder aantrekkelijk voor jongeren, dat is begrijpelijk. Het is een beleefdheidsvorm om de debatten gestructureerd te laten verlopen en niet te vervallen in persoonlijke aantijgingen." Bart schrijft maandelijks op zijn Facebookpagina over de zijn ervaringen als wethouder. "Ik hoop dat ik op deze manier de jongeren wat meer kan betrekken bij de politiek. Mensen durven zich vaak niet uit te spreken, maar er is geen goed of fout, er is alleen een mening." Op die mening wordt hij weleens aangesproken. "Dat is op social media natuurlijk heel makkelijk. Je moet wel kunnen incasseren en proberen het niet persoonlijk op te vatten. Het eerlijke verhaal wordt niet altijd gewaardeerd."

Nog een periode
Bart heeft vooralsnog geen politieke ambities buiten Oost Gelre, zo vertelt hij. "Ik kijk nog niet verder dan deze vier jaar. Daarna is de kiezer weer aan zet. Het zou mooi zijn als er nog een periode achteraan zou komen, maar dat is aan de inwoners van Oost Gelre. Ik hoop dat ze over vier jaar zeggen dat ik een goed bestuurder ben die alle mogelijkheden heeft afgewogen en echt een bijdrage heeft geleverd aan een gedegen beleid. Of mijn ouders trots zijn? Ach, misschien wel maar ze zijn heel nuchter. Als ze al trots op me zijn is dat omdat ik doe wat ik leuk vind, niet omdat dat toevallig op de voorgrond is."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant