Het jubileumconcert van de 70-jarige zangvereniging Inter Nos. Foto: Theo Huijskes
Het jubileumconcert van de 70-jarige zangvereniging Inter Nos. Foto: Theo Huijskes

Jubileum en huldigingen centraal tijdens concert van Inter Nos

Algemeen

Zeventig jaar zang en gezelligheid komen voorbij

Door Theo Huijskes

GROENLO - Met een jubileumconcert heeft de Groenlose mannenzangvereniging Inter Nos afgelopen zondag haar 70-jarig bestaan gevierd in uitgaanscentrum City Lido. Een bijzonder drukbezocht concert, waarbij de zang van het circa 60 leden tellende koor vanzelfsprekend weer de nodige aandacht kreeg. Maar zoals te verwachten was het deze keer tevens een concert dat vooral in het teken stond van een uitgebreide terugblik op zeventig jaar mannenzang in Groenlo. Daarnaast werd er tevens uitvoerig stilgestaan bij een vijftal jubilarissen, die respectievelijk 50, 40 en 25 jaar actief lid zijn.

Dat Inter Nos een begrip is in Groenlo en omstreken, kwam duidelijk naar voren in de door spreekstalmeester Theo Harmsen belichte drie blokken, te weten de periode vanaf de oprichting van het koor op 8 december 1946 tot 1976, de tweede periode van 1976 tot 1996, tevens het jaar waarin het 50-jarig bestaan gedurende het gehele jaar op grootse wijze werd gevierd, en de periode van 1996 tot heden, het jaar waarin Inter Nos zeven decennia jong is. De drie periodes van het bestaan werden door het koor, onder leiding van dirigent Esther van der Heijden met begeleiding van Joop Abbink op piano, tevens aangegrepen voor drie blokken zang, waarbij het repertoire alle bestaansjaren vertegenwoordigde. Onder het motto 'Een muzikale reis door de tijd' kreeg het talrijke publiek werken te horen uit de beginjaren en daarnaast ook nieuwe, in de laatste maanden ingestudeerde nummers.

De Hampelman
Veel bijval was er voor enkele nummers uit de oude doos, zoals 'As deus was kas, was sas dan meer', tevens in 1964 de eerste schlager van de Grolse carnavalsvereniging De Knunnekes. Saillant detail is dat Grollenaar Ruus Nales, destijds de eerste stadsprins van Groenlo, ook dirigent is geweest van Inter Nos. Een andere Grolse dirigent, die aan het roer stond tijdens een hoogtepunt van Inter Nos, is Harry van Wanroij. Dit was in februari 1975 toen 'Opa' Hendrik Koenders, één van de oprichters van Inter Nos, met het zingen van 'De Hampelman' een hoofdrol vertolkte in het populaire tv-programma van Mies Bouwman: 'Een mens wil op de vrijdagavond wel eens zitten en een beetje lachen, want er is al genoeg ellende in de wereld'. En met dezelfde Opa Koenders, zingend in beeld op de achtergrond, werd afgelopen zondag het legendarisch succes, destijds aangezwengeld door Inter Nos-lid (Bananen) Herman Snijders, nog eens live in City Lido herhaald.

Jubilarissen
Door Inter Nos-voorzitter Gerard Hekelaar werd een vijftal jubilarissen uitgebreid in het zonnetje en werden hun partners in de bloemetjes gezet. Jammer hierbij was dat jubilaris Cor Ewouds (50 jaar lid) vanwege ziekte niet aanwezig kon zijn en in een later stadium zal worden gehuldigd. De twee gouden onderscheidingen (inclusief oorkonde) in verband met het 50-jarig lidmaatschap gingen naar Harrie Halleriet en Willie Papen. Werd Papen, één van de trouwste leden met betrekking tot de repetitieavonden, op 19 augustus 1966 lid van Inter Nos, Halleriet werd dat op 19 januari 1966 en dat ook nog eens op 16-jarige leeftijd. De onderscheiding voor het 40-jarig lidmaatschap was voor John Sikkes en Teun Giezen. Tenslotte was het Helmuth Peters, die werd gehuldigd omdat hij een kwart eeuw lid is van Inter Nos. De jubilarissen kregen ieder een persoonlijke toespraak, waarin de humoristische noot niet ontbrak.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant