Michel (links) en zijn vader Henk in de Amsterdam Arena. Foto: PR
Michel (links) en zijn vader Henk in de Amsterdam Arena. Foto: PR

Michel Hoffman over Johan Cruijff

Algemeen

Oud-aanvoerder Grol 1 is onvoorwaardelijk bewonderaar van vorige week overleden voetbalgigant

Door Mark Ebbers

GROENLO - Johan Cruijff overleed afgelopen week. De dood van de beroemdste voetballer die Nederland ooit voortbracht was wereldnieuws, ook in Groenlo. Daar woont Michel Hoffman, oud-voetballer en -aanvoerder van Grol 1 (niet met rugnummer 14 maar met rugnummer 11, net als zijn vader Henk destijds) en een onvoorwaardelijk fan. Als het over Cruijff gaat heeft Hoffman nooit getwijfeld: "Net zoals een echte katholiek ook niet twijfelt aan God."

De vlag voor zijn huis hangt halfstok. Michel Hoffman zelf is op deze Paasdag gekleed in een oranje shirt met een afbeelding van JC, en dan niet van degene die weer opstond uit de dood.
"Ik was afgelopen donderdag in de badkamer toen ik de melding op mijn mobiel zag binnenkomen," vertelt Michel over waar hij was toen hij het hoorde. "Ik ben dezelfde dag nog naar zijn geboortehuis in Betondorp geweest."

O-benen
Toen Michel Hoffman werd geboren speelde Johan Cruijff al enige jaren in het eerste van Ajax. "Vanaf mijn derde jaar kan ik me bewonderaar en volger van hem noemen. Op die leeftijd had ik spalken en beugels vanwege mijn O-benen. Ik had niet altijd zin om die te dragen, maar toen mijn moeder zei dat Cruijff ze ook had – wat overigens niet waar was – kon ik niet wachten om de spalkjes weer aan te trekken."

Cruijff in het echt
Al gauw kreeg de kleine Michel de grote Johan in het echt te zien: "Toen ik een jaar of 7 was heb ik Johan Cruijff voor het eerst live zien voetballen, onder meer bij het WK in Duitsland bij de wedstrijd Nederland-Argentinië in Gelsenkirchen. Vele jaren later, eind jaren 90, bezocht ik een keer een wedstrijd in de Arena, waarbij Cruijff commentator en analist was. Na afloop liepen we hem tegen het lijf. Hij zei vriendelijk: 'Hallo, heren', en wij zeiden niets terug. Ik wilde het wel, maar ik kon het gewoon niet. De enige keer in mijn leven dat ik met de mond vol tanden stond. Maar ja, dat was wel bij de voetbalgod."

"Der Johan hat es organisiert"
Een aantal jaren geleden bezocht Michel het Waldhotel Krautkrämer, waar het Nederlands elftal tijdens het WK in 1974 wel heel erg gezellige feestjes zou hebben gevierd. "Ik sprak een medewerker die er ook al werkte in '74. Toen ik vroeg of Johan ook mee had gedaan aan de uitstapjes laat richting Münster, waarvan ze 's avonds laat net voor sluitingstijd van de keuken weer terugkwamen, zei de man: 'Na klar, der Johan hat es organisiert.' Johan werd toen teruggefloten door zijn vrouw Danny; hij was achteraf wel de enige van de selectie van '74 die nog steeds bij dezelfde vrouw was."

Elk nadeel …
"Toen Cruijff net bij Ajax was zei hij: 'Die twintig miljoen die Ajax in kas heeft, daar kan vast wel wat meer vanaf voor de voetballers, want de spelers zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de successen'. De spelers – niet alleen die van Ajax – hebben veel aan hem te danken."
De bewondering van Michel voor Cruijff strekt zich uit tot praktisch alles wat de legende in zijn leven deed. "Cruijff begon ooit een varkensfokkerij, dat werd een financiële mislukking. Maar het gelukkige gevolg was wel dat hij daarom langer door moest gaan met voetballen. Dus ook hier gold zijn beroemdste oneliner: Elk nadeel hep zijn voordeel."

"Je kunt het niet deels met Cruijff eens zijn"

Ook zelf een aanvaller
Hoewel Hoffman zich als voetballer vanzelfsprekend op geen enkele manier wil vergelijken met Cruijff, was hij net als Cruijff wel altijd een aanvallend speler. En is dat is hij in zijn 45+-team nog steeds. "Cruijff had in zijn loopbaan wellicht meer prijzen kunnen pakken, als hij meer op resultaat had gespeeld, maar hij ging voor aanvallend en aantrekkelijk spel. Vooral op de WK in 1974 heeft hij het Nederlandse 'totaalvoetbal' op de wereldkaart gezet."

De allerbeste
Of hij Cruijff de beste aller tijden van de hele wereld was? Hoffman moet even denken, maar besluit na enkele seconden met: "Ja. Niet alleen de beste voetballer van Nederland, ook de beste van de hele wereld. Al is dat in een teamsport als voetbal natuurlijk moeilijk keihard te bepalen. Maar het totaalvoetbal dat Cruijff bracht, het met pressie spelen, het combineren, het maakt hem wat mij betreft de allerbeste."
Michel heeft ook veel bewondering voor allerlei andere zaken die Cruijff, vooral na de beëindiging van zijn actieve carrière als speler, tot stand bracht, zoals de University en de Foundation. Die laatste organisatie is onder andere bekend van de vele trapveldjes die wereldwijd zijn opgezet.

Hij had altijd gelijk
Ook als het gaat over de machtsstrijd tussen het Cruijff-kamp en 'de anderen' bij Ajax is Michel duidelijk: "Zoals ik al zei: Cruijff had gewoon altijd – nou goed dan: bijna altijd - gelijk. Je kunt het ook niet deels met Cruijff eens zijn. Als je voor zijn visie kiest, dan ga je helemaal met hem mee. Hij gaat niet voor half. Daarom is hij ook nooit bondscoach van het Nederlands elftal geworden. In 1994 had dat gekund, Cruijff wilde – terecht – zijn eigen staf meenemen, maar dat kon niet want dan zouden mensen die in vaste dienst waren van de KNVB moeten worden vervangen. Terwijl het nu heel normaal is wat Cruijff toen deed, hetzelfde doen CEO's tegenwoordig als ze ergens beginnen."

Heilig in Catalonië
Dat Johan Cruijff in Spanje, en dan met name in Catalonië, zo mogelijk op een nog groter voetstuk staat dan in Nederland, vindt Michel logisch: "Toen Cruijff in 1973 begon in de Catalaanse hoofdstad Barcelona leed heel Spanje nog onder de dictatuur van Franco. Met name naar autonomie strevende gebieden als Catalonië leden daaronder. Ook bij voetbalwedstrijden, waar Barcelona structureel werd benadeeld door scheidsrechters ten opzichte van Real Madrid en Atletico Madrid. Johan maakte de Catalanen zelfbewust door ze na 14 jaar landskampioen te maken. Maar ook door zijn zoon Jordi te noemen, een Catalaanse naam. Daarom is hij daar bij leven al een heilige."

Ajax groot dankzij Cruijff
Heilig zou hij wat Hoffman betreft ook in Nederland moeten zijn, zeker voor Ajax: "Als Cruijff in de jaren 60 voor bijvoorbeeld DWS had gekozen in plaats van voor Ajax, had de geschiedenis van die twee clubs weleens heel anders kunnen verlopen. Ajax heeft alles aan hem te danken. Daarom is het niet te geloven dat de NV Ajax nog geen officiële rouwbetuiging heeft gepubliceerd. De hele Telegraaf stond vol met rouwadvertenties voor Johan, maar Ajax ontbrak. Schandalig."
Ondanks de vele strubbelingen die er ook waren tussen de voetballer en de Amsterdamse club vindt Hoffman dat de twee toch altijd nauw met elkaar verbonden zullen blijven. "Ik heb nog even gedacht om geen fan van Ajax meer te zijn, maar Ajax is toch de mooiste en beste club. Zelfs zonder Cruijff, maar wel grotendeels dankzij Cruijff, dat ze dat nooit vergeten."

Zoon toch niet vernoemd
Michel wilde destijds uit bewondering voor Johan zijn eerste zoon de voornaam Cruijff geven. Maar dat kreeg hij er binnen zijn gezin toch niet door, het werd Titus Hoffman, nu 14 jaar. Net zoals bij het voetbal moest hij ook in deze teamsport soms toegeven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant