Landschapskudde Oost-Achterhoek komt op bezoek om te ‘kroamschudden’. Foto: Theo Huijskes
Landschapskudde Oost-Achterhoek komt op bezoek om te ‘kroamschudden’. Foto: Theo Huijskes

Drachtige geit van DVK voor dierenpark De Halve Maan

Algemeen


Grolse Knobbelaars vieren 30-jarig bestaan

Door Theo Huijskes

GROENLO - In het kader van het 30-jarig bestaan heeft de vriendenvereniging De Vrolijke Knobbelaars (DVK) het dierenpark De Halve Maan een drachtige geit aangeboden. Een spontaan gebaar dat doet herinneren aan vijf jaar geleden, toen in verband met het zilveren jubileum aan de gemeente Oost Gelre een lindeboom werd geschonken.

Bestond de knobbelclub vijf jaar geleden uit 21 leden, afgelopen zaterdag waren het dezelfde 21 leden, die - indien van toepassing - met hun partner op De Halve Maan aanwezig waren om de daar reeds aanwezige drachtige geit officieel aan te bieden aan Bennie Klein Tank, beheerder van het dierenpark. De aanbieding van het dier was een onderdeel van een feestprogramma, georganiseerd door de eigen leden Wilko Poortman en Tom Rooks. Eerstgenoemde trad bij het dierenpark op als ceremoniemeester en meldde daarbij dat men lange tijd heeft moeten zoeken naar een passend cadeau voor de Groenlose gemeenschap.
"Wij hadden eerst een koppel knobbelzwanen of knobbelvogels op het oog. Omdat wij daar in Groenlo geen goede ervaringen mee hebben, moest het een koppel knobbeleenden worden. Aangezien die vanuit Azië moesten overkomen, hebben wij daar om financiële reden vanaf gezien. Om te voldoen aan een wens van het dierenpark De Halve Maan, werd het uiteindelijk een schitterende geit," aldus Poortman, die zich tot grote hilariteit even versprak door te stellen dat hij zelf namens de club voor een drachtige geit had gezorgd.
Wilko: "Ter nagedachtenis van onze overleden leden hebben wij het dier, dat overigens vandaag had moeten bevallen van een geitentweeling, de naam Bonzo gegeven."

Kroamschudden
Dat de tweeling nog niet was geboren, vormde voor een tweetal vertegenwoordigers van de Landschapskudde Oost-Achterhoek geen beletsel om even te komen 'kroamschudden'. Namens hen was het Henk Berenschot die met het aanbieden van de daarbij horende krentenwegge tevens melding maakte van het feit dat na Winterswijk in 2015 op zondag 22 mei aanstaande in Groenlo een groots schaapscheerdersfeest wordt georganiseerd, waarbij ook de bekende schaapskudde van Roelof Kuipers aanwezig zal zijn.
Als gevolg van dit spontane bezoek konden de leden van DVK niet alleen genieten van het traditionele plopmoment, maar zich ook tegoed doen aan de heerlijke krentenwegge.

DVK
De oprichtingsvergadering van De Vrolijke Knobbelaars vond plaats op 26 maart 1986 in Bar De Lange Gang. De aanleiding was het mede op initiatief van kastelein Tom Rooks bewerkstelligen van een herstart van de daarvoor in de Grolse Pondarosa Bar opererende knobbelvereniging K.C.H.H.P. (Knobbel Club Het Houten Pinnetje). Het huidige bestuur bestaat uit Leon Berentsen (voorzitter), Roel Nibbelink (secretaris) en René Molenveld (penningmeester). Bar De Lange Gang, heden ten dage Grolsch Brouwhuys De Lange Gang, is de gehele periode van 30 jaar het clubhuis van DVK gebleven. Naast het beoefenen van de knobbelsport op de woensdagavond neemt de club ook aan tal van Grolse evenementen c.q. activiteiten deel. Zoals aan de bloemenpanelenroute tijdens de Grolse kermis, aan het carnavalsfeest en op zeer originele wijze aan de Slag om Grolle. Ook vormde DVK in de afgelopen vijf jaar de basis voor de organisatie van het door de Grolsch Bierbrouwerij gefaciliteerde Nederlands Kampioenschap Beugelen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant