Het podium op de Ganzemarkt afgelopen jaar.
Het podium op de Ganzemarkt afgelopen jaar.

Bevrijdingsdag op Dweilorkestendag

Algemeen

GROENLO - De lente is inmiddels aangebroken, de dagen worden weer langer, vogels zoeken een plekje voor hun nestjes, en de organisatie van de Dweilorkestendag Groenlo broedt al weer volop op plannen en ideeën om van de 21 editie van het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap wederom een groot succes te maken.

Door Henri Walterbos

Eind 2015 was het Berry Koehorst die de voorzittershamer overdroeg aan Frank Beurskens, die hiermee tevens spreekbuis werd van de organisatie. "We zijn op alle fronten bezig. We hebben het lijstje orkesten op eentje na rond, maar nog keuze te over hoor." Kwamen de orkesten afgelopen jaren veelal uit de noordelijke en oostelijke feestgebieden, de organisatie kijkt dit jaar verder. "Nederland kent vele topdweilorkesten. Over aanbod en kwaliteit hebben we eigenlijk nooit te klagen. We krijgen regelmatig verzoeken van orkesten of ze in Groenlo deel mogen nemen. Hier kunnen we niet altijd aan voldoen omdat ze bijvoorbeeld niet aan één van de belangrijkste criteria voldoen: kwaliteit. Dat vinden we enorm belangrijk. Daar staat Groenlo ook om bekend, naast de perfecte sfeer hier, van zowel de stad in zijn algemeenheid, als het publiek en sfeer. Dit jaar hebben we ook gekeken naar orkesten uit andere gebieden, zoals Limburg. Die hebben met hun carnaval dan ook een zeer grote traditie voor wat betreft dweilorkesten." Beurskens zegt een primeur in Groenlo te hebben dit jaar. "Sinds lange tijd hebben we weer een orkest uit Limburg, Neugepilseinesjoes uit Einighausen. Naast aanmeldingen van orkesten, zoals RODL uit Rijen in de Leutklasse, kijken we zelf ook op YouTube naar leuke verrassende acts voor de Leutklasse en de Wedstrijdklasse. Je wilt de mensen topamusement bieden. Dit jaar is het aanbod aan dweilorkesten sowieso al kleiner. Hemelvaartsdag 5 mei is het namelijk tevens Bevrijdingsdag. Dan zijn veel muzikanten al actief in andere orkesten, harmonieën of beroepsmatig in het leger, maar er blijft voldoende aanbod over hoor voor een prachtig affiche." Beurskens vertelt ook over de grens te hebben gekeken naar Duitse dweilorkesten, in de grensstreek. "In Duitsland, of althans in de grensstreek, kennen ze de traditie van dweilorkesten niet. We gaan wel publiek werven bij onze oosterburen. Wat ons namelijk ter ore kwam is dat het in Duitsland op Hemelvaartsdag Vaterstag is. Dan trekken mannen er met elkaar op uit voor een gezellig dagje uit. Dan is de Dweilorkestendag in Groenlo een mooie gelegenheid."

Dit jaar nemen weer 18 orkesten deel in de wedstrijdklasse en 12 in de Leutklasse. "De formule en het concept zijn gewoon goed," vindt Beurskens. "Daar komen we niet aan, maar natuurlijk kijken we of we ieder jaar toch ook weer vernieuwend kunnen zijn, op alle fronten. Het wordt nooit een kopie van het jaar ervoor." Dat de organisatie zich naar hartenlust op zaken aangaande de invulling van de dag zelf kan focussen, is mede te danken aan andere partijen, zo vertelt de kersverse voorzitter. "We kunnen gelukkig weer een beroep doen op onze trouwe vrijwilligers en de contacten met de gemeente en horeca verlopen zeer goed. Dat geeft rust en vertrouwen op een prachtig evenement."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant