SCC Den Diek, waar de dorpskamer bijzonder goed loopt. Foto: Theo Huijskes
SCC Den Diek, waar de dorpskamer bijzonder goed loopt. Foto: Theo Huijskes

Uitbreiding stads- en dorpskamer

Algemeen

Openstelling kost in 2017 € 138.247

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - In de collegevergadering van de afgelopen week hebben burgemeester en wethouders ingestemd met de uitbreiding van de openstelling van de stads- en dorpskamer in Oost Gelre. Een en ander met ingang van 1 januari 2017. Voor de totale openstelling van de stadskamer in Groenlo en de dorpskamer in Lichtenvoorde is het volgend jaar een gemeentelijke bijdrage gemoeid van € 138.247.

De stads- en dorpskamer in de gemeente Oost Gelre bestaat op 1 december één jaar en kan dan terugkijken op een goed jaar en dus op een destijds succesvol genomen initiatief. Daar waar de stadskamer in Groenlo zitting houdt in de locatie BS22 in de Beltrumsestraat, gebeurt dat met de dorpskamer in Lichtenvoorde in het Sociaal Cultureel Centrum Den Diek aan de Dijkstraat.
Wethouder Jos Hoenderboom vertelt dat de voorziening, en dit ondanks het nog vrij prille bestaan, in een grote behoefte voorziet. "Dat desalniettemin de belangstelling in Lichtenvoorde veel groter is dan in Groenlo, heeft ons inziens te maken met de ligging van de locatie waar men terecht kan. In Groenlo is dat, zij het tijdelijk, bij BS22, dat gelet op de ligging midden in het centrum en haar open karakter mogelijk minder geschikt is. Straks wanneer het nieuwe Cultureel Centrum De Bron gereed is, zal dat zeker verbeteren."

Volgens Simone Pastoors, coördinator van de stads- en dorpskamer in Oost Gelre, gaat het hier om plekken waar iedereen welkom is. "Iedere belangstellende kan en mag in- en uitlopen wanneer hij of zij dat zelf wil. Bovendien kun je zowel in Groenlo als in Lichtenvoorde zelf je dagbesteding regelen en men krijgt daarbij ondersteuning wanneer men dat wenst. Dit concept past heel erg bij de ideeën om de zorg verder te vernieuwen."

Portefeuillehouder Hoenderboom geeft aan dat de inloopvoorziening stads- en dorpskamer, fungerende als een voorliggende voorziening op een Wmo-indicatie voor begeleiding (dagbesteding en individuele ondersteuning), op dit moment een openstelling kent van vier dagdelen per week. "De inloop richt zich met name op burgers met een psychische beperking. De belangstelling hiervoor blijkt dus groot te zijn. Vanuit het Wmo-loket komen zelfs signalen dat er cliënten, meer dan nu het geval is, hiernaar verwezen kunnen worden. Dit alles is de reden om het verzoek, inhoudende de inloop in Den Diek uit te breiden naar negen dagdelen per week en daarnaast op locatie indien nodig enige laagdrempelige individuele begeleiding te bieden aan de bezoekers, te honoreren."
Voor deze openstelling wordt in 2017 € 138.247 beschikbaar gesteld, te bekostigen uit het Wmo-budget.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant