De huidige sporthal Den Elshof, die mogelijk wordt afgestoten. Foto: Theo Huijskes
De huidige sporthal Den Elshof, die mogelijk wordt afgestoten. Foto: Theo Huijskes

Nieuwe binnensportvoorzieningen in Groenlo

Algemeen

Naast een nieuwe sporthal bij Marianum is ook locatie De Bron in beeld

Door Theo Huijskes

GROENLO - Daar waar in Lichtenvoorde diverse ontwikkelingen gaande zijn rond de komst van een sportboulevard, is in Groenlo een uitvoerige planverkenning in gang gezet voor de realisatie van enkele nieuwe, tevens toonaangevende binnensportvoorzieningen. Deze voorzieningen betreffen naast de bouw van een nieuwe sporthal bij scholengemeenschap Marianum tegelijkertijd het maken van keuzes met betrekking tot één of meerdere locaties, waarop overige benodigde nieuwe binnensportvoorzieningen gerealiseerd moeten worden.

Met de onlangs vastgestelde Kadernota 2018-2021 heeft de gemeenteraad van Oost Gelre reeds min of meer groen licht gegeven voor de bouw van een nieuwe sporthal bij scholengemeenschap Marianum. Daarbij merkte wethouder sport Jos Hoenderboom op dat er in de eerste fase van de uitvoering van binnensportvoorzieningen in Groenlo met de realisatie van deze sporthal een bedrag is gemoeid van 2,5 miljoen euro, waarbij Marianum zelf 1 miljoen euro bijdraagt.

Uitvoeringsagenda als gevolg van sportvisie Oost Gelre
Mede in het verlengde van al deze ontwikkelingen, is onlangs door het college van b&w besloten om in samenspraak met de betrokken schoolbesturen van het primair onderwijs te bepalen op welke onderwijs- of andere locaties nieuwe binnensportvoorzieningen moeten verrijzen. Bovendien hebben burgemeester en wethouders hun goedkeuring gegeven aan het houden van een informatiebijeenkomst voor de burgers van Groenlo over het streefbeeld voor de binnensportaccommodaties. Dit laatste met name om met het zorgen voor voorlichting en inspraak een zo'n breed mogelijk draagvlak te verkrijgen.

In een reactie op deze ontwikkelingen geeft wethouder Hoenderboom aan dat er reeds in 2015 door de gemeenteraad de sportvisie Oost Gelre is vastgesteld, die vervolgens een concrete uitvoeringsagenda tot gevolg heeft. "Het belangrijkste hierbij is dat onderwijs en sport helemaal op elkaar worden afgestemd. Daarom is een goed overleg en een juiste afstemming met de schoolbesturen van wezenlijk belang. Wat ons als eerste te doen staat, is dat wij met Marianum aan tafel gaan om duidelijk te krijgen wie de eigenaar en gebruikers worden van de nieuw te bouwen sporthal. Daarna wordt een onderzoekstraject ingezet, waarbij het streven erop gericht is om even vóór de ingang van het schooljaar 2019-2020 de oplevering van de nieuwe binnensportvoorzieningen te kunnen laten plaatsvinden. Ik heb het dan over sportvoorzieningen in Groenlo, die voldoen aan alle hedendaagse eisen en wensen. Voor het echter zover is, wordt de bevolking van Groenlo onder meer via inloopavonden bij het totale proces betrokken."

Scenario's voor waar welke binnensportvoorzieningen
Hoenderboom geeft verder aan dat er na overleg met alle betrokken partijen op het gebied van binnensport in Groenlo een aantal uitvoeringsscenario's zijn geformuleerd ten aanzien van waar welke binnensportvoorzieningen gerealiseerd moeten worden. "Na een aanvullende quickscan analyse kan nu een voorkeur bepaald worden voor het meest gewenste streefbeeld, die ook onderschreven wordt door het onderwijswezen in Groenlo in het algemeen en de sportverenigingen in Groenlo in het bijzonder."

Volgens b&w is er reeds één locatie, die sowieso kan worden aangemerkt als een geschikte plek voor een binnensportvoorziening, en daarom in aanmerking komt voor een ruimtelijke verkenning, en dat is locatie De Bron. Dit omdat deze locatie (wordt binnenkort gesloten in verband met de nieuwbouw van De Mattelier) centraal ligt en tevens dicht in de buurt van twee grote basisscholen (Ni'je Veste Buitenschans en De Hoeksteen). In het nieuwe binnensportplaatje is er geen plaats meer voor de huidige, meer dan 40 jaar oude sporthal Den Elshof aan de Oude Winterswijkseweg. In dat verband heeft het college van b&w tegelijkertijd besloten om in te stemmen met een onderzoek naar de toekomstige exploitatiemogelijkheden van deze aan het Sportcafé van de sportvereniging Grol grenzende hal. Met dit besluit wordt tegemoet gekomen aan de wensen van alle betrokken sportverenigingen. Deze verenigingen zijn namelijk van mening dat een onderzoek hen inzicht moet geven in de lange termijn mogelijkheden van het exploiteren van de huidige sporthal Den Elshof. Met lange termijn wordt dan een exploitatietermijn van 20 tot 30 jaar bedoeld. Dit onderzoek zal zich niet alleen beperken tot de functie sport. Ook exploitatiemogelijkheden op het gebied van andere (recreatieve en culturele) functies dienen onderzocht te worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant