Hans Kamperman. Foto: Kyra Broshuis
Hans Kamperman. Foto: Kyra Broshuis

Algemeen

Kamperman strijdt voor legalisatie wiet

Workshops en productie mogelijk in Hart van Grolle

GROENLO - De motie die afgelopen maand in de raad van Oost Gelre werd behandeld, stemt Hans Kamperman tot hoop. De motie, die werd ingediend door PVDA en VVD om te onderzoeken of kleinschalige medicinale cannabisteelt toegestaan kan worden, is aangenomen. Kamperman werd onlangs gearresteerd voor het bezit van hennepplanten voor de productie van wietolie. Tilburg is de eerste gemeente in Nederland waar medicinale wietkweek officieel is toegestaan voor mensen die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het convenant van deze Brabantse plaats heeft geleid tot aanvragen in Bergen op Zoom, Arnhem, Vlaardingen, Pijnacker, Hof van Twente, Heerlen, Maastricht, Vlissingen & Terneuzen, Goes en nu dus ook in Oost Gelre.

Door Kyra Broshuis

"Een fantastische ontwikkeling", zegt Kamperman, "mijn arrestatie, de sensationele berichtgeving daarover en alles wat daarop volgde heeft er stevig ingehakt. Mensen oordelen snel en dat raakt mij en mijn familie. Als ik veroordeeld word, heeft dat uiteraard grote persoonlijke gevolgen. Maar als dit alles ertoe leidt dat mensen die ziek zijn op een eenvoudige en goedkope manier aan hun medicinale wietolie kunnen komen heeft het toch zin gehad. In de berichtgeving in de media komt een beeld naar voren dat het bijzonder is dat ik vijf hennepplanten in mijn tuin had om zieke mensen te helpen, er gaat een beeld ontstaan dat ik als een van de weinigen dit goede werk doe. Dat is niet waar. Tienduizenden mensen in Nederland doen precies hetzelfde als wat ik deed en hebben vijf planten in hun tuin om hun zieke medemens te helpen. Om dit werk te kunnen blijven doen kunnen ze echter niet naar buiten treden vanwege de angstcultuur die de overheid omtrent dit onschuldige medicinale plantje heeft gecreëerd. Binnen de groep waar ik mee samenwerkte, heeft mijn arrestatie grote impact gehad. Een groot deel van de oogst van deze mensen is verloren gegaan uit angst dat ze net als ik ook gearresteerd zouden kunnen worden voor het houden van vijf hennepplanten (die officieel gedoogd worden), maar blijkbaar toch aanleiding voor justitie zijn geweest voor mijn arrestatie. Ik vind het belangrijk om te vermelden dat ik slechts één van de tienduizenden mensen in Nederland ben die strijden voor legalisering van medicinale wietolie. Persoonlijk kan ik niet wachten tot het moment dat dit gelegaliseerd wordt en deze mensen, die nu op de achtergrond dit goede werk in anonimiteit moeten doen, naar voren kunnen treden en ook eens in het zonnetje gezet kunnen worden, die mensen verdienen respect."

Strijd tegen de overheid en de farmaceutische industrie
Kamperman is woest over de manier waarop in Nederland met zieke mensen wordt omgesprongen. Hij zegt met klem: "Het is bewezen dat wietolie een geneeskrachtige werking heeft, het werkt, en dat is wetenschappelijk bewezen, tegen 22 ziektes én heeft geen bijwerkingen. Niet voor niets wordt het in veel landen als legaal medicijn gezien. Het probleem is dat de grote farmaceutische industrie vreest voor hun inkomen. Legale thuisteelt voor eigen gebruik zou ons land miljarden aan zorgkosten kunnen besparen. Maar zoals altijd beslist het grote geld. Het wordt hoog tijd dat de overheid naar ons luistert. In opdracht van overheid heeft het Trimbosinstituut in 2012 een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de gezondheidseffecten van wiet en hasj. De uitkomst van dit 140 bladzijden tellende rapport is dat wiet veel minder gevaarlijk en verslavend is dan alcohol en tabak en de medicinale werking van wietolie wordt in dit rapport zelfs onderschreven. De ware reden dat hennep illegaal is, komt niet omdat het gevaarlijk is voor mensen, maar omdat het medicinaal is en de farmaceutische industrie miljarden dreigen te verliezen als dit medicijn legaal wordt."

Centrum voor natuurgenezers
Idealist Kamperman wil mensen helpen om de wietolie te kunnen maken. Hij legt uit: "Het was, is en zal nooit mijn bedoeling zijn om eraan te verdienen. Ik wil mensen juist laten zien hoe ze zichzelf kunnen genezen. Dit zijn geen loze uitspraken. Mijn droom is een centrum te creëren waar natuurgenezers, wat ik zelf overigens níet ben, hun kennis van medicinale planten kunnen uitdragen. Want hennep is maar één van de planten die een geneeskrachtige werking hebben, er zijn er veel meer." Voor de uitvoering van zijn plan wil Kamperman gebruik maken van zijn 'Hart van Grolle'. "Het gebouw is nagenoeg klaar. Ik hoop nu van harte dat de gemeente meewerkt aan de legalisering van medicinale hennepolie, zodat we in ons centrum ongestoord mensen kunnen onderwijzen hoe je o.a. medicinale wietolie kunt maken voor eigen gebruik", aldus Kamperman.

De geest is uit de fles
Volgens de Grolse ondernemer is er een kentering gaande op het gebied van medicinale wietolie. Kamperman geeft aan: "De geest is uit de fles. Mensen zijn steeds meer bereid zich tegen de grote machten te keren. De Opiumwet zoals die nu geldt, bestaat al sinds 1928 en is compleet achterhaald. Hennep moet echt uit de Opiumwet en teruggegeven worden aan het volk zodat ze zich zelf kunnen genezen. Dat is een universeel recht dat iedereen heeft, vastgelegd in de verklaring van de rechten van de mens in de VN, die is ook door Nederland ondertekend. De farmaceutische industrie heeft geen patent op dit door de natuur gegeven medicinale plantje, dus kunnen ze er niets aan verdienen. Om hun eigen belang veilig te stellen hebben ze er alle baat bij dit plantje illegaal te houden, daarvoor spannen ze regeringen voor hun karretje middel wereldwijde lobby's bij regeringen en parlementen, de macht van het geld regeert. Patent is macht, maar het is toch ongelooflijk dat een overheid haar burgers verbiedt zichzelf te genezen? Op sites als www.stichtingmediwiet.nl en www.pgmcg.nl is veel informatie over medicinale wietteelt te vinden. Om Groenlo's grootste inspirator Linda Commandeur maar eens te citeren in haar boek 'Zo simpel is het dus wel': kom op voor je recht om je zelf te mogen genezen."

Recht van de mens
Kamperman: "Tijdens de komende rechtszaak ga ik mij beroepen op het universele recht van de mens om zichzelf te kunnen genezen. Ook zal ik artikel 450 uit het Wetboek van Strafrecht aanhalen waarin staat dat het je burgerplicht is om iemand in nood te helpen. Mensen met kanker of andere ziektes zíjn in nood en kunnen geholpen worden door het gebruik van wietolie. Tevens vind ik dat de overheid zich schuldig maakt aan onbehoorlijk bestuur: je mag vijf hennepplanten hebben maar je mag slechts vijf gram in huis hebben? Dat klopt niet. Hoe komen al die coffeeshops aan hun voorraden? Het is een schimmige wereld waar de overheid een grote rol in heeft."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant