Marcel Walterbos, André Gelinck en Thom Kramer van DVK bij het bloemenpaneel. Foto: SGK
Marcel Walterbos, André Gelinck en Thom Kramer van DVK bij het bloemenpaneel. Foto: SGK Foto: Henri Walterbos

De Vrolijke Knobbelaars vaste deelnemer bloemenpanelen

Algemeen

'Het is soms zo gezellig dat we geen tijd hebben om te plakken'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Vanaf de oprichting in 1986 doen ze al mee. Eerst aan het bloemencorso, en na het ter ziele gaan van de Grolse dahliastoet zijn De Vrolijke Knobbelaars (DVK) vaste deelnemer aan de bloemenpanelen. "Wij hebben direct gezegd dat we mee zouden doen. Voor ons werd wagenbouwen ook steeds moeilijker, want veel mensen werkten in ploegendienst. Je hebt dan een hele zomer nodig om de wagen te bouwen. Bij de panelen hoef je alleen maar wat voorbereidingen te treffen. Dat ligt ons wel", vertelt voorzitter André Gelinck. Voor DVK is het meedoen, om het meedoen, meer dan enkel in de stemming komen voor de kermis. "Vrijdag voor de kermis is onze plakdag. Ideaal voor ons. De knobbelcompetitie stopt half mei, dan is dit voor ons een weerziendag na de vakantie en hebben we veel bij te praten en te ouwehoeren. Daar maken we een heel gezellige dag van. Vrouwen komen mee, kinderen ook, al gaan die ook steeds meer hun eigen gang."

Mooie traditie
De knobbelaars vinden de panelen nog steeds een mooie traditie. "Het is soms zo gezellig dat we geen tijd hebben om te plakken", vult DVK'er Marcel Walterbos aan. "Het streven is vrijdag om vijf uur klaar te zijn. Dan kan de barbecue aan. Je moet ook aan de inwendige mens denken", vertelt knobbelaar, tevens ontwerper, Thom Kramer met droge ogen. De voorbereidingen voor het DVK-paneel worden uitgevoerd door de Commissie ADGGGDMG (As dat good geet geet d'r meer good), waar André en Marcel beiden deel van uitmaken. "We vragen binnen de groep of er ideeën zijn en anders vragen we rond. Een week of twee voordat we gaan plakken plannen we een doedag in, soms twee, om alles goed voor te bereiden, zodat we vrijdag ook echt kunnen plakken", vertelt Marcel over de werkwijze.

Levensgroot schilderij
"We hebben dit jaar een schilderijachtig iets", begint André te vertellen over de creatie waar nu aan gewerkt wordt. "Een levensgroot schilderij, een schilderspalet en kwast erbij. Het heet 'Brouwen is als schilderen', met op het doek het logo van Brouwersnös. Brouwen is vakmanschap, schilderen ook. Als je de juiste ingrediënten bij elkaar hebt, volgens een bepaald proces, dan kun je tot hele mooie dingen komen," legt André de titel uit. "Het is ook omdat Rob Porskamp van Brouwersnös lid is van DVK." Gedrieën vinden ze het jammer dat er niet meer groepen in Groenlo deelnemen. "Een paneel plakken stelt bijna niets voor. Het hoeft niet eens groot te zijn. Hoe meer groepen er mee doen hoe langer de route waar je langs kunt lopen. Als je ziet hoeveel plezier wij eraan beleven."

DVK neemt deel in de B-klasse, 6000/9000 bloemen. "Het kan maar zo zijn dat we zo weer een keer in de A-klasse meedoen als dat beter bij het onderwerp past. Dat hangt van het idee af. We proberen altijd wel een onderwerp te pakken wat bij Groenlo hoort. Vorig jaar hadden we als onderwerp Prins Hakkie van de Tweede Jeugd carnaval en Prins René, van de Noamatters. Ze zijn beiden lid van DVK."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant