Over vrijwilligers gesproken

Over vrijwilligers gesproken

Tijdens een onlangs gehouden raadsvergadering in deze gemeente, was het de CDA-fractie die bij de behandeling van de Kadernota 2018-2021 nog eens het belang onderstreepte van de aanwezigheid in Oost Gelre van verenigingen in het algemeen en vrijwilligers in het bijzonder en dat op alle mogelijke sportieve, culturele en andere terreinen. De Christen Democraten zouden zelfs geluiden hebben bereikt met de strekking dat bij tal van Oost Gelrese verenigingen de rek eruit is of eruit dreigt te gaan.

Aan deze niet al te optimistische opmerkingen moest ik denken, toen ik in de aanloop naar de 28e editie van het Internationale Marveldtoernooi het lijvige full colour programmablad doorbladerde en daarbij, zoals overigens al jaren achtereen, compleet onder de indruk raakte van niet alleen het geweldige internationale deelnemersveld, maar in het bijzonder van de totale organisatie van dit imponerende voetbalspektakel. Een voetbalfeest waarbij het volop genieten is van jeugdvoetbal op top-, beter gezegd wereldniveau.

Wat betreft Grol 1, het vlaggenschip of zo u wilt het uithangbord, mag de Groenlose sportvereniging in de pikorde oftewel hiërarchie van het gemeentelijke amateurvoetbal momenteel dan wel geen dominante rol vervullen. Totaal anders is dat op andere, kenmerkende clubonderdelen. Zo weet de volgend jaar 100 jaar bestaande s.v. Grol zich met 'The International Marveld Toernament' niet alleen nationaal, maar ook internationaal, en dit laatste zelfs in verschillende werelddelen op de kaart te zetten.

Terugkomende op het aspect 'vrijwilligers', vervult de voetbalclub met haar fraaie residentie in eigendom, te weten het sportpark Den Elshof aan de Oude Winterswijkseweg, eveneens een prominente rol in Oost Gelre, eigenlijk in de gehele Gelderse Achterhoek. Daar waar andere clubs nogal eens klagen over het genereren van vrijwilligers, is de voetbalfamilie dé Grol in feite spekkoper, een welgestelde vereniging. Om dit duidelijk te maken met niet aan duidelijkheid ontbrekende getallen, de Groenlose vereniging beschikt in zijn totaliteit over circa 430 vrijwilligers. En om daar het driedaagse Internationale Marveldtoernooi van het komende weekend aan toe te voegen, hiervoor zetten zich (inclusief de vooraf op donderdag georganiseerde gezamenlijke sponsoravond) in totaal maar liefst circa 280 vrijwilligers in. Tot ieders verbeelding sprekende aantallen, die in feite veel, heel veel zeggen over de verenigingscultuur, de gemeenschapszin, het verantwoordelijkheidsbesef, de saamhorigheid en natuurlijk ook het gezelligheidsaspect. Dit alles van toepassing verklarende op een drietal belangrijke aspecten: organisatie, accommodatie en uitstraling, is het dan ook niet zo verwonderlijk dat de sportvereniging Grol één van de vijf genomineerde clubs is voor de uitverkiezing beste voetbalvereniging 2016-2017 in de Achterhoek.

Oh ja, ik zou het haast vergeten maar Feyenoord is kampioen van Nederland. Natuurlijk helemaal terecht. Dit laatste alleen al vanwege het feit dat de Rotterdamse eredivisionist vanaf wedstrijddag 1 de ranglijst in de vaderlandse eredivisie heeft aangevoerd. En wat is het in het verlengde van het succes van de Kuipbewoners in Rotterdam-Zuid toch mooi dat de jeugd van Feyenoord reeds voor de 24e maal van de partij is bij het Internationale Marveldtoernooi en om onder andere die reden voor de organisatie de belangrijkste en meest populaire ambassadeur in Nederlands is van het meerdaagse toernooi. Een interessante bijkomstigheid is ook de samenstelling van het de komende dagen in Groenlo aanwezige scheidsrechterskorps. Andermaal een top bezetting met daaronder de twee arbiters, die de laatste twee om welke redenen dan ook extra spectaculaire wedstrijden van Feyenoord hebben geleid. Allereerst Kevin Blom, die verantwoordelijk was voor de arbitrage van het bijzonder verrassend verlopen duel op Woudenstein tegen Excelsior. En verder Dennis Higler, die als mogelijk 'arbiter van het jaar' de eer had om de kampioenswedstrijd van afgelopen zondag in de Rotterdamse Kuip te mogen leiden.

Al met al slechts enkele redenen om in het komende weekend een kijkje te gaan nemen op het sportpark Den Elshof in Groenlo. De sportvereniging Grol en in het bijzonder de organisatie van het toernooi heten u daar ongetwijfeld van harte welkom!

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5756737&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groenlosegids.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=703,713,714,715,800,801,802,803,804" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>