'Dokter Watjes' als op 'Concessies' Leedjesbook.
'Dokter Watjes' als op 'Concessies' Leedjesbook.

'Dokter Watjes' frisse wind in dialect

Algemeen

Broers 'Poor John' basis van nieuwe band

Door Henri Walterbos

ACHTERHOEK - Het is dialect, het is rock, maar waar het op lijkt? "Helemoal nargens op," roept Jacco Kiezenbrink, gevolgd door een bulderende lach die zich regelmatig herhaalt.

Maar er is precies alles mee gezegd. 'Dokter Watjes' valt met niets en niemand te vergelijken, past in geen enkel hokje. De band beviel enkele weken geleden van haar debuut-cd 'Concessies', gepresenteerd in poptempel de Metropool in Hengelo (Ov) en timmert van daaruit gestaag aan de weg. "We wilden eerst een cd maken voor we gingen optreden. Dan kennen de mensen die naar onze optredens komen de liedjes tenminste. Dat is voor een muzikant wel net zo prettig. Nu doet de muziek zijn werk." Aan het woord Timon Massop, toetsenist en enige Achterhoeker (Netterden) in het voor de rest uit Tukkers bestaande 'pretrockgezelschap' Dokter Watjes. Een frisse wind in de hausse aan dialectbands die graag het predicaat 'het nieuwe Normaal' opgeplakt wensen te krijgen. Iets waar 'Dokter Watjes' niet op uit is. Integendeel. Dokter Watjes is vooral Dokter Watjes. De enige vergelijking die hout snijdt is dat beide bands uniek zijn. "Mijn broer Lennard en ik hebben als Poor John al wel een paar keer in het voorprogramma gestaan van Normaal en we hebben de cd opgenomen in de studio van Normaal, in Haaksbergen. Bennie bood ons dat aan. 'A'j ne kere ne cd op goat nemmen dan mo'j bie mien in de studio kommen'," vertelt Jacco Kiezenbrink, de helft van het duo Poor John en frontman/zanger van Dokter Watjes. De band verrast zeer aangenaam met haar vrolijke rocksound en met titels als 'Slechte leu geet 't altied good,' 'God is ook maar een man,' en 'Rokjesdag,' met daarin 'Ik geleuf neet in de hemel, het tweede leaven van God of Allah. Ik geleuf in 't hier en noe. Ik leaf al in't Walhalla''. Kenners voorspellen de band een grote toekomst. Vanwege haar unieke geluid dat een mens blij maakt. De mannen zelf zijn er helemaal niet mee bezig. "Wij willen alleen maar graag muziek maken. We spelen wat we leuk vinden," vertelt Timon enthousiast. "We krijgen steeds meer aanvragen voor Dokter Watjes, ook uit de Achterhoek, waar we als Poor John ook vaak optreden, Daar spelen we graag," vertelt Jacco in de repetitieruimte in Hengevelde, op de grens Twente/Achterhoek.

Ontstaan
"We hadden als Poor John enkele teksten in het Nederlands en dialect geschreven die we een keer akoestisch hebben gebracht met Timon erbij die ik kende van de Popacademie Enschede," vertelt Jacco over het ontstaan van 'Dokter Watjes'. "Ik speelde liedjes waarvan ik de titel soms niet eens uit kon spreken maar het was zo ontzettend leuk. Totaal anders dan wat ik in andere bandjes al doe. En we hadden wel een klik met elkaar," verklaart Timon zijn toetreding tot 'Dokter Watjes.' JanWilm Tolkamp, Normaal's laatste gitarist, produceerde de cd. Met veel plezier, vertelt hij. "Ik ben zelf ook enthousiast over wat zij doen. Een lekker 'rootsie bandje'. We hebben alle tijd genomen voor de cd. Er zat helemaal geen druk achter. Ik heb gezegd dat of ik er nu 20 uur of 200 uur over moet doen. Het moet goed zijn. Alleen in december had ik weinig tijd, in de aanloop naar het afscheidsconcert van Normaal in het Gelredome toe." Poor John kende hij al. "Als band keken we graag naar ze als ze in ons voorprogramma stonden." De bandleden zijn blij met de rol van JanWilm, die al een tijdje meeloopt in de muziekscene. "Hij is enorm rustig. Als er een keer iets even niet lukte, dan wist hij het precies zo te sturen, dat het er even later perfect op stond. Hij legde precies de zwaartepunten waar ze moesten liggen," is Timon zichtbaar blij met de rol van Jan Wilm. "Da's mooi um te heuren," reageert deze.

Jacco heeft tijdens het gesprek zijn muziekinstallatie startklaar gezet en laat een nieuw nummer horen dat ze onlangs als demo opnamen. "We hadden het er weleens over dat onze sound een beetje op de het geluid lijkt van Nina Hagen," lacht Jacco. "Hebben we een nummer gemaakt in die stijl. Het heet 'Rock und roll'" Vanaf de eerste tel wordt de ruimte gevuld met een supervette sound die doet glimlachen en tegelijk kippenvel bezorgt. Wat een energie. Nina Hagen op haar best, maar dan op zijn 'Dokter Watjes'. Zo'n dokter wens je iedereen toe. Binnenkort is 'Dokter Watjes' te zien in een TV-serie die Omroep Gelderland in samenwerking met RTV Oost maakt over dialectbands.


www.dokterwatjes.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant