De Pleardöpkes: voor de 14e maal aanwezig in Groenlo. Foto: Henri Walterbos
De Pleardöpkes: voor de 14e maal aanwezig in Groenlo. Foto: Henri Walterbos

Pleardröpkes "Hemelvaart is voor ons Groenlo"

GROENLO - Op hun site omschrijven ze zich als een gezellig dweilorkest. Opgericht in 1998, al vele jaren op Hemelvaartsdag present in Groenlo tijdens de Dweilorkestendag. "Ja, Hemelvaart is voor ons Groenlo," lacht Janneke Klomphaar, trompettiste binnen het orkest, waar ze 9 jaar deel van uitmaakt.

Door Henri Walterbos

Daarnaast is ze algemeen lid en actief in het randgebeuren van het orkest. "Samen met Annemieke Winkelman gaan wij over de optredens van de Pleardöpkes uit Geesteren. Groenlo is daarbij vaste prik voor ons. Die staat eigenlijk ieder jaar vast in de agenda." Ook dit jaar is het 19-koppige orkest weer aanwezig om letterlijk en figuurlijk een partijtje mee te blazen. "We zien er weer naar uit naar Groenlo toe te gaan. Groenlo is altijd sfeervol, gezellig en het is leuk andere orkesten te zien en te horen spelen." Ook op een weerzien met hun vaste begeleiders Harry en Cilia Huinink verheugen ze zich. "Zij zijn al 10 jaar onze begeleiders op die dag. We hebben een meer dan goede klik met elkaar. Altijd gezellig. Je bouwt door de jaren heen een band met elkaar op."

Leutkampioen
Dat de Pleardöpkes al 14 jaar in Groenlo spelen is vooral de verdienste van het vrolijke gezelschap zelf. Kwaliteit verloochent zich niet. Niet voor niets ging het orkest al een keer met de hoofdprijs in de Leutklasse naar huis. "De wisselbeker in de Leutklasse hebben wij nog ontworpen," weet Janneke. Het orkest bezoekt de laatste jaren steeds meer dweilorkestdagen, in navolging van Groenlo. "We zijn afgelopen jaren in Heerenveen, Hengelo (Gld), Bemmel en Hasselt geweest en volgend jaar gaan we voor het eerst naar Sneek. Altijd leuk om naar iets nieuws toe te gaan met elkaar, om te kijken hoe het er daar aan toe gaat. We spelen ook op buurtfeesten, verjaardagen, braderieën, feesten en de wandelvierdaagse. We doen het puur voor ons plezier."
Groenlo heeft door de band een speciaal plekje in het hart van de Geesterense muzikanten. "Het is leuk langs alle podia te trekken met als hoogtepunt het einde van de dag met alle orkesten tegelijk op de grote Markt," verheugt Janneke zich ook nu al weer. Als heel bijzonder voor de Pleardöpkes wordt ook het optreden bij Marveld Recreatie beschouwd. "Dit jaar hoeven we er niet naar toe geloof ik, maar de reis er naar toe in het Marveldtreintje is al een happening op zich. Dat hoort echt bij Groenlo. Dan zitten we niet rustig in het treintje, maar spelen we gewoon door. Erg leuk altijd weer."

Nieuwe kleding
Het uitje naar Groenlo is dit jaar wel een beetje speciaal, omdat de formatie een primeur voor Groenlo in petto heeft. "Uiteraard hebben we ons weer goed voorbereid. De muziekcommissie heeft weer een mooie setlijst in elkaar gezet waar we al driftig mee aan het oefenen zijn, maar op Hemelvaartsdag presenteren we in Groenlo onze nieuwe kleding. Daar zijn nog geen foto's van gemaakt, zo geheim is het," lacht Janneke. Naast knallende schlagers, rocknummers en tranentrekkende smartlappen nog meer om naar uit te kijken.


www.pleardopkes.nl

Meer berichten