Afbeelding

Start van het amateurvoetbal

Algemeen

Sportzomer 2016, met als hoogtepunten EK Voetbal, Wimbledon, Tour de France en Olympische Spelen, ligt nog maar net achter ons of de sport, in dit geval de amateursport in onze directe leef-, woon- en werkomgeving, staat alweer voor de deur. De vakanties lopen ten einde, de kinderen gaan weer naar school en de sportverenigingen, of het nu handbal of gymnastiek, zwemmen of volleybal, badminton of voetbal is, ze zijn allemaal weer aan een nieuw seizoen begonnen.

In bijgevoegde voetbalkrant aandacht voor onze acht Oost Gelrese voetbalverenigingen, alsmede LZV Kuypers H&W. Verder ook aandacht voor de voetbalclub Vios Beltrum, weliswaar officieel behorende tot de gemeente Berkelland maar zich gevoelsmatig, en dat op alle mogelijke terreinen en dus ook op sportief terrein, veel meer betrokken voelende bij de gemeente Oost Gelre. Het is niet voor niets dat zowel Elna als Groenlose Gids graag gelezen weekkranten zijn in dit kerkdorp, waar alles in het teken staat van 'Veur mekare!'.

De competitie in het amateurvoetbal brandt weer los. Wat staat er het komende voetbaljaar te gebeuren op de velden, worden alle verwachtingen in prestatief opzicht waargemaakt en welke uiteindelijke verrassingen komen er aan het eind van de rit uit de bus? Voorzitter Theo Helmers van Vios B. riep vorig jaar in de voetbalkrant dat zijn club de potentie heeft om de stap naar de derde klas te maken, zij het alleen al om als mogelijke opponent van buurman Grol te mogen fungeren. Of deze wens van de Beltrumse preses ooit bewaarheid zal worden, is nog maar de vraag. Wanneer ik de clubnaam Grol laat vallen, heb ik het over een amateur-voetbalimperium dat een diepe val heeft gemaakt door voor de tweede achtereenvolgende maal te degraderen. Het zal enkele jaren duren, maar na deze terugval die ook nog eens gepaard ging met een leegloop van spelers, zullen bij Grol ook weer jonge, ambitieuze spelers opstaan die het tij gaan keren.
Dat Oost Gelre met acht voetbalverenigingen hoog scoort, heb ik al vaker geschreven, maar het verdient een extra grote pluim dat hiervan in het nieuwe seizoen maar liefst vijf kleine verenigingen op vierde klas niveau spelen. Longa '30, de hoogst spelende club binnen onze gemeente, heeft dat niveau mijns inziens helemaal te danken aan de goede jeugdopleiding binnen de club in de afgelopen decennia. Kreten als zou het de veel betere mentaliteit ten opzichte van de overige clubs in Oost Gelre zijn, die ten grondslag ligt aan de hoge klassering, beschouw ik als grote flauwekul. Ooit hoorde ik trainer Gerard Bos uit Haaksbergen, vier jaar achtereen oefenmeester bij zowel Longa '30 als Grol en bij beide clubs met een kampioenschap uitgezwaaid, zeggen dat hij bij beide clubs een gelijke beleving constateert. Dat niet alleen op het veld bij trainingen en wedstrijden, maar ook buiten het veld tijdens bijvoorbeeld de derde helft, alsmede bij het stappen op de zaterdagavond, het drinken van een biertje en dus het toeleven naar een wedstrijd.

De club die een historisch seizoen achter de rug heeft, is natuurlijk RKZVC. De Zieuwentse dorpsvereniging promoveerde voor de eerste maal in haar geschiedenis naar de tweede klas en gaat daarin, lezende het interview met trainer Laurens Knippenborg, opnieuw voor de prijzen. Vanuit de eigen club heeft RKZVC momenteel een schitterende en talentvolle selectie, aangevuld met van buitenaf benaderde spelers, die ook in de tweede klas zeker potten kan breken. Wanneer ik het over het benaderen van spelers heb, wil ik nog iets rechtzetten. Toen ik onlangs schreef dat ik vind dat de voetbalclubs in Oost Gelre van elkaars spelers moeten afblijven, hetgeen ik nog steeds van mening ben, werd ik op social media aangevallen door o.a. RKZVC-voorzitter Johnny Cuppers en sportverslaggever Raymond Willemsen van de Gelderlander. Laatstgenoemde liet zelfs weten dat De Libero de weg helemaal kwijt is. Beste heren, hoe kun je of wil je iets lezen? Ik heb namelijk met nadruk gesteld dat die mening betrekking heeft op alle clubs in Oost Gelre zonder daarbij voor één en dus ook voor mijn eigen club een uitzondering te maken!


Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant