De Rank in Groenlo is een van de centrale opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Foto: Mark Ebbers
De Rank in Groenlo is een van de centrale opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Foto: Mark Ebbers

Flink deel jonge Oekraïners in Nederland volgt onderwijs

REGIO - Bijna twee derde van alle Oekraïense vluchtelingen van 4 tot 23 jaar in Nederland gaat gaat naar school, in de groep 15 tot 23 jaar in Nederland volgt 36% onderwijs; dat was althans de stand op 1 oktober 2023. Daaruit blijkt ook dat de meeste 15- en 16-jarigen naar een middelbare school gaan. Vanaf 17 jaar echter gaan steeds minder Oekraïense vluchtelingen naar school en zijn ze vaker aan het werk in loondienst. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek van het CBS.

Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne zijn veel Oekraïners hun land ontvlucht. Op 1 oktober vorige jaar waren er bijna 98.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Daarvan waren er bijna 30.000 tussen de 4 en 23 jaar oud. Van deze groep volgden 19.700 jongeren onderwijs in Nederland. Meer dan de helft (53%) ging naar een basisschool en 41% naar een middelbare school. Van de 4- tot 17-jarigen ging 92% naar school, maar hoe ouder de vluchtelingen zijn, hoe minder er naar school gaan of een opleiding doen. Van de 17- tot 23-jarigen volgde 21% een opleiding. 800 vluchtelingen deden een hbo- of wo-opleiding, 230 een mbo-opleiding en 80 volgden volwasseneducatie.

Een deel van de Oekraïense scholieren en studenten vanaf 13 jaar werkt erbij, vooral in de groep 15 tot en met 18 jaar. Van de 16- en 17- jarigen combineert zelfs meer dan 20% van het hele leeftijdscohort opleiding en werk (naast de opleiding).

In Drenthe, Groningen en Zeeland wonen in verhouding de meeste jonge Oekraïense vluchtelingen op het totaal aantal jongeren van 4 tot 23 jaar. In de gemeenten Beek (Limburg) en Pekela (Groningen) was dit aantal het hoogst met 5,1 en 4,5%. Deze gemeenten hebben beide een grote opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. In Noord-Brabant en Zuid-Holland wonen in verhouding weinig jonge Oekraïense vluchtelingen. In de Achterhoek zijn in de meeste gemeenten tussen de 0,5 en 1,5% van de jongeren van Oekraïense afkomst, alleen in de gemeenten Aalten en Oost Gelre is het percentage lager dan 0,5%.