Een beeld van de workshop power-djembé in de locatie Groenlo van Marianum. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de workshop power-djembé in de locatie Groenlo van Marianum. Foto: Theo Huijskes

Succesvolle projectdagen scholengemeenschap Marianum

Algemeen

Met deelname van ruim 700 leerlingen

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - De scholengemeenschap Marianum, onderdeel uitmakende van de Stichting Carmelcollege met onderwijslocaties in Groenlo en Lichtenvoorde, heeft in de afgelopen week - te weten op woensdag 5, donderdag 6 en vrijdag 7 oktober - een drietal succesvolle projectdagen georganiseerd ten behoeve van de leerlingen van de onderbouw in beide plaatsen. En dat gebeurde dientengevolge in beide vestigingen, voor maar liefst 731 leerlingen in totaal.

"Het waren intensieve dagen, maar terugblikkende op de ingebrachte initiatieven en de daarmee verband houdende geleverde inzet van alle partijen, kunnen wij met ons allen zeer tevreden zijn," vertelt woordvoerster Lieveke Brücker van Marianum. "Alleen al het feit dat de totale onderbouw van scholengemeenschap Marianum aan de projectdagen deelnam, zegt meer dan genoeg over de belangstelling, interesse en deelname voor en aan de verschillende workshops. Het enthousiasme, niet alleen gedurende de projectdriedaagse maar ook na afloop, was dientengevolge groot." Tijdens alle drie projectdagen werden er dagelijks onder het motto 'Actief burgerschap' door de leerlingen één, twee en door velen drie workshops gevolgd. De organisatie van de andermaal voor herhaling zijnde driedaagse was in handen van bureau Mazzel en de schoolleiding van Marianum. Een en ander in navolging van vorig jaar, toen voor het eerst aan dergelijke projectdagen vorm en inhoud werd gegeven. Het bureau Mazzel is een zelfstandig gevestigde onderneming, die zich bezighoudt met sociaal werk, beeld en geluid, alsmede kunst en cultuur. In het verlengde van dit alles voert Mazzel ten behoeve van de gemeente Oost Gelre het jongerenopbouwwerk uit.

College Tour
Lieveke Brücker: "Onder actief burgerschap vallen de domeinen participatie, identiteit en democratie. De hierop aansluitende workshops zijn verzorgd door externe participanten. Zo werden onze leerlingen bijgepraat over verkeersveiligheid, vluchtelingenproblematiek, weerbaarheid en werden daarbij voorbereid op zowel de positieve als de negatieve kracht van groepsdruk. Als gastsprekers verleenden conducteurs van de NS, vrijwilligers van Greenpeace, professionals op het gebied van communicatie en mediawijsheid, voorlichting seks en verslaving, hun medewerking. Tal van onderwerpen kwamen daarbij aan bod, die je laten nadenken over jezelf, de ander en hoe een ieder zich daartoe gaat verhouden ten goede van zichzelf en de samenleving."
Een bijzondere workshop als power-djembé (zie foto) laat de jeugd aan den lijve ondervinden dat participatie, samen eenzelfde ritme voor elkaar krijgen, nog niet zo gemakkelijk is. In totaliteit zijn 41 participanten gebonden geweest aan deze drie dagen. De projectdagen werden afgesloten met de aanwezigheid van burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre. De burgermoeder van Groenlo, Lichtenvoorde en de omliggende kleine kernen was daarbij in de aula van locatie Marianum in Lichtenvoorde het middelpunt van een door Bert Schutten gepresenteerde College Tour. Op Annette Bronsvoort werden door de leerlingen tal van vragen afgevuurd. Een opvallende vraag hierbij was die van enkele leerlingen om de gemeente Oost Gelre veel pubervriendelijker te maken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant