Stephan Damman tussen de kinderen zodra de eerste honing uit het vat stroomt. Foto: Henri Walterbos
Stephan Damman tussen de kinderen zodra de eerste honing uit het vat stroomt. Foto: Henri Walterbos

Honing slingeren met de stadsimker

Algemeen

'Ik heb weleens een gehaktbal met honing gehad'

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Mmm, lekker." Aan het woord is Seth, nadat hij zijn vinger afgelikt heeft die hij onder het kraantje mocht houden. Het kraantje waaruit de eerste honing van het jaar stroomt van Stadsch-imkerij Grol van imker Stephan Damman. Damman heeft kinderen uitgenodigd om bij hem honing te komen slingeren. Nemen 's morgens zes kinderen deel aan de workshop, 's middags komt nog eens een groep van vier. De kinderen laten zich de honing goed smaken, maar ook het voortraject vinden ze boeiend genoeg om de aandacht bij te houden. Damman is te spreken over 'de klas'. "Ze hebben veel geleerd en goed opgelet." Ze gaan allen met een diploma honing slingeren naar huis. Als enkele meisjes druk aan het slingeren zijn, vinden de twee aanwezige jongetjes de trampoline achter Dammans huis toch net even interessanter, maar zodra de honing stroomt, zijn ze er als de kippen bij om te proeven. Fenna klein Zeggelink vertelt dat ze al vaker honing gehad heeft. In een heel bijzondere combinatie zelfs: "Ik heb weleens een gehaktbal met honing eroverheen gehad." Als moeder Esther binnenkomt is dit zelfs voor haar nieuws. "Ik heb het een keer gedaan met een challenge, met een vriendin", verklapt Fenna. "Tja, dat kan maar zo. Ze is ook al zeven jaar", lacht die.

Natuurmuseum
Damman heeft de imkerpassie van zijn vader Wim, die eveneens geniet van de jonge kinderen die met veel inzet hun best doen de honing te slingeren. "Zelf doe ik het nu tien jaar," vertelt Stephan, toekijkend in zijn imkerjas. "Ik ben altijd al met de natuur bezig geweest. Vroeger had ik thuis van alle soorten beesten die je maar kon bedenken verstopt achter de wand. Een eigen natuurmuseum met schedels en vleugels", lacht hij er nu vele jaren later om. "Het was al heel lang een wens van mij om met kinderen honing te slingeren. Op deze manier kun je uitleggen hoe het produceren van honing in elkaar steekt. Een imkerij is altijd een beetje een verborgen iets. Het kwam er telkens niet van omdat ik in allerlei organisaties zat. Daar zit ik niet meer in en heb ik nu tijd om dit te doen."

Educatiecentrum
Damman heeft grootse plannen met zijn hobby. "Als het een beetje meezit, heb ik volgend jaar een imkerij in stadspark de Grolse Weiden. Het is de bedoeling dit met een educatiecentrum te gaan doen, zodat ik er ook voorlichting kan geven. Het moet een open imkerij worden, zodat - als ik daar aan het werk ben - mensen er gewoon naar binnen kunnen lopen. Niet zoals de open imkerijendag die maar één keer per jaar is; maar dat zodra ik er ben de poorten gewoon open zijn en mensen kunnen zien dat ze naar binnen kunnen lopen, een jas aantrekken en meekijken." De belangstelling voor imkerijen neemt volgens Damman alleen maar toe. "Het staat ontzettend in de publiciteit. Het heeft echter ook een neveneffect. Je hebt dan ook altijd weer mensen die daar geld uit willen slaan. De hobby wordt daar niet goedkoper van."

Goed bevallen
Deze zaterdag heeft Stephan zijn eerste workshop met kinderen. "Het is mij wel goed bevallen en de kinderen vonden het ook leuk." Het ligt in de bedoeling de workshops op termijn ook voor ouderen te houden. "Dit is een pilot, een probeersel. Kinderen zijn altijd enthousiast. Dat brengt veel sneller de boodschap over." In de workshop vertelt Damman over het leven van de bij, wat de imker zoal doet en over het houden van bijen, maar gaan kinderen ook aan de slag. "Er worden kaarsen gemaakt waar we wasplaten inrollen, de honing wordt ontzegeld en ik laat een bijenvolk zien. De kinderen vinden het zeer interessant hoe zo'n bijenkolonie in elkaar zit. Ze vonden het heel leuk. Ze wilden nog wel een keer terugkomen."

Schuimkraag
De kinderen mogen ieder hun potje honing vullen en mee naar huis nemen. "Jullie hebben het potje gevuld voor Vaderdag. Het is niet iets met een schuimkraag wat veel vaders lusten, hoewel. Als jullie morgen zien dat er een wit schuimkraagje boven op de honing zit dan zijn dat de luchtbelletjes die er nu nog inzitten door het slingeren. Niet dat je denkt dat de honing 'kapot' is. Dus toch iets met een schuimkraag", lacht Damman. De honingoogst is groot dit jaar, laat hij weten. "Er is al ontzettend veel honing. Dat komt allemaal door het mooie weer. Vanaf april hebben de bijen al constant kunnen vliegen. Dat is alleen maar gunstig voor de hobby. Zo kun je nog een beetje terugverdienen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant