Regisseursduo Ben Donderwinkel (links) en Aad Witteveen willen van de Passion een totaalbeleving maken. Foto: Annekée Cuppers
Regisseursduo Ben Donderwinkel (links) en Aad Witteveen willen van de Passion een totaalbeleving maken. Foto: Annekée Cuppers

Regisseursduo wil totaalbeleving maken van Passion Achterhoek

Algemeen

LICHTENVOORDE - Op maandag 15 april vindt er in Lichtenvoorde een evenement plaats dat zijn weerga niet kent. Tenminste, als je Ben Donderwinkel en Aad Witteveen, het regisseursduo van de Passion Achterhoek, mag geloven. "We willen een totaalbeleving neerzetten, theater van de bovenste plank met een niveau waar je stil van wordt."

Door Annekée Cuppers

De voorloper van Passion Achterhoek, de Passion Lichtenvoorde, kenmerkte zich vooral door een centrale verteller. Dit jaar pakt de organisatie het heel anders aan. Aad: "We hebben het stuk ontdaan van alle ballast en zoomen in op het spel van de acteurs. Ieder woord, ieder gebaar, iedere gezichtsuitdrukking, het draagt allemaal bij aan het verhaal. De muziek is hierbij essentieel. Het 'verwoordt' de gevoelens van de spelers in een pop/klassiek-cross over. Het lied 'Haupt voll Blut und Wunden' uit de Mattheus Passion komt voorbij maar ook het feestelijke 'Hava Nagila'." Ben vult aan: "Het is een heel broos stuk geworden dat ontroert en waar je stil van wordt. Om die reden is er ook geen pauze tijdens de uitvoering. Dat zou afbreuk doen aan de totaalbeleving."

Acteurs die er toe doen
De cast van Passion Achterhoek bestaat uit onder andere Jop Geven (Jezus) uit 's-Heerenberg, Dieke van den Berg (Maria moeder) en Peter van de Kemp (Judas) uit Silvolde, de Lichtenvoordse Johan Kersjes (Farizeeër) en de Doetinchemmer Marchel Chevalking (Petrus). "Voor dit stuk heb je echt toneelspelers nodig die goed karakterrollen kunnen uitbeelden door middel van gebaren en mimiek. Ben en ik hebben allebei ruime ervaring in het Achterhoekse toneelwereldje, kennen veel spelers en op die manier hebben we een cast kunnen samenstellen met acteurs die er toe doen en die dit stuk aankunnen op de manier die wij voor ogen hebben", vertelt Aad die zelf de rol van Pilatus vertolkt.

De karakters Janny en Anny zorgen met hun volkse commentaar voor lichtvoetigheid en duiding

Op verzoek van een aantal spelers en regisseur maakt dit jaar Maria Magdalena, gespeeld door Marianum-leerling Eva Gebbinck uit Groenlo, haar opwachting. Ben: "Maria Magdalena kaart een probleem aan dat we in deze tijd veel zien: depressie. Maria Magdalena zit in het donker, kan het licht niet verdragen en ontwijkt het publiek, het koor, de andere spelers. Ook zij komt in contact met Jezus, maar hoe zit die relatie nu precies in elkaar? Was er sprake van een liefdesrelatie? Het fijnzinnige spel van de acteurs in combinatie met de muziek laat ruimte voor een eigen interpretatie."

Commentaar van de zijlijn
Ondanks het serieuze spel van de acteurs hoeft het publiek niet bang te zijn dat de Passion Achterhoek een zwaarmoedig stuk wordt. Aad: "In plaats van een verteller hebben we gekozen voor de figuren Janny en Anny, gespeeld door Annemarie Wassink en Mariëtte Wesselink. In de rol van volkse schoonmaaksters geven zij, als een soort Muppetshow-karakters, vanaf de zijlijn commentaar op wat er op het podium gebeurt. Met hun down-to-earth commentaar en pittige oneliners brengen ze wat lichtvoetigheid in het stuk en zorgen tegelijkertijd voor een stukje duiding."

Totale ombouw
De Passion Achterhoek start in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde waarna de stille tocht vertrekt naar de Hamalandhal, die voor dit doel speciaal wordt omgebouwd naar professionele theaterzaal. Ben: "Een hele operatie en best spannend allemaal, ook voor de Hamalandhal. want ook voor hen is dit nieuw. Maar we doen er alles aan om er een totaalbeleving van te maken waar ze in Lichtenvoorde nog lang over na zullen praten."

Kaarten voor de Passion Achterhoek (à 10 euro) zijn te koop bij Foto Primeur op de Markt in Lichtenvoorde of via www.passionachterhoek.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant