De laatste loodjes. Foto: Han te Hennepe
De laatste loodjes. Foto: Han te Hennepe

Gezocht, mensen van vlees en brood!

Algemeen

EIBERGEN - 'Gezocht, mensen van vlees en brood!' De titel weerspiegelt de toekomstambities van Echte Bakker en Keurslagerij Boenders. In Achterhoek Nieuws van 25 oktober berichtten we over de laatste verbouwingsplannen van met name de bakkerij. In deze aflevering zoemen we in op de toekomst en doorontwikkeling van het merk Boenders vanaf de heropening van de winkel op 10 november. Een nieuw tijdperk, waarin hoogstwaarschijnlijk ook de volgende generatie zijn opwachting zal maken.

Door Rob Weeber

Het is inmiddels 21 jaar geleden dat Gerwin en Aleid Starink de winkel Boenders overnamen. Vier jaar later trok het gezin ook zelf in het pand en vanaf dat moment begon de metamorfose. Met vier handen en een gezonde dosis lef en visie en zeker ook door de inzet van de medewerkers, hebben zij het bedrijf uitgebouwd tot wat het nu is. Het begon met de verbouwing van het zakelijk gedeelte, de winkel en de werkruimtes achter de winkel, mede ingegeven door de groei van het aanbod. Vervolgens kwamen de medewerkers aan de beurt met een eigen ruimte en eigen opgang. Daarna leek er wat rust te ontstaan, maar de laatste spijker was nog niet geslagen of er borrelde in 2014 alweer een nieuw idee op voor een instructieruimte. Het is inmiddels in gang gezet en bijna af. Met de nieuwe ruimte ontstaat een oppervlakte van ca. 600 m2 functionele ruimte waarmee Boenders voorlopig verder kan. Met opzet staat hier voorlopig, want er is een ding wat Gerwin nooit zal prediken: "We zijn klaar".

Boenders Experience Centrum
Het idee voor de instructieruimte ontstond in 2014. Gerwin en Aleid wilden een multifunctionele ruimte om meerdere activiteiten in te kunnen ontplooien, zoals ontvangst van klanten, vertegenwoordigers, overleg met de medewerkers, de weekendborrel et cetera. De ruimte, ontworpen door Rob Klein Goldewijk van Raaklein architectuur, is gesitueerd op een stuk plat dak en krijgt als alles klaar is de naam 'Boenders Experience Centrum'. Dit roept zeker vragen op, maar feitelijk zegt het precies wat Gerwin met de toekomst voor ogen heeft. Het gaat al lang niet meer om alleen de winkel waar vlees en brood verkocht wordt, er wordt een merk neergezet dat alle activiteiten van het bedrijf herbergt. "De merknaam Boenders moet straks gaan om zaken als kennis, ervaring, ambacht, beleving en innovatie", aldus Gerwin. "We willen straks in deze ruimte ook workshops aanbieden die de beleving van ons ambacht weerspiegelen, zowel aan de slagers-, als aan de bakkerskant. Ik neem ze straks mee naar Rotterdam bijvoorbeeld, waar ze een experiencedag beleven. We gaan bijvoorbeeld naar de meelfabriek Meneba, waar we de nieuwe markthal bezoeken. En weet je wat het leukste is, ik rij zelf de touringcar, zoals ik ook met jubileumfeestjes voor onder andere de medewerkers doe. Na thuiskomst gaan we dan lekker eten in de nieuwe ruimte. Het gaat hier om de wereld van foodbeleving, ambachtelijk food!"

Ik zal nooit een stapje terug doen, hooguit opzij
Wie al die plannen aanhoort, krijgt de indruk dat Gerwin nooit stopt met werken. Hijzelf nuanceert die gedachte. "Inderdaad zal ik nooit stoppen op de manier waarop sommige ondernemers dat wel doen, namelijk van de ene dag op de andere het stokje overdragen en terugtreden. Maar dat wil ook weer niet zeggen dat ik door de tijd geen gas zal terugnemen. Ook Aleid en ik worden ouder en we merken dat het lang staan, of dit nu in de winkel of in de werkruimte is, fysiek lastiger wordt. Ik beperk me meer en meer tot brandjes blussen, zonder overigens mijn betrokkenheid te verliezen. Maar wanneer ik wat beslis, is nog geheel onduidelijk. Daarvoor is er ook nog teveel werk te verzetten en ik vind het nog veel te leuk. Wij hebben alle vertrouwen in de toekomst, maar het gaat niet vanzelf. Gelukkig heeft de gemeente zes miljoen in het nieuwe centrumplan gestoken. Dat is een mooi signaal naar alle ondernemers om samen Eibergen toekomstbestendig te houden voor de volgende generaties. Verder prijzen wij ons gelukkig met het personeel dat we hebben, waaronder ook onze jonge talenten in het bakkers- en slagersvak. Daar komt nog bij dat onze oudste zoon Wessel de intentie heeft uitgesproken om over een aantal jaren het bedrijf over te nemen. Als dat punt naderbij komt, dan zal ik voorzichtig een eerste stapje opzij doen, maar niet terug. Opzij betekent voor mij dat er voldoende betrokkenheid van mijn kant blijft zonder in de weg te gaan lopen. Uiteindelijk zal de ruime aan de zijkant groter worden."

Succes kent vele vaders zegt het spreekwoord, maar Gerwin heeft er zijn eigen versie van. Hij kijkt naar de overkant van de tafel waar Aleid zit en zegt: "Je bent zo succesvol als je partner het toelaat."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant