Een beeld van het optreden van Joost Frank & Martijn Gelinck. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van het optreden van Joost Frank & Martijn Gelinck. Foto: Theo Huijskes

Joost & Martijn schitteren in theatershow

Twentse en Achterhoekse streekhumor met elkaar verbonden

Door Theo Huijskes

GROENLO - In een uitverkocht en dientengevolge bomvol Cultureel Centrum De Bron konden afgelopen zaterdag ruim 400 belangstellenden hun hart ophalen bij het zien en met name aanhoren van de in de theatershow Riesewijk & Co verpakte, onvervalste streekhumor uit Twente en de Achterhoek. De voorstelling, waaraan slechts een vijftal regionale artiesten hun medewerking verlenen, gaat in Groenlo op herhaling op vrijdag 4 november a.s. en zal dan andermaal in een totaal uitverkochte De Bron plaatsvinden.

Het theaterprogramma van Riesewijk & Co, onder aanvoering van veelzijdig acteur en allround presentator, Jan Riesewijk maakt dit najaar een tour door Twente en de Achterhoek en verzorgt daarbij op diverse plaatsen in totaal een negentiental voorstellingen. Als een rode draad door de show loopt de streekhumor en daaraan gekoppeld de streektaal. Wat dit laatste betreft, wordt tijdens de tour nog eens overduidelijk gemaakt dat er grote verschillen zijn tussen het Twentse en Achterhoekse dialect. Neemt niet weg dat de vooraf toegezegde garantie dat er 100% streekhumor wordt geboden, helemaal uit de verf komt. Het theaterspektakel met hoogtepunten en daarnaast vanzelfsprekend ook minder in de smaak vallende onderdelen, geeft in ieder geval een duidelijk beeld van de geschiedenis, ontwikkeling en verscheidenheid van de humor in de regio's Twente en Achterhoek. Het hiervoor verantwoordelijke, in dit geval vijfhoofdige, dialectgilde geeft hieraan met conferences, anekdotes en liedjes op een enthousiaste en passievolle wijze vorm en inhoud.

Woordhumor
Ondanks dat het voor hen een thuiswedstrijd betekent, is er in de humorvolle show een glansrol weggelegd voor het in Groenlo en omgeving inmiddels populaire buutreedners-duo Joost Frank & Martijn Gelinck. Naast Joost & Martijn zorgen verder Mathilde Geerds (Weerselo) en Paul Wiefferink (De Lutte), en dat zowel vóór als na de pauze, voor een kostelijke inbreng. Humorist Jan Riesewijk (41) is tijdens de gehele show de centrale figuur, tevens de grote initiator oftewel gangmaker. Komiek Riesewijk, wonende in Losser en werkzaam bij Ariëns Zorgpalet in Enschede, werd begin dit jaar nog uitgeroepen tot algeheel winnaar van het Twents Buutfestival. De grote leider Riesewijk, ooit een grootheid in de Twentse serie 'Van Jonge Leu en Oale Groond', weet zijn vier theatercompagnons op een inspirerende wijze naar grote hoogte te stuwen. Hierbij komt duidelijk aan het licht dat het duo Joost & Martijn, los van de professioneel acterende Jan Riesewijk, op geen enkele wijze hoeft onder te doen voor collega's Mathilde Geerds en Paul Wiefferink. Het Grolse tweetal toont zich ook in deze show meesters in het met veel verve en intellect brengen van woordhumor.

Carnavalisten
Onder de bezoekers bevonden zich afgelopen zaterdagavond opvallend veel carnavalisten, en dat niet alleen uit Groenlo, maar ook uit Beltrum, Lievelde en zelfs Lichtenvoorde. Onder hen opvallend veel leden en ook prinsen of andere hoogwaardigheidsbekleders van carnavalsvereniging De Knunnekes. Eén van hen is Frans Kooiker, ooit prins en president van de Grolse carnavalsclub en tevens één van de grondleggers van de HBS (Hogere Buut School). Kooiker, die zelf ook een aantal malen in de 'noaletonne' heeft gestaan, sprak na afloop van een geslaagde avond. "Vergeet niet dat de carnavalisten met de hier jaarlijks te houden pronkzittingen oftewel buutavonden erg verwend zijn. Verder ben ik ooit bij de theatershow Twente Plat in de Enschedese schouwburg geweest. Daar ben ik voortijdig vertrokken, hetgeen ik vanavond op geen enkele manier heb overwogen."
Roel Beunk, ooit prins en adjudant van carnavalsvereniging De Belhamels in Beltrum, wilde van een vergelijking niets weten. "Een buutavond met carnaval staat niet alleen bol van humor, maar ook van muziek, zang en dans. Daarbij komt dat de sfeer in een theater compleet anders is dan die in een grote en kleurrijk aangeklede horecazaal."
Tenslotte Grollenaar Hans Tops, zelf ooit adjudant bij De Knunnekes en heden ten dage voorzitter van het bestuur van CC De Bron, die zich na afloop een tevreden mens toonde. "Een topavond. Bovendien een theateractiviteit, waarbij een tweetal artiesten van eigen bodem (Joost & Martijn, ThH) hebben bewezen ook op dit terrein over de nodige kwaliteiten te beschikken. Op naar de tweede editie op vrijdag 4 november."

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5756737&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groenlosegids.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=703,713,714,715,800,801,802,803,804" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>