Vios Beltrum viert feest in verband met de promotie naar de derde klasse van de KNVB. Foto: PR
Vios Beltrum viert feest in verband met de promotie naar de derde klasse van de KNVB. Foto: PR

Mogelijk geen derby voor Vios tegen Grol

Algemeen

Beltrumse club voor het eerst in het bestaan in de derde klasse

Door Theo Huijskes

BELTRUM/GROENLO - De in 1932 opgerichte voetbalvereniging Vios (Voetballen is onze sport) komt in het komende seizoen 2018-2019 voor het eerst in het bestaan uit in de derde klasse van de KNVB. Alle aandacht van de gehele Beltrumse gemeenschap (het maakt in dit geval niet uit of men wel of niet voetballiefhebber is) gaat daarbij uit naar de ontmoetingen tegen Grol. Immers, het in competitieverband, en dat op derde klasse niveau, mogen uitkomen tegen de grote buurman met die grote mond uit het vestingstadje Grolle, is een lang gekoesterde wens. Maar vindt die derby in het nieuwe voetbaljaar wel plaats, nu Grol bij de KNVB heeft aangegeven een voorkeur te hebben voor de derde klasse B in plaats van de derde klasse C?

Eerst maar even terug naar de laatste twee wedstrijden van Vios in het kader van een mogelijke promotie naar de derde klasse. Op zondag 17 juni verloor de ploeg van trainer Manfred Graven met 0-3 van MvR. Vervolgens kreeg de Beltrumse equipe een herkansing aangeboden om via een halve finale alsmede een finale alsnog promotie te kunnen bewerkstelligen. Maar als gevolg van het feit dat enkele ploegen in de hogere regionen van het amateurvoetbal zich hebben teruggetrokken uit de competitie, werd de halve finale van donderdag 21 juni plotseling een finalewedstrijd. Andermaal in eigen huis werd het deze keer geen nederlaag, maar werd GVA uit Doornenburg (een dorp gelegen in de driehoek Pannerden-Angeren-Gendt), dankzij doelpunten van Ian Groot Zevert en Bob Groot Kormelink, met een 2-1 nederlaag naar huis gestuurd. Na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter baste op het sportpark 'De Sonders' in Beltrum en ook daarbuiten de feestvreugde in alle hevigheid los. Er werd feest gevierd tot in de kleine uurtjes. Dit alles niet eens zozeer als gevolg van de nu al legendarische promotie, maar voornamelijk vanwege het vooruitzicht op de ontmoetingen tussen het bescheiden geel-rood-zwart tegen het grote blauw-wit, sedert woensdagavond reeds aangeduid als dé wedstrijden van het jaar!

Wordt het 3A, 3B of 3C?
Desgevraagd geeft Grol-voorzitter Hans Scheinck aan dat S.V. Grol bij de KNVB een voorkeur voor de derde klasse B heeft aangegeven met als tweede optie indeling in andermaal 3C. "Daarbij zijn wij niet over één nacht ijs gegaan. Alvorens wij dat hebben gedaan, hebben wij eerst de uitslag van de wedstrijd Vios tegen MvR afgewacht. Die wedstrijd werd gespeeld op de laatste dag dat er een mogelijkheid was om een voorkeur aan te geven. Als aanvulling hebben wij aangegeven dat wij er daarbij wel vanuit gaan dat ook regionale ploegen als Ruurlo, Reünie, Lochem en Witkampers in deze klasse gaan spelen. Het kan dus maar zo zijn dat de derby Vios - Grol in het nieuwe seizoen niet aan de orde is. Onze voorkeur voor klasse 3B heeft te maken met onze ervaring dat in de klasse 3C ieder jaar ploegen uit de regio Arnhem worden geplaatst. Onder die ploegen zit er ieder seizoen wel één die een elftal bij elkaar koopt om kampioen te kunnen worden met onder andere het gevolg dat je als S.V. Grol dan eigenlijk bij voorbaat al kansloos bent voor het kampioenschap. In nauwe samenspraak met onze hoofdtrainer en het begeleidingsteam, hetgeen ook wordt gedragen door de spelersgroep, hebben wij derhalve een voorkeur uitgesproken voor een andere klasse. Overigens bestaat er voor Vios als nieuwkomer op dit niveau ook nog een mogelijkheid dat men in 3A (Twente) wordt ingedeeld vanwege het wegvallen van SC Enschede. Want MvR, winnaar van de eerste promotieronde, gaat gegarandeerd in 3C spelen. Het is dus allemaal afwachten wat de KNVB gaat doen."

Geografische afspiegelingen
Theo Helmers, voorzitter van Vios, maakt zich vooralsnog geen zorgen over hoe de indeling gaat worden. "Beltrum ligt centraal tussen plaatsen als Groenlo, Ruurlo, Borculo en Lochem in. Dientengevolge kan de KNVB het zich niet veroorloven om daar geen rekening mee te houden. De voetbalbond huldigt het principe dat er met betrekking tot de competitie-indeling geografische afspiegelingen worden gemaakt. Daarom heeft het geen zin om nu op dat terrein te gaan speculeren. Voetbal is immers van het volk, voetbal is emotie en daarin en daarbij spelen de streekderby's een onvoorstelbaar belangrijke rol."

Helmers is er helemaal van overtuigd dat het allemaal goed komt. "Als vereniging zijn wij er in ieder geval helemaal klaar voor. Een proces, dat hier jaren geleden reeds is ingezet, heeft nu zijn vruchten afgeworpen. De club zit op alle onderdelen goed in elkaar en dat is een verdienste van iedereen die direct of indirect zijn of haar aandeel heeft geleverd. Dit alles heeft ook tot gevolg dat wij bijvoorbeeld in het nieuwe seizoen met dertien seniorenteams, waarvan vier damesteams, aan de start verschijnen. En wat het belangrijkste is, er kloppen voldoende jeugdspelers op de deur, zodat ik ook prestatief gezien positief gestemd ben. Het gaat dus allemaal goed komen en dat inclusief de derby's tegen buurman Grol!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant