Van links naar rechts: Henk Beunk, Mark Ebbers en Joop Koopmanschap. Foto: Kyra Broshuis
Van links naar rechts: Henk Beunk, Mark Ebbers en Joop Koopmanschap. Foto: Kyra Broshuis

Toeval brengt drie dichters samen

GROENLO - Liefhebbers van taal en poëzie genoten zondagmiddag van drie dichters bij Huijs Basten Asbeck in Groenlo. Het werd een bijzondere bijeenkomst waarbij de drie dichters, Joop Koopmanschap en Mark Ebbers uit Groenlo en Henk Beunk uit Westendorp (of: Dorp ten West, zoals hij zelf noemt) voordragen uit eigen werk, aangevuld met andere gedichten en mooie muziek. De middag kreeg de naam 'Toeval' mee.

"Het is toeval dat we hier samen zijn,", zegt Joop Koopmanschap in zijn welkomstwoord. "Maar bestaat toeval? We hopen dat u straks met het antwoord op die vraag naar huis gaat." De drie taalvirtuozen maken indruk met hun teksten. Koopmanschap draagt de column Spinsels en Pluis voor van Casper Janssen. "De laatste zinnen van dit verhaal 'zo schijnt de zon en zo dringt een vliegtuig zich in mijn ivoren toren' raakten mij en lieten me niet meer los. Ik ben op zoek gegaan naar een verklaring. Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met de schrijver. Op mijn vraag waarom deze column zo anders was, bleef het stil aan de andere kant van de lijn. Het antwoord kwam drie maand geleden toen ik het nawoord las van het nieuwe boek van Jansen. Hij schreef '…ik schreef nooit direct over Dolores maar ze was er altijd en overal'. Hij had het over zijn dochtertje dat op 3-jarige leeftijd was overleden."

Humor en nostalgie
Mark Ebbers vertelt één van zijn mooiste verhalen: 'De kinderen van het gras'. Een verhaal over zijn jeugd, over de zomer die eeuwig leek te duren. Ook brengt hij zijn gedicht 'Zondagmiddag kwart voor vier', een prachtige tekst met humor en nostalgie. Zijn gedicht 'Eindrapport', over de liefde, is ontroerend. Het publiek geniet van de gedichten van Henk Beunk, oud-dichter des Achterhoeks. Hij verhaalt over 'telempathie', een combinatie van telepathie en empathie. "Inleven in jezelf is inleven in een ander", zo zegt hij. De middag is een groot succes en voor herhaling vatbaar. "De reacties zijn lovend. We gaan dit waarschijnlijk vaker doen maar dan met een ander thema en misschien ook in een andere plaats.", aldus Ebbers.


Nog niet

zij slaat nooit over
ankert regelmaat
aan haar tijd
ketent houvast

zij duidt de dag
met structuur
rond knelpunten
die pijn doen

zij heeft hulp nodig
liefde en vrienden ook
om angst te duiden
om vrij te maken

zij zoekt en vindt
nog niet
vult de dag met ritme
om rust te voelen

zij slaat nooit over

Henk Beunk


Geen regenjas

Als ik toen wel door de regen was gelopen
En niet had gewacht tot het helemaal droog was

Had ik jou nooit gezien
Nooit gesproken en nooit geroken
Dan was jij nooit gebleven
En nooit weer weggegaan
Zodat ik weer op moest staan

Maar ja, ik had geen regenjas

Mark Ebbers


Al mot het regen

Al mot het regen

winden woest
door bomen waaien

hagel gras
te pletter slaan

mist kleuren
doet vervagen

sneeuw steeds
ten hopen gaat

ach wat doet
het ertoe

als de zon ons dan
een dag verlaat

het is altijd
mooi weer.

Joop Koopmanschap

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden