Ine van Lith krijgt bloemen van voorzitter Hans Tops. Foto: Ferry Broshuis
Ine van Lith krijgt bloemen van voorzitter Hans Tops. Foto: Ferry Broshuis

Multifunctioneel centrum heet: De Mattelier

Algemeen

Ine van Lith winnares naamwedstrijd

Door Ferry Broshuis

GROENLO - Het nieuwe sociaal cultureel centrum dat momenteel wordt gebouwd aan de Mattelierstraat, hartje Groenlo, krijgt de naam De Mattelier.

Vrijdagmiddag werd onder grote belangstelling de nieuwe naam bekend gemaakt via het uitrollen van een soort banier vanaf het balkon op de eerste verdieping. En dat uitrollen gebeurde door de winnares van de naamwedstrijd Ine van Lith in nauwe samenwerking met wethouder René Hoijtink van Oost Gelre en directeur Tonnie Zieverink van het sociaal cultureel centrum.

Opgetogen
Voordat de prijswinnares en de naam bekend werden gemaakt sprak wethouder Hoijtink. "Ik ben heel erg blij dat inmiddels het hoogste punt van het nieuwe gebouw is bereikt en deze multifunctionele voorziening is een belangrijke mijlpaal voor de stad Groenlo." Hij sprak ook van nieuw leven in de stad: "Het was wat weggeëbd, maar is nu glorieus teruggekeerd." Hij roemde ook de inzet van de vrijwilligers en van de ambtenaren want zonder hen gaat het niet.
"Ik sta hier met enige trots", liet Hans Tops, voorzitter van de stichting cultureel centrum, weten. Hij kon ook vertellen dat Ine van Lith, lid van toneelvereniging DITO die al jaren gebruiker is van het centrum, de winnares is geworden en dat er ruim 100 inzendingen van de naamwedstrijd. Er werden in totaal 75 verschillende namen ingestuurd. De naam De Mattelier kwam negen keer voor en daarom heeft de notaris bij loting de winnares bepaald. Inge van Lith krijgt bij de officiële opening van het culturele centrum een cultureel pakket van € 200 aangeboden en de andere acht personen die de naam De Mattelier ook voorstelden, krijgen een vrijkaart voor een voorstelling naar keuze.

Betekenis naam
Hans Tops ging ook in op de betekenis van de nieuwe naam en waarom die is gekozen. Het gebouw ligt aan de Mattelierstraat en die naam werd ook al gebruikt als projectnaam voor de multifunctionele locatie. En Herman Mattelier was in zijn tijd een belangrijk man voor Groenlo. Hij was pastoor in Groenlo en hij schonk in 1387 twee huizen aan het stadsbestuur om te dienen als gasthuis. Op 30 juli 1887 werd herdacht dat Herman Mattelier 500 jaar geleden het gasthuis stichtte. Er zijn twee documenten die zijn gedateerd op 2 en 16 augustus 1387 waarin de oprichting van het gasthuis beschreven wordt. De raad besloot de toen geheten Nieuwe Lievelderstraat om te dopen in Mattelierstraat. Hans Tops kon er ook nog aantoevoegen dat de nieuwe naam 'goed bekt' en tevens een vrolijk klinkende naam is die goed past bij de activiteiten.

Planning
Naar verwachting zal het nieuwe multifunctionele centrum in september gereed zijn voor gebruik. Het sociale culturele werk wordt nu nog uitgevoerd in De Bron, in de voormalige Mariakerk. Er is lang nagedacht over de vraag of op die plek een grote aanpassing moest plaatsvinden,of dat naar een andere locatie moest worden uitgezien. Uiteindelijk is besloten voor een nieuwe locatie te kiezen die voldoet aan alle moderne eisen. En het was van belang dat deze voorziening nu teruggebracht wordt naar het centrum van Groenlo als onderdeel van een revitalisering van de binnenstad. Wat er met de Bron straks gaat gebeuren als De Mattelier in gebruik is genomen, is op dit moment nog niet bekend. De Bron is eigendom van de R.K. parochie.

Van links naar rechts bij de nieuwe naam wethouder René Hoijtink, Tonnie Zieverink,directeur, en winnares Ine van Lith

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant