Jan Vreeman: "Als de supporters achter ons staan, gaat het weer spoken op De Vijverberg!" Foto: PR
Jan Vreeman: "Als de supporters achter ons staan, gaat het weer spoken op De Vijverberg!" Foto: PR

Ongeloof bij de Superboeren

DOETINCHEM - Bij De Graafschap is vrijdagmiddag 15 juli teleurgesteld gereageerd op de uitspraak van voorzieningenrechter Van Maanen, naar aanleiding van het kort geding van 5 juli waarin De Graafschap van de KNVB een plek eiste in de eredivisie. Van Maanen willigde het verzoek, de zogenaamde voorlopige voorziening om op het hoogste niveau uit te komen, niet in op praktische gronden.

Aanleiding voor dit kort geding was de opmerkelijke uitspraak van de beroepscommissie van de KNVB om de ingetrokken licentie van FC Twente weer terug te geven, ondanks dat de licentiecommissie van de KNVB en een andere voorzieningenrechter daar in een eerder stadium anders over dachten. Bij intrekking van de licentie zou De Graafschap de vrijgekomen plek van de Tukkers overnemen en alsnog in de eredivisie blijven.
"We hadden echt gehoopt dat deze voorzieningenrechter een mogelijkheid zou vinden om in ieder geval een deel van al het onrecht dat in het hele proces rondom FC Twente en de KNVB is ontstaan, glad te strijken", legt commercieel- en marketingdirecteur Martine Zuil uit. "We hebben in het kort geding haarfijn uit kunnen leggen wat er allemaal niet deugt in deze hele zaak. Dat heeft heel Nederland kunnen zien." Voorzieningenrechter Van Maanen heeft inhoudelijk niet naar de ingebrachte argumenten van De Graafschap gekeken, maar puur naar de eventuele gevolgen van een eredivisie met 19 clubs. "Het was ons echt niet om de plek van FC Twente te doen, we wilden best in de eredivisie spelen met 19 clubs, echter de KNVB deed voorkomen dat dit organisatorisch niet te doen is. De rechter heeft dus meer gekeken naar de eventuele gevolgen dan naar de inhoud. Hij verwijst ons voor de inhoudelijke zaak naar een eventuele bodemprocedure. Deze procedure kan wel een jaar duren, dat wilden we juist voorkomen. We zijn natuurlijk al lang genoeg in het ongewisse gehouden op welk niveau we aankomend seizoen uitkomen. Het is te makkelijk om te zeggen dat we maar van de eerste divisie uit hadden moeten gaan. Er is ons door de KNVB vlak voor de finale van de play offs een worst voorgehouden, die ons op basis van vreemde gronden en aangepaste regels ook weer is afgenomen. Spelers waar we graag mee verder wilden in de eredivisie, konden niet wachten en hebben contracten elders getekend", gaat Zuil verder. "We hebben trouwens ook nog de mogelijk tot het aanvragen van een spoedappèl bij het Hof. Maar je moet je afvragen wat de consequenties kunnen zijn, als je verder gaat met procederen. We willen ook niet dat het hele betaalde voetbal last van ons gaat krijgen."
Trainer Jan Vreman neemt het allemaal nuchter op. De Superboer in hart en nieren heeft zich continu ver verwijderd gehouden van de inhoud van deze zaak. "Het is uiteraard een vervelende situatie, waar niemand op zit te wachten. Maar ik moet mij concentreren op het begin van de competitie. Natuurlijk spelen we liever in de eredivisie, maar het kan niet zo zijn dat wij ons niet focussen op een eventuele start in de eerste divisie. In beide gevallen moeten we klaar zijn om de strijd aan te gaan. De club doet er alles aan om op ieder niveau een kwalitatief goed team op de been te brengen. Als we de steun krijgen van onze supporters gaat het op De Vijverberg weer spoken ongeacht de divisie, daar ben ik van overtuigd."

Bron: Regio8
Meer berichten