Bennie Jolink in zijn element achter de schildersezel.
Bennie Jolink in zijn element achter de schildersezel.

Ben Jolink leeft zich in post-Normaal tijdperk artistiek uit

'Kunst met grote K in Hummelo'

HUMMELO – Nu Ben Jolink (69) volop aan het onthøken is en van zijn welverdiende rockpensioen geniet, heeft hij zich volop op zijn andere grote passie gestort: de kunst. Hij zit niet alleen in de jury voor een schilderwedstrijd in zijn woonplaats Hummelo, maar samen met enkele geestverwanten heeft hij bovendien verregaande plannen voor een museum op het plaatselijke landgoed Enghuizen. "En dat zijn bepaald geen luchtkastelen. Het idee bevindt zich zelfs in een vergevorderd stadium."

Høken en daldeejen is dezer dagen even niet aan Jolink besteed. Het jarenlange roofbouw plegen op zijn lichaam breekt hem namelijk behoorlijk op. "Zingen doe ik alleen nog met mijn hobbyband De Pensionado's. Omdat ik er dan bij kan blijven zitten. Maar het gaat momenteel zo slecht met mijn gezondheid dat ik vrees voor de enkele optredens die er voor deze zomer in de agenda staan. Binnenkort ga ik een paar weken met vakantie. Ik hoop dat zich dan een mirakel voltrekt, anders wordt het lastig." Nu na veertig jaar het doek voor zijn band is gevallen, leeft Jolink zich in het 'postnormale tijdperk' als afgestudeerd kunstacademicus vooral uit op linnen doek. Sinds enkele jaren maakt hij deel uit van de jury voor een schilderwedstrijd in Hummelo. "Initiator is Marian Merk, die hier in Hummelo een eigen schilderschool heeft. En daar wordt prachtig werk gemaakt. Al is het overigens een schilderwedstrijd waar iedereen aan mag meedoen. Iedereen is welkom, vanuit het hele land. Dankzij het succes van de afgelopen jaren zie je intussen dat de wedstrijd steeds meer naam en faam krijgt en het niveau alsmaar hoger wordt." Marian Merk: "Vandaag de dag wint het modern realisme steeds meer aan populariteit. Deze wedstrijd stimuleert deze richting in de schilderkunst, ook in de Achterhoek. De opdracht: schilder vrij werk in modern- of traditioneel-realistische stijl. Dit mag een portret, een stilleven of een landschap zijn. Alle technieken zijn toegestaan: olieverf, aquarel, potlood, acryl of een gemengde techniek. Belangrijker zijn de sfeer en de kwaliteit van het werk."

Zilveren Penseel
Behalve de prijzen van de vakjury is er dit jaar ook een publieksprijs en wordt deze editie voor het eerst Het Zilveren Penseel uitgereikt. "De Achterhoekse Realistenprijs voor opgemerkt vakmanschap," aldus Marian Merk. Het werk wordt tijdens het weekeinde Vive la France, van 7 tot en met 10 juli, geëxposeerd in de dorpskerk van Hummelo.Hummelo Museum
Volgens Jolink is het de bedoeling dat er in de toekomst vaker exposities in Hummelo worden gehouden. "We hebben namelijk plannen voor een eigen Hummelo Museum. Gehuisvest in de oude wagenschuur van landgoed Enghuizen, beter bekend als kasteel Hummelo. Met daarin onder meer aandacht voor BH'ers, Bekende Hummeloërs. Onder wie voetballer Klaas-Jan Huntelaar, die erg enthousiast is over het idee. Maar ook Piet Oudolf, de wereldberoemde tuinarchitect, mijn zoon Gijs en 'ik-zei-de-gek'. Daarvoor is twee miljoen euro nodig, maar met subsidies zijn we al een heel eind op de goede weg. Behalve kunstexposities willen we er onder meer optredens organiseren. Variërend van blues en jazz tot klassiek en pop. De Feestfabriek, bekend als organisator van De Zwarte Cross, geldt als stuwende kracht achter dit museum. Want die Feestfabriek heeft immers zelf ook haar roots in Hummelo liggen."

Inschrijven voor de schilderwedstrijd kan via www.marianmerk.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden