Een gyrocopter, zoals die ongetwijfeld tijdens de Fly In op Wenningfeld te zien zal zijn. Foto: PR
Een gyrocopter, zoals die ongetwijfeld tijdens de Fly In op Wenningfeld te zien zal zijn. Foto: PR

Bijzondere rotor-vliegtuigen op Wenningfeld

Algemeen

STADTLOHN/VREDEN - Op 20 en 21 mei is de eerste rotor Fly In op het vliegveld Stadtlohn-Vreden, bij velen bekend als vliegveld Wenningfeld, net over de grens bij Winterswijk. Vooral piloten met hun gyrocopters uit heel Duitsland, maar ook uit Nederland, geven acte de présence. De gyrocopter, ook wel autogyro genoemd, is een rotorvliegtuig dat een propeller heeft voor de voortbeweging en door de voortbewegingsnelheid komt de rotor in beweging, waardoor het vliegtuig stijgvermogen krijgt. Daarmee is het een wezenlijk ander toestel dan de helikopter, waarvan er trouwens ook een aantal op 20 en 21 mei aanwezig zijn.

Het vliegveld staat twee dagen lang in het teken van de Fly In. Beide dagen zal er vanaf 10 uur gevlogen worden. Het is geen evenement en daarom is de entree gratis. De eerste toestellen komen waarschijnlijk al op vrijdag, maar ook zaterdagochtend wordt de aankomst van allerlei deelnemers verwacht. De helikopters en gyrocopters zijn zowel op de grond als in de lucht te zien. Naar verwachting zullen er tussen de vijftien en dertig aanwezig zijn. Er komt waarschijnlijk ook nog een formatievlucht. Op de grond staat ook een Bölkow Bo105, een oudere helikopter, waar iedereen in kan om het toestel van dichtbij te bekijken. Dat type helikopter vloog onder meer voor de Nederlandse politie en de ANWB.

Het treffen heeft voor de deelnemers het doel ervaringen uit te wisselen en met gelijkgestemden in gesprek te komen. Er worden demovluchten met gyrocopters gemaakt. Rondvluchten met helikopter en gyrocopter behoren ook tot de mogelijkheid. In het kader van deze Fly In presenteren zich de bedrijven Auto-Gyro, GermanGyro Gyro Saftie Aviation, Celier Aviation, Phenix Autogyro en Ela-Aviation. Auto-Gyro komt met de net ontwikkelde MTO-sport 2017 en zal enkele demovluchten uitvoeren.

Er staat ook een model van een gyrocopter, waar belangstellenden in kunnen kijken. Er staan bovendien nog een aantal toestellen waar men heel dichtbij kan komen. En er kan ook gevlogen worden, tegen betaling, of er kan een afspraak gemaakt worden om op een ander moment te vliegen.

Bij goed weer biedt de luchthaven naast de activiteiten rond gyrocopters en helicopters met het 'gewone' luchtbedrijf ook een interessant beeld: dan zijn de parachutespringers actief, zijn er zweefvliegtuigen in de lucht en voeren de vliegscholen Funflight en Air Stadtlohn hun vlieglessen uit. Wie belangstelling heeft kan een proefles nemen.

.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant