De internationale groep re-enactors voor het Rijksmuseum in Amsterdam. Foto: Marcel Houwer
De internationale groep re-enactors voor het Rijksmuseum in Amsterdam. Foto: Marcel Houwer

Grollenaren in internationale flashmob

Algemeen

GROENLO - Het is een initiatief van de Groenlose Marjolein Houwer van de Slag om Grolle en Engelsman Mark Scoular: een flashmob met re-enactors uit verschillende landen die ook op de Slag om Grolle komen. Een flashmob is een groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. Flashmobs worden veelal georganiseerd via moderne communicatiemiddelen zoals het internet.

Door Kyra Broshuis

Uit een schilderij gestapt
En zo kwam het dat afgelopen zaterdag 102 re-enactors uit 11 Europese landen (Nederland, Engeland, België, Luxemburg, Spanje, Italië, Hongarije, Slowakije, Tsjechië, Duitsland en Finland) een flashmob uitvoerden op het Museumplein in hartje Amsterdam. “We speelden personages die uit een oud schilderij waren gestapt en vol verbazing rondkeken naar het leven anno nu”, vertelt Houwer. De toeschouwers, veelal toevallige passanten, waren zeer verbaasd en vroegen zich af waar de groep vandaan kwam. De re-enactors bleven in hun rol. “Uit 1627..”, zo was het antwoord op de vraag van een van de journalisten.

Bezoek aan het Rijksmuseum
De act viel mooi samen met het Levende Geschiedenis Weekend van het Rijksmuseum. “Na de flashmob hebben we met z’n allen het Rijksmuseum bezocht met uiteraard speciale aandacht voor de expositie 80 Jaar Oorlog. We werden als groep officieel welkom geheten door Gijs van der Harm, curator en samensteller van de expositie.” ‘s Middags liep de hele groep door het centrum van de hoofdstad. “We hadden ontzettend veel bekijks en de mensen vonden het fantastisch. We hebben de dag afgesloten met een feestje waar we natuurlijk de oude vriendschapsbanden hebben aangehaald. We hebben ook veel nieuwe vriendschappen gesloten en natuurlijk veel gesproken over de Slag om Grolle. Het was een prachtige dag, ik kijk er met veel voldoening op terug. Het was een hele andere en hele leuke manier om onze hobby, re-enactment, eens op een andere manier uit te voeren”, zo zegt Houwer. De bijzondere expositie 80 Jaar Oorlog is nog tot en met 20 januari te bezoeken in het Rijksmuseum. De tentoonstelling, ook genaamd ‘de geboorte van Nederland’, vertelt verhalen over wapengekletter en tactische meesterzetten, over onderdrukking en vluchtelingen en over idealen als tolerantie en vrijheid.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant