Afbeelding

KIJKJES VAN DE GROLSE STADSTOREN

Algemeen

De Torenwachter zit met een ernstig vraagstuk in de Grolse jubelweken

Welaan, beste Grollenaren, hebben jullie ook het idee dat we nu midden in de Grolse jubelweken zitten? Dat er twee verenigingen zijn die 100 jaar bestaan: de Grol en het GOV. En dat de Grol zo'n uitgebreid programma heeft dat dit ook bijna 100 jaar gaat duren. Dat we daardoor van het ene eeuwfeest naadloos weer overgaan in het andere. Het GOV pakt het een tikje anders aan: daar is een programmaonderdeel dat geloof ik 'kraak de code' heet en dan kunnen we gelijk zien of er nog handige inbrekers onder ons schuilen. Jongens die we in de gaten moeten houden. Slim bekeken! En de nieuwe brouwerij gaat ook officieel open; dat is voor flessen eigenlijk niks bijzonders; dat die opengaan bedoel ik, maar toch.

Feesten alom; gefeliciteerd allemaal met deze prachtige mijlpalen en maak d'r wat van. Maar daar wil ik het nu niet over hebben. Het is denk ik goed dat er nu nog één Grollenaar is die niet dansend en zingend door deze weken swingt. En dat ben ik. Weer zo'n chagrijnskop zullen jullie zeggen en dat is ook zo. Iemand die alleen maar de ernst van het leven ziet. Maar het is maar goed dat er nog één de kop erbij houdt.

Waar gaat het om? Het gaat over de Achterhoek Board. Niet hardboard, of zachtboard of meer van die minkukel-grappen; nee, het gaat om ernstige zaken, over democratie, over deskundigen. Verdomd als het niet waar is. Kijk, wij hebben de gemeenteraad gekozen en die neemt de beslissingen. Namens ons. Gelegitimeerde overgang van macht van alle individuen naar een klein orgaan. Ook dat is logisch: je kunt moeilijk met 30.000 mensen in de gemeenteraad gaan zitten. Zou wel een gezellig boel worden overigens, maar dat kan niet en dat begrijpt iedereen. We worden vertegenwoordigd door leken; dat is ook mooi. We kennen het lekenbestuur en die moeten het maar zien te rooien. De mensen die niet in de raad zitten weten het zelf overigens wel altijd beter. Ze hadden zus en ze hadden zo motten doon, dee noffels! Zij zijn de deskundigen die aan de kant staan. Dus kortweg: de professionals staan aan de kant en de leken beslissen.

Zo'n gemeenteraad maakt bij de afweging van alle belangen gebruik van deskundigen. Dat zijn de ambtenaren en veel externe deskundigen die in hoeveelheid alsmaar toenemen. Maar het is uiteindelijk 'het volk' dat beslist. Maar nu hebben we in de Achterhoek in dit systeem naar mijn idee een aanpassing aangebracht. De Achterhoek Board - ik had het er al eerder over - is een club van politieke jongens en bedrijfsprofessionals die samen de problemen bespreken en aanpakken hier. Grootschalige Achterhoekse probleemoplossers, voor zeven gemeenten naar ik meen samen.

Dat het niet te gek mag worden met die macht blijkt daaruit dat er ook nog een orgaan van 49 raadsleden mee moet instemmen.

Maar het gaat me nu om één punt: verlaten we nu eigenlijk sluipenderwijs het systeem van het lekenbestuur en de directe verkiezingen? Ergens in mij knaagt het gevoel dat het daarop gaat lijken. Niet zo somberen Torenwachter zult u roepen. Het is prachtig als hier alles nog mooier en beter gaat dan het al doet, maar er zit een keerzijde aan.

Misschien ben ik te pessimistisch, misschien blijkt de Achterhoek Board een zegen. Komt er ooit mot dan kan ik roepen: zie je wel, ik waarschuwde al. Zo niet, zeg ik niks. Zo ben ik ook wel weer.

Ik heb mijn punt gemaakt, feesten maar.

Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant