Een zonovergoten Dweilorkestendag 2016. Foto: PR
Een zonovergoten Dweilorkestendag 2016. Foto: PR

Dweilorkestendag Groenlo voorafgegaan door pre-party

22e editie Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap

Door Henri Walterbos

GROENLO - De eerste lentebloemen steken de kop op, bomen worden groener, het kwik steeg al tot boven de 20 graden, de eerste rokjesdag is al achter de rug en de eerste witte benen onder 'korte boksen' lieten zich al zien. Kortom, iedereen is er weer aan toe. De lente! Het lange paasweekend staat voor de deur, niet zo veel later gevolgd door een nog langer Hemelvaartsweekend. Er wordt weer op uitgetrokken naar vakantieparken, campings, maar ook naar buitenevenementen. Ook het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap, oftewel de Dweilorkestendag, komt er weer aan. De 22e editie is op Hemelvaartsdag, donderdag 25 mei.

Open 'generale repetitie'
Voorzitter van de organisatie Frank Beurskens heeft al geruime tijd de kriebels. Het kan hem niet snel genoeg Hemelvaartsdag zijn. Voor hem ligt het draaiboek van de aankomende editie. "We beginnen dit jaar al op woensdagavond met een pre-party," begint hij enthousiast. "Het is geen initiatief van ons, maar van dweilorkest de Flierefluiters uit Sassenheim. Zij doen al jaren mee in Groenlo. Deze blaasorkestendag staat hoog aangeschreven bij het orkest. Ze willen in Groenlo altijd goed voor de dag komen. Om in de stemming te komen en om hun repertoire voor Groenlo te testen organiseren zij ieder jaar een 'Groenlo-pre-party' in Sassenheim. Ze vroegen ons of het dit jaar mogelijk was deze avond, de avond voorafgaande aan de Dweilorkestendag, in Groenlo te mogen organiseren. Dat vinden wij wel een leuk idee. We organiseren het echter niet zelf, want wij zijn die avond druk met opbouwen en zo. Het gebeurt onder onze auspiciën, maar zij organiseren het en vullen het zelf in. Het is zeg maar een open generale repetitie voor de dag erna", omschrijft Beurskens de pre-party. Naast de Flierefluiters zullen nog enkele dweilorkesten de avond vullen om Groenlo al vast in de stemming te brengen. "Enkele orkesten zullen de dag erna deel nemen aan de Dweilorkestendag, sommige niet. Ook De Flierefluiters zelf nemen niet deel op Hemelvaartsdag. Ze zijn wel aanwezig en zullen aan het einde van de dag een optreden verzorgen op het hoofdpodium op de Markt. Ze hebben hun instrumenten bij zich dus je weet nooit. Voor het zelfde geld duiken ze ergens op die dag." De pre-party vindt plaats buiten bij de Lange Gang. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar binnen. "We verwachten dat het vooral een zeer gezellige avond wordt. We zullen er ook zeker nog een kijkje gaan nemen en ook voorproeven."

Geslaagd concept
De Dweilorkestendag vindt verder weer plaats volgens vertrouwd concept. "De invulling van de orkesten is zo goed als rond. Het aanbod is enorm, maar we gaan voor kwaliteit. Dat is zeer belangrijk voor ons als organisatie. Daar staat Groenlo ook om bekend." Ook dit jaar nemen weer 30 orkesten deel, verdeeld over de wedstrijdklasse en de Leutklasse. "We hebben wederom de top van Nederland in Groenlo die dag. Daar zijn we best wel trots op," straalt Beurskens dit gevoel ook zichtbaar uit. "Een orkest waar we erg blij mee zijn is 'Toeter nog maar één' uit Harderwijk. Een toporkest. Daar zijn we lang mee bezig geweest. Die volgden we al een tijdje. Die hadden we al vaker gevraagd maar dan konden ze niet, want het zijn allemaal beroepsmuzikanten. Ook zijn we erg blij dat 'Dokter's Swingende Infuustoeters' uit Lichtenvoorde weer van de partij is. Uit Groenlo zelf neemt Knuffle deel, een mix van de Knolle en Shuffle Percussion Group. Ook gaaf."

Meer berichten