Hans Kamperman staat de pers te woord voor het gerechtsgebouw in Zutphen. foto: Kyra Broshuis
Hans Kamperman staat de pers te woord voor het gerechtsgebouw in Zutphen. foto: Kyra Broshuis

Kamperman hoort strafeis

Algemeen

'Als de natuur illegaal is, dan is er geen vrijheid meer'

GROENLO/ZUTPHEN- Hans Kamperman maakt, voorafgaand aan de veelbesproken rechtszaak, een gespannen indruk. "Ik wil een statement maken, ik heb nu de kans op mijn verhaal te doen. Als ik echt veroordeeld wordt, is de prijs wel hoog voor mijn idealen." Ruim 60 sympathisanten zijn aanwezig in Zutphen om Kamperman bij te staan, velen met een papieren hennepblad opgespeld. De publieke tribune is te klein voor alle belangstellenden. Er is een cameraploeg van TV Gelderland aanwezig tijdens het proces. De voorzitter vraagt of Kamperman bezwaar heeft tegen de opnames. "Absoluut niet, ik ben blij dat ik mijn verhaal gedeeld wordt."

Door Kyra Broshuis

De feiten
De officier van justitie hoort Kamperman aan en zegt best te geloven in de goede bedoelingen van de idealist, maar zich wel aan de feiten te willen houden. De rechtbank wijst het verzoek van Kamperman en zijn advocaat Maurice Veldman om voormalig apotheker en wietdeskundige mevrouw Wijnkoop te horen. "Het gaat hier niet om de vraag of wiet wel of geen medicinale werking kan hebben. Daar is dit niet het forum voor. Er is ruim tien kilo hennep aangetroffen in uw woning en daarmee heeft u een strafbaar feit gepleegd, uw goede bedoelingen ten spijt."

Buitenproportioneel
Kamperman zegt dat hij wist waar hij mee bezig was maar dat hij zich vergist heeft in zijn idee dat 5 planten gedoogd worden. "Als de politie komt, moet je het inleveren. Maar die complete huiszoeking waarbij alles overhoop is gehaald en mijn verblijf in de cel zijn buitenproportioneel." Kamperman weigert de namen te noemen van de anderen in de groep van wietolieproducenten. "Ja, ook wanneer dat nadelig voor mij kan uitpakken."

Flink geschaad
Het verweer van Kamperman en zijn advocaat dat er mensen geholpen werden door de wietolie, wordt door de voorzitter van de rechtbank afgewezen. "Het is maar de vraag of deze mensen niet elders hun wietolie zouden kunnen krijgen." Kamperman reageert: "Mensen komen in via de reguliere geneeskunde niet aan dit medicijn of kunnen het, wanneer het via de officiële weg geleverd kan worden, simpelweg niet betalen. Ik hielp deze mensen en heb niets te verbergen." De hele kwestie heeft hem flink geschaad, zo laat hij weten. "Ook met betrekking tot idealistische projecten waar ik mee bezig ben."

Standaardberekeningen
De officier van justitie kijkt enkel naar het feit dat hennep, daar waar het buiten het gedoogbeleid valt, strafbaar is en zegt dat de Opiumwet mogelijkheden biedt om buiten de strafbare weg aan hennep te komen. "Dit is niet de plek om die wet te wijzigen. Ik zie geen reden om een uitzondering te maken voor deze zaak en eis dan ook, volgens de standaardberekeningen, 120 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken met een proeftijd van twee jaar."

Dan is er geen vrijheid meer
Advocaat Veldman zegt dat de politie niet onderzocht heeft om welke soort hennep het gaat. "Hennep voor vezels is bijvoorbeeld niet strafbaar. Helaas kan het niet meer onderzocht worden omdat de politie het bewijsmateriaal direct vernietigd heeft. Daarom moet het OM in deze niet ontvankelijk worden verklaard." Het laatste woord is aan Kamperman zelf. "Het is een dooddoener dat dit niet de plek is. Ik heb geen andere mogelijkheid om mijn verhaal te doen dan hier in de rechtbank. Het zit me hoog dat ik als crimineel wordt weggezet terwijl ik niets anders wil dan mensen helpen met een onschuldig plantje uit de natuur. Als de natuur illegaal is, dan is er geen vrijheid meer."

Op 24 mei doet de rechtbank in Zutphen uitspraak in deze zaak.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant