Wim de Ridder bij de foto-expositie. Foto: Theo Huijskes
Wim de Ridder bij de foto-expositie. Foto: Theo Huijskes

Start seizoen Stoomhoutzagerij Nahuis op 16 april

Uitbreiding museum met historische foto-expositie

Door Theo Huijskes

GROENLO - Stoomhoutzagerij Nahuis heeft zich de laatste jaren ontpopt als een nationale bezienswaardigheid van allure. Mede vanwege de vele publiciteit die het museum jaarlijks krijgt, alsmede de werkingskracht van social media en niet te vergeten het uitnodigende karakter van de eigen website, komen belangstellenden van heinde en verre naar het vestingstadje Groenlo om met name te kijken wanneer het uit de negentiende eeuw stammende bedrijf in werking is.

Volgens bestuurslid en coördinator vrijwilligersgroep Wim de Ridder zit er nog steeds een stijgende lijn in de bezoekersaantallen. "Ik schrijf dit vooral toe aan het medium internet. Onze website wordt veel bekeken en dat nodigt vanuit alle hoeken van dit land, en dat van Limburg tot Groningen, mensen uit om een keertje naar Groenlo af te reizen. Daar komt bij dat de belangstellenden die hier eenmaal zijn geweest dit doorvertellen, waardoor de mond op mond reclame zijn werk doet."

Stoomhoutzagerij Nahuis is voortgekomen uit een radmakerij, die reeds in 1850 bestond. Het hout zagen gebeurde in die tijd nog alleen met de hand. Omstreeks 1918 werd de zagerij gemechaniseerd met de aanschaf van een liggende stoommachine. Deze in 1897 in Duitsland gebouwde machine is tot 1977 officieel in bedrijf geweest. Men weet het niet zeker, maar de vermoedens zijn sterk dat er heden ten dage nergens in Europa nog een tweede exemplaar staat.

Werkend museum
Dankzij in de eerste plaats de familie Nahuis en daarnaast tal van bedrijven, instanties, particulieren en de gemeentelijke overheid, is de stoomhoutzagerij in de laatste veertig jaar uitgegroeid tot een waar werkend museum. Anders gezegd: de oude stoomhoutzagerij van weleer is in al zijn glorie weer helemaal tot leven gekomen. Dit heeft geleid tot een aantal dagen, zogenoemde draaidagen, per jaar oftewel seizoen waarop de stoomhoutzagerij in bedrijf is. Hiermee wordt op zaterdag 16 april aanstaande een start gemaakt. De daarna volgende draaidagen vinden plaats op 7 en 21 mei, 4 en 18 juni, 9 en 23 juli, 6 en 20 augustus, 3, 10 en 24 september, alsmede 22 en 29 oktober van dit jaar.
In dit verband wil Wim de Ridder graag de aandacht vestigen op de vrijwilligersgroep. "De Stichting Stoomhoutzagerij Nahuis heeft maar liefst circa 35 vrijwilligers tot haar beschikking. En daar zijn wij supertrots op. Deze zijn van alle markten thuis en daarom op tal van terreinen inzetbaar. Niet alleen op de gebruikelijke woensdag, maar ook tijdens de draaidagen zijn er vrijwilligers aanwezig om overal bij te springen.
Foto-expositie
Nieuw dit jaar is de foto-expositie over de geschiedenis van de Groenlose stoomhoutzagerij. Een expositie die enkele jaren geleden was te bezichtigen in de Stadsboerderij Grolle en nu definitief is verhuisd naar een ruimte van het museum aan de Winterswijkseweg. Het betreft hier een collectie van enkele honderden foto's, die door Grollenaar Henny Garstenveld op expositieborden zijn bevestigd. De expositie is straks te bezichtigen in een bovenruimte, die in het museum vanuit de oude timmerwerkplaats via de trap is te bereiken.

De Ridder is erg blij met deze nieuwe aanwinst, alsmede met het feit dat de 100 jaar oude stoomketel weer is goedgekeurd door Lloyd's Register Nederland in Groningen, en niet te vergeten met de bouw van een nieuwe droogloods op het buitenterrein.
"Ook deze laatste voorziening, waarmee het mogelijk is om het aangevoerde hout ten behoeve van de stoomketel sneller te kunnen drogen, wordt gebouwd door onze vrijwilligers. Over zelfwerkzaamheid gesproken. Helemaal top."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden