Een indrukwekkende minuut applaus ter nagedachtenis aan de overleden voormalig voorzitter Leo te Bogt van Vios Beltrum. Foto: Theo Huijskes

Vios Beltrum verliest finale met 0-3 van MvR

Algemeen

Indrukwekkende minuut applaus voor voormalig voorzitter Leo te Bogt

Door Theo Huijskes

BELTRUM - Een huilende Arjan te Bogt verliet zondagmiddag na afloop van de wedstrijd Vios Beltrum tegen MvR 's-Heerenberg het hoofdveld op het sportpark De Sonders in Beltrum. De mentaal altijd bijzonder sterke middenvelder liet de tranen de vrije loop. Geen tranen vanwege de nederlaag tegen de ploeg van de naar Marinus van Rooijen vernoemde voetbalclub, maar tranen vanwege het overlijden op 11 juni van zijn 57-jarige vader Leo te Bogt. Zijn steun en toeverlaat die hij een dag daarvoor, samen met familieleden en honderden betrokkenen naar zijn laatste rustplaats had gebracht.

De in Beltrum geboren Leo te Bogt, laatstelijk woonachtig in Lichtenvoorde, heeft niet alleen vele verdiensten voor de Lichtenvoordse voetbalclub Longa '30, maar zeker ook voor zijn 'eigen cluppie' Vios. Van 1995 tot 2002 was hij voorzitter van de voetbalfamilie, die door de gehele Beltrumse gemeenschap op handen wordt gedragen.

Een indrukwekkende minuut applaus
De eerste berichtgeving aan het eind van de week gaf aan dat zoon Arjan, vaste waarde op het middenveld van Vios, een dag na de begrafenis niet tot de selectie van Vios zou behoren. Maar de werkelijkheid was anders. Omringd door zijn teamgenoten nam Arjan zondagmiddag plaats op de reservebank. Op die plek was hij één van de circa achthonderd aanwezigen, die zorgden voor een indrukwekkende minuut applaus in plaats van een minuut stilte. Dit laatste op verzoek van de familie. Gaande de wedstrijd wist Arjan zich vervolgens in zoverre te vermannen, dat hij in de elfde minuut van de tweede helft als invaller in het veld kwam voor Rik Groot Zevert. Zijn gedrevenheid leidde twintig minuten later bijna tot een treffer voor Vios. Het schot ging net voorlangs het vijandelijke doel. Een mogelijk doelpunt, dat hij vanzelfsprekend graag had willen opdragen aan zijn vader en dat daarnaast misschien mogelijkheden had geboden voor een beter resultaat dan de uiteindelijke 0-3 nederlaag. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Lennart Hermsen uit Nijmegen, was de intens verdrietige Arjan bijna niet in staat om enkele woorden uit te brengen. "Dit heb ik gedaan voor mijn vader. Blij en trots ben ik en dat ondanks dat de wedstrijd is verloren."

Verdiende nederlaag
In de finalewedstrijd om een plaats in de derde klasse C van de KNVB (Vios heeft in haar bestaan nog nooit op een dergelijk niveau gespeeld), leed de ploeg van trainer Manfred Graven al met al een verdiende nederlaag tegen de fysiek sterke formatie van trainer John Nijenhuis, die in het nieuwe voetbalseizoen aan het roer staat bij SDOUC Ulft. Ging het spel in het eerste halfuur op en neer met aan beide kanten kleine kansen, hieraan kwam verandering nadat Mick Keizer met een poeier van een afstandsschot zijn ploeg op een 0-1 voorsprong zette. Een beauty van een goal, die zoals later bleek de nekslag betekende voor Vios. MvR wist hieruit extra inspiratie te putten, hetgeen in de 37ste minuut leidde tot een 0-2 voorsprong voor de ploeg uit 's-Heerenberg, dankzij een doelpunt van Victor Steinhauer, wat tevens de ruststand betekende. In de tweede helft deed Vios verwoede pogingen om op gelijke hoogte te komen. Ondanks alle goede bedoelingen, kwamen die pogingen het voetbal niet ten goede. Hierdoor liepen ook de irritaties in het veld op met het gevolg dat aanvoerder Twan te Woerd na tweemaal over geel met een veldverwijzing werd geconfronteerd. Hierbij dient aangetekend te worden dat scheidsrechter Hermsen wel erg scheutig was met het uitdelen van de gele prenten. In de slotminuten van de wedstrijd zorgde MvR via Victor Steinhauer nog voor de 0-3 eindstand.

Een pleister op de wonde is het feit dat Vios nog een herkansing krijgt. Dit omdat het eerste zondagteam van SC Enschede zich heeft teruggetrokken uit de competitie. Daarom speelt Vios nu donderdag 21 juni op eigen veld tegen GVA uit Doornenburg. Wordt die wedstrijd gewonnen, dan volgt zondag 24 juni de finale tegen de winnaar van de wedstrijd Juvanta '12 tegen Albatros. Het betreft dan een uitwedstrijd.