Sylvia Walterbos laat haar tegeltje zien aan één van de deskundigen van Schatgraven.
Sylvia Walterbos laat haar tegeltje zien aan één van de deskundigen van Schatgraven.

Schatten en prullen in Groenlo

Algemeen

Iedereen hoopt bij Schatgraven op een juweeltje

door Kyra Broshuis

GROENLO- Afzichtelijke beelden, levensgrote schilderijen, piepkleine kinderserviesjes en oude boeken. De meest opmerkelijke spullen kwamen zondag tevoorschijn uit de auto's waar de parkeerplaats op de Wheme in Groenlo vol mee stond. Alles werd met hooggespannen verwachtingen naar binnen gebracht voor het bekende programma ‘Schatgraven’ van Omroep Gelderland, dat zijn intrek had genomen in de Oude Calixtus.

In de kerk wachten de aanwezigen (on)geduldig op hun beurt. Telkens worden twintig mensen toegelaten tot de tafels waarachter de deskundigen zitten; taxateurs met vaak een eigen specialisme zoals porselein, schilderijen of boeken. Mevrouw Hagendijk uit Winterswijk heeft twee zilveren geboortelepels bij zich. “Deze zijn altijd in de familie geweest. Deze komt uit 1769 en die andere uit 1807, volgens de inscriptie. Ik heb geen idee of het wat waard is maar ik vind het wel leuk om het hier te laten zien.”
Naast haar zit de Grolse Sylvia Walterbos met een ingelijste tegel. “Mijn overleden echtgenoot, Tonnie (Fut) Vaarwerk, heeft vroeger geholpen bij een verbouwing van Stoomhoutzagerij Nahuis en vond daar een sok vol met geld. Dat heeft hij uiteraard afgegeven aan Theo Nahuis. Als bedankje kreeg hij deze ingelijste blauw-witte tegel. Ik ben benieuwd wat de deskundigen hierover zeggen. Ik vind gewoon leuk om te weten wat het precies is.” De taxateur vertelt dat het een Friese afbeelding is en dat het tegeltje uit ongeveer 1910 stamt. De waarde is rond de veertig euro. “Nou, dan had Fut beter die oude sok kunnen houden..”, lacht Sylvia.

Nooit meer werken
Stephanie de Vries is met zeven schilderijen aanwezig in de kerk. “Die komen allemaal van opa De Vries. Hij zei altijd: als je dit verkoopt, hoef je nooit meer te werken. We zijn heel benieuwd!” En er blijken inderdaad bijzondere schilderijen bij te zitten. Eén werk komt uit India waar de broer van opa De Vries gelegerd was en er zit ook nog een echt Cornelis Terlouw tussen. De totale waarde is een paar honderd euro. “Gelukkig, ik kan morgen weer gewoon aan het werk!”, aldus Stephanie.
Grollenaar Gerjan Konings is een geschiedenisliefhebber en verwoed verzamelaar van oude documenten en is met de meest bijzondere exemplaren aanwezig in de kerk. “Mijn oudste documenten dateren uit de periode rond 1400 en ik wil graag weten of ze origineel zijn. Ik heb hier bijvoorbeeld wisselbrieven uit de tijd van de Slavernij. En dit is een oud document uit India, in het Sanskriet. En deze vind ik zelf heel bijzonder; de oude legende over ridder Peter.”
Het topstuk van Konings' verzameling is de Légion d’honneur, de hoogste en belangrijkste Franse nationale onderscheiding. “Deze is origineel én uitgegeven door Napoleon maar de grote vraag is; is het van Napoleon 1, de bekende Napoleon Bonaparte, of van Napoleon II of misschien III? Daar hoop ik hier antwoord op te krijgen.”
Na afloop is Konings een blij man. “Alle mijn documenten blijken origineel te zijn, dat is fantastisch. Ik heb er dus altijd een goede koop mee gedaan. En de Légion d’honneur is van Napoleon Bonaparte! Mijn dag kan niet meer stuk. De waarde? Daar heb ik niet eens naar geïnformeerd maar volgens de deskundigen heb ik goede kopen gedaan. Het is goed om te weten maar verkopen doe ik toch niet.”
Wie wil weten wat de zilveren geboortelepels van mevrouw Hagendijk waard zijn en welke andere bijzondere objecten er getaxeerd werden, moet op 7 oktober kijken naar de uitzending van Schatgraven op TV Gelderland.

Gerjan Konings is blij dat al zijn historische documenten origineel zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant