Een bovenaanzicht van Groot Zevert Vergisting.
Een bovenaanzicht van Groot Zevert Vergisting. Foto: Groot Zevert Vergisting

Innovatieve energieopwekking op voormalige vuilnisbelt

Algemeen

Groot Zevert Vergisting: opening vernieuwde biogascentrale, 10 juni Open Huis

Door Henri Walterbos

BELTRUM - "We hopen dat de mensen na een bezoekje aan ons open huis zullen zeggen 'Goh, de landbouw is duurzamer en innovatiever dan ik dacht." Het is Joris Groot Zevert van Groot Zevert Vergisting ten voeten uit over het open huis van aanstaande zaterdag 10 juni. "We willen de mensen graag laten zien wat we doen en wie wij zijn, dit samen met onze medewerkers."

Duurzame energie weg van lange adem
Groot Zevert Vergisting opent vrijdag 9 juni haar geheel vernieuwde biogasinstallatie en nodigt een dag later iedereen uit een kijkje te komen nemen op het bedrijf, op de voormalige stortplaats 't Bellegoor in Beltrum, aan de Deventer Kunstweg. "Het is voor ons als bedrijf prachtig dat wat we ooit bedachten ook precies zo uitkomt. Duurzame energie is een weg van lange adem, " doelt Joris op het zorgvuldige traject dat doorlopen werd alvorens het in 1958 opgezette familiebedrijf haar werkzaamheden op het gebied van agrarische loonwerk, grondverzet en transport in 2004 uitbreidde met het aanbieden van een duurzame mestoplossing. "We hebben hier vooraf zeer goed over nagedacht en hebben veel onderzoek verricht. We wilden absoluut zeker weten of het wel bij onze bedrijfsvoering paste. We kwamen samen tot de conclusie dat het een uitbreiding van taken was die al een beetje in het verlengde lag van wat we al deden."

Het proces
Het bedrijf startte met 4 biovergisters waarin dierlijke mest van bedrijven uit de omgeving omgevormd werd tot biogas. Dit groene gas werd met een warmtekrachtkoppeling (wkk) omgezet in elektriciteit en warmte. De groene stroom werd geleverd aan het elektriciteitsnet, de warmte werd gebruikt voor interne processen. Het restproduct van de vergisting, digestaat, werd geleverd aan akkerbouwers in het noorden van ons land of door verhitting gehygiëniseerd en geleverd aan het buitenland. "Door te kiezen voor een regionale insteek, mest halen uit eigen regio, biogas en mineralen in de regio afzetten, wordt de circulair economische insteek nog verder versterkt en waardevoller," legt Roel Beunk, medewerker van Groot Zevert Vergisting, uit. "Er verrezen afgelopen jaar nieuwe vergisters met een extra hoog rendement waardoor jaarlijks 11 miljoen kuub biogas geproduceerd kan worden. Daarnaast wordt gestart met de Groene Mineralen Centrale; uit de vergiste mest en biomassa worden mineralen en organische stof terug gewonnen, die rechtstreeks aan de regionale landbouw worden geleverd. Een mooi stukje regionale circulaire economie.

Rechtstreekse levering aan FrieslandCampina Borculo
Het bedrijf van 'mouwen opstropen' en een doordachte bedrijfsvoering introduceerde haar energie neutrale biovergistingsinstallatie en inmiddels zorgt de vernieuwde versie nu voor een rechtstreekse levering van 8 miljoen kuub biogas per jaar, aan FrieslandCampina Borculo, door middel van een 5 kilometer lange ondergrondse leiding. "FrieslandCampina krijgt vanuit de biovergister nabehandeld gas geleverd, dat wordt gebruikt als energiebron voor de productie van stoom. Het traject duurde enkele jaren maar we zijn beiden gelukkig met de uitkomst," vertelt Groot Zevert niet zonder trots. De volledig vernieuwde biovergistingsinstallatie, alsmede de verbinding met FrieslandCampina, zal vrijdag 9 juni geopend worden door CEO Roelof Joosten van FrieslandCampina en Joris Groot Zevert van Groot Zevert Vergisting. Het open huis op zaterdag 10 juni begint bij de poort met het vervoer van de bezoekers door een treintje naar het bedrijf, verderop gelegen op het terrein. Aansluitend volgt een rondleiding door het hypermoderne bedrijf met als eindpunt de tent waar een hapje en drankje aangeboden zal worden. Er kan zaterdag 10 juni van 11.00 uur tot 16.00 uur een kijkje genomen worden tijdens het open huis.

Joris Groot Zevert (links) en Roel Beunk, willen bezokers graag een kijkje achter de schermen geven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant