Op de foto van links naar rechts:  Bestuursleden Annie Derksen, Gerhard Weevers, Cecile Hulshof, Frits van Lochem, Ben Verheij, Hans van Lith en kandidaat-notaris Mardine Grijsen. Foto: PR
Op de foto van links naar rechts: Bestuursleden Annie Derksen, Gerhard Weevers, Cecile Hulshof, Frits van Lochem, Ben Verheij, Hans van Lith en kandidaat-notaris Mardine Grijsen. Foto: PR

Stichting Digitalisering Achterhoek opgericht

Algemeen

Huis-aan-huisbladen worden gedigitaliseerd en doorzoekbaar gemaakt

GROENLO - Vrijdagmorgen 15 juni is de Stichting Digitalisering Achterhoek opgericht. Die stichting stelt zich ten doel alle huis-aan-huisbladen die sinds het einde van de negentiende eeuw in de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk zijn verschenen te gaan digitaliseren en doorzoekbaar te maken. Deze grootscheepse activiteit wordt mede mogelijk gemaakt op grond van de Erfgoednota die door de drie genoemde gemeenten is vastgesteld.

In totaal gaat het om zo'n 350.000 pagina's

Tijdens een eerste bijeenkomst in augustus 2016 hebben alle oudheidkundige verenigingen in deze drie gemeenten het idee van digitalisering in een conceptvoorstel geformuleerd, dat ter goedkeuring aan de drie gemeentebesturen is voorgelegd. Mede omdat het voorstel helemaal past in de gezamenlijke Erfgoednota, gaven alle drie gemeenten groen licht. Sindsdien zijn er een aantal voorbereidende activiteiten uitgevoerd. Allereerst is gezocht naar een uitbreiding van het aantal betrokkenen. Naast de drie gemeenten en alle acht oudheidkundige verenigingen in die gemeenten, zijn ook ECAL (Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) en Achterhoek Nieuws bv (uitgever van de meeste huis-aan-huisbladen in de regio) partner geworden.

Koninklijke Bibliotheek
In het kader van dit digitaliseringsproject is er meerdere malen contact geweest met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Daaruit is naar voren gekomen dat het project onderdeel kan worden van hun grote landelijke project. Daarvoor moet wel voldaan worden aan een heleboel voorwaarden, maar dat lijkt mogelijk. Een van de voordelen is dat het deels gratis is, maar daarnaast zijn er ook tal van andere voordelen die voortvloeien uit het feit dat men mee kan liften met dit grote landelijke project.
Een eerste voorbereidingsactiviteit is geweest zicht te krijgen op de omvang van het project: het totale aantal te digitaliseren pagina's. Voor het opknappen van deze monsterklus zijn flink aantal vertegenwoordigers van de partners in het project ettelijke dagen bezig geweest bij ECAL in Doetinchem, want daar liggen de bladen opgeslagen. Nu bekend is dat de totale omvang om en nabij de 350.000 pagina's omvat, kan ook berekend worden met welke kosten rekening moet worden gehouden.

Stichting Digitalisering Achterhoek
Een totaal van 350.000 pagina's betekent dat het benodigde bedrag niet alleen opgebracht kan worden door de drie gemeenten. Er moet ook gekeken worden naar aanvullende fondsen c.q. bronnen. De ervaring heeft geleerd dat daarvoor een stichting het meest geëigende middel is. Reden om de Stichting Digitalisering Achterhoek op te richten, zo geschiedde op een notariskantoor in Groenlo. Het stichtingsbestuur bestaat uit de volgende personen: Ben Verheij, voorzitter; Cecile Hulshof, secretaris; Frits van Lochem, penningmeester; Hans van Lith, vicevoorzitter; Gerhard Weevers, bestuurslid en Annie Derksen, bestuurslid.

Om welke bladen gaat het?
De huis-aan-huis bladen die sinds het eind van de negentiende eeuw in de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk zijn verschenen en die nu gedigitaliseerd gaan worden, zijn: Nieuwe Winterswijkse Courant, Winterswijkse Courant, Gelderse Bode, Groenlose Gids, Aaltense Courant, Achterhoek Nieuws, Graafschapper, Aalten Vooruit, Elna, Winterswijkse Weekkrant, Achterhoek Nieuws bijzondere uitgave, Volksblad voor Winterswijk e.o. en Weekblad voor Winterswijk e.o.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant