De helemaal verbouwde MFA in Vragender. Foto: Theo Huijskes
De helemaal verbouwde MFA in Vragender. Foto: Theo Huijskes

Vragender wordt de dupe van eigen zelfwerkzaamheid

Algemeen

Halvering van krediet voor het 'WMO-proof' maken van de MFA

Door Theo Huijskes

VRAGENDER- De behandeling van het agendapunt 'Verbouwing MFA Vragender' kende in de onlangs gehouden raadsvergadering van de gemeente Oost Gelre een niet-alledaagse en met name voor de Vragenderse gemeenschap bijzonder teleurstellende ontknoping. Een door de fractie OOG ingediend amendement zorgde ervoor dat een geringe meerderheid van de raad slechts de helft van het krediet voor het 'WMO-proof' maken van de bij de MFA ondergebrachte ouderensoos beschikbaar stelde, hetgeen neerkomt op een bedrag van 27.000 euro in plaats van de benodigde 54.000 euro.

Opmerkelijk in deze onverwachte aanpak van het collegevoorstel was de rol van de PvdA-fractie. Schaarden de sociaal-democraten zich in eerste instantie nog achter het voorstel van B&W, het amendement van OOG bracht het tweemanschap Klein Tank-Baks op andere gedachten. De plotselinge move zorgde voor de nodige verbijstering bij de op de publieke tribune in de Groenlose raadzaal aanwezige burgers uit Vragender. Immers door het toedoen van de beide PvdA'ers werd het amendement aangenomen met 11 stemmen voor en tien tegen, waarbij het anders met dezelfde stemming zou zijn afgewezen.

Het is mooi geweest
OOG-fractievoorzitter Frits Schmidt onderbouwde het amendement met een aantal aspecten, waaruit bleek dat er door de jaren heen onvoldoende is nagedacht over de aan te brengen noodzakelijke voorzieningen en de daarmee gepaard gaande kosten.
"Het is een keer mooi geweest," aldus Schmidt. Met name het gegeven dat de gemeente tot en met 2013 reeds een slordige 900.000 euro in de MFA Vragender heeft geïnvesteerd, hetgeen niet in verhouding staat tot het financieringsbeleid van de gemeente ten opzichte van de overige kleine kernen, was voor de Onafhankelijken Oost Gelre aanleiding om een krediet van 27.000 euro ten behoeve van de uitvoering van de WMO-taken voor te stellen en dit bedrag te financieren uit de pot 'Kleine kernen'.
Het amendement viel bij coalitiepartij CDA totaal in verkeerde aarde. Woordvoerder Carla Heming was van mening dat men de ouderen in Vragender niet in de kou mag laten staan. "Wij zijn er met ons allen aan begonnen en dienen dit traject, ondanks alle tegenslagen onderweg, nu ook op de juiste wijze af te ronden. Zeker omdat het hier een vooruitstrevende kleine kern betreft op het terrein van duurzaamheid, moet Vragender worden geholpen."
Wethouder Jos Hoenderboom deed nog verwoede pogingen om het amendement bij de raadsleden te ontraden. "OOG geeft een verkeerde voorstelling van zaken. Zo is een gedeelte van de reeds uitgegeven negen ton beschikbaar gesteld door de provincie. Daarnaast komt de aan de dag gelegde zelfwerkzaamheid neer op een bedrag van 37.000 euro en bedraagt de door Vragender terugverdiende btw circa 30.000 euro. Bovendien heeft Vragender, dit omdat de MFA aldaar als pilot gold, met de nodige pech te kampen gehad. Maar ondanks alle tegenslagen is men als gemeenschap de verantwoordelijkheid niet uit de weg gegaan. Met de uitvoering van dit amendement brengen wij de gemeenschap Vragender in problemen."

Zeer teleurgesteld
Gaf Jan Gebbink als inspreker bij de raadsvergadering namens de MFA Vragender aan dat bepaalde, overigens goed overwogen beslissingen achteraf verkeerd zijn uitgevallen, enkele dagen na de raadsvergadering steekt Bjorn Garstenveld, voorzitter van Vragenders Belang en ook bij de vergadering aanwezig, zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. "Als afvaardiging van alle verenigingen hier in Vragender zijn wij nog niet bij elkaar geweest, maar wanneer ik voor mijzelf spreek, is het ons bijzonder koud op het dak gevallen. Als gemeenschap zijn wij met vrijwilligers druk doende om alles voor elkaar te krijgen en dan wordt die inzet oftewel zelfwerkzaamheid vervolgens op een dergelijke wijze beloond."
Garstenveld geeft daarbij direct aan dat men nu niet achterover leunt, maar gelijk weer in actie komt, te beginnen met weer een vervolgoverleg met wethouder Jos Hoenderboom en dat al op dinsdag 5 april. "Bij de MFA zijn ruim 20 verenigingen uit Vragender betrokken. Daaruit is een bouwcommissie gevormd en die houdt er niet van om stil te zitten. Bovendien kan de ouderensoos maar tot 1 juli aanstaande terecht in de accommodatie van de tennisclub alhier. Daarom zal er gauw wat moeten gebeuren om onze MFA 'WMO-proof' te krijgen. Iedereen voelt zich en blijft zich zeer betrokken voelen. Die positieve gedachtegang in ogenschouw nemende, hopen wij alsnog met medewerking van de gemeente een passende oplossing te kunnen bewerkstelligen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant