Het bedrijf moet beter ingepast worden in de omgeving. Foto: Theo Huijskes
Het bedrijf moet beter ingepast worden in de omgeving. Foto: Theo Huijskes

Forse uitbreiding van mestverwerkingsinstallatie in Groenlo

Algemeen

Eerst communicatie met buurt

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre is in principe bereid haar medewerking te verlenen aan de uitbreiding van een mestverwerkingsinstallatie op de Oude Borculoseweg 5 in Groenlo. De definitieve toestemming volgt op voorwaarde dat eerst een communicatietraject met de buurt wordt gevolgd.

Namens maatschap Ottink heeft ForFarmers een verzoek bij de gemeente ingediend voor wijziging van het bouwvlak, om de mestverwerkingsinstallatie te kunnen uitbreiden.

Volgens verantwoordelijk wethouder Vincent van Uem heeft de mestverwerker nu een capaciteit van 36.000 m3 per jaar. Dat wil de eigenaar uitbreiden naar 150.000 m3 per jaar. "Bestemmingsplantechnisch kan het verzoek gehonoreerd worden Daar zit het niet op vast, echter als college stellen wij wel de voorwaarde dat er eerst met de buurt wordt gepraat. Want de huidige mestverwerkingsinstallatie wordt wel uitgebreid met twee extra beluchtingstanks en daarnaast met een tweede mestscheider. Het is de bedoeling dat de nieuwe installatie bij de bestaande wordt geplaatst."

Nieuwe toegangsweg
Ook moet er voor de uitbreiding van de mestverwerkingsinstallatie een nieuwe toegangsweg worden aangelegd, die uitkomt op de Oude Borculoseweg. Omdat er niet alleen eigen mest wordt verwerkt, maar ook mest van andere bedrijven wordt aangevoerd, betekent dat een extra belasting door meer vervoersbewegingen op de Oude Borculoseweg.

Naast de voorwaarde van communicatie met de buurt stelt het college ook de voorwaarde dat het bedrijf 'landschappelijk wordt ingepast'. Daarvoor moet een ambtelijk goedgekeurd plan komen. Ook moet de milieutoets uit te wijzen dat er geen sprake is van aantasting van de leef- en woonomstandigheden in de omgeving. Lozing van afvalwater op de riolering wordt afgewezen. Daarvoor moet het bedrijf alternatieven zoeken. Wanneer die alternatieven niet realiseerbaar of niet wenselijk blijken, wordt opnieuw bekeken of en onder welke voorwaarden lozing op de riolering wel mogelijk is.

De voorwaarde van het communicatietraject met de buurt is ook ingegeven door de wens van het gemeentebestuur tot duurzame ontwikkeling van het buitengebied. "Wij hebben een aantal sturingsmogelijkheden. Eén daarvan is een zorgvuldige omgevingsdialoog, gericht op het betrekken van de belangen van de omgeving bij het initiatief. Het is van belang dat een onderneming in de omgeving ingepast wordt en daarmee maatschappelijk aanvaardbaar wordt", aldus het college.
Desgevraagd deelt ondernemer Bennie Ottink mee dat hij zich kan vinden in de zienswijze van het college.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant