Gadegeslagen door Jos Rouwmaat links en Vincent van Uem rechts, zetten Annette Bronsvoort en Hans Rouwmaat hun handtekening onder de intentieverklaring. Foto: Theo Huijskes
Gadegeslagen door Jos Rouwmaat links en Vincent van Uem rechts, zetten Annette Bronsvoort en Hans Rouwmaat hun handtekening onder de intentieverklaring. Foto: Theo Huijskes (Foto: Theo Huijskes)

Groen licht voor nieuwbouwwijk Oldenhuis in Groenlo

  Achterhoek Auto

Gevarieerd aanbod van 37 energieneutrale woningen zonder gasaansluiting

Door Theo Huijskes

GROENLO - De champagne ontbrak nog net, maar aan spontane felicitaties en blije gezichten ontbrak het niet. Dit vrolijke beeld had te maken met de ondertekening van een intentieverklaring door burgemeester Annette Bronsvoort namens de gemeente Oost Gelre en Hans Rouwmaat als projectontwikkelaar Oldenhuis Ontwikkeling BV over de invulling van de locatie Oldenhuis aan de Borculoseweg in Groenlo. Het plan is om er een gevarieerd woningaanbod te realiseren van 37 energieneutrale woningen zonder gasaansluiting.

"Sedert januari 2017 hebben wij hieraan gewerkt. De goede samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot hetgeen nu bereikt is. Want vergeet niet dat het oorspronkelijk de bedoeling was om op deze locatie tussen de 70 en 80 woningen te realiseren", aldus Rouwmaat. In het kader van de bouwstop, afgesproken in regionaal verband, lag er 'code rood' op het terrein, hetgeen betekende dat er voorlopig niet gebouwd mocht worden. Maar dankzij het feit dat beide partijen in gesprek zijn gebleven, kon nu de intentieverklaring worden getekend, zo legde wethouder Van Uem uit,

Elkaar feliciteren
Van Uem en Rouwmaat zijn het helemaal met elkaar eens dat er hier sprake is van een voorbeeldige coproductie. "De noodzakelijk beweging kwam van twee kanten, waarbij er over en weer alle begrip was voor de situatie op de woningmarkt. We zijn op een gedegen en tevens snelle manier tot elkaar gekomen", aldus wethouder Van Uem. "Een beter voorbeeld van een win-winsituatie is niet denkbaar", zegt ontwikkelaar Rouwmaat. "Ik wil daarom de gemeente complimenteren met de vlotte manier van werken. De wijze waarop alles de afgelopen maanden in zijn werk is gegaan, geeft ons een goed gevoel. Dit ondanks dat wij met betrekking tot het aantal woningen een behoorlijke stap terug moeten doen. Ook het gegeven dat wij hier straks kunnen spreken van een volledig energieneutraal woningaanbod, doet ons deugd. Dus redenen voldoende om elkaar te feliciteren met dit succes."

Verschillende woontypes
Gemeente en ontwikkelaar hebben inzake de locatie Oldenhuis maar één uitgangspunt voor ogen: 'Het bewerkstelligen van een wijk, die helemaal past bij de actuele markt en vraag van de bewoners'. Daarom moet in de ogen van beide partijen Oldenhuis een gevarieerd woongebied worden met een woonaanbod voor starters, gezinnen, senioren en bewoners die zorg behoeven. Hans Rouwmaat daarover: "Aan de rand van het plangebied worden grote kavels gecreëerd voor een aantal luxe woningen. Daarnaast komen er twee onder één kap-woningen, alsmede woningen voor starters. Verder is midden in het gebied een zorgcomplex voorzien, hetgeen het totaalplaatje completeert. En misschien wel het allerbelangrijkste is dus dat wij van de locatie Oldenhuis een duurzame wijk willen maken, die voor Groenlo en omgeving uniek is. De wijk wordt niet alleen volledig gasloos, de elektriciteit is straks ook nog eens afkomstig van een zonnepanelenweide."

Het voorstel voor instemming wordt 20 februari in de raadscommissie en 6 maart in de gemeenteraad behandeld.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten