Zij- en achterkant van SCC De Mattelier. Foto: Theo Huijskes
Zij- en achterkant van SCC De Mattelier. Foto: Theo Huijskes

Nieuwbouw De Mattelier in eindfase

Ingebruikname in september

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het is een komen en gaan van bouwvakkers, afgewisseld met vrijwilligers, dus bedrijvigheid genoeg op donderdag 1 juni in het nieuwe sociaal cultureel centrum De Mattelier in het centrum van Groenlo. Stichtingsvoorzitter Hans Tops verzorgt met gepaste trots een rondleiding door een nu al fraai en met name imposant gebouw, dat vanaf medio september het ontmoetingshart van Groenlo moet worden. De officiële opening van het centrum op de hoek Mattelierstraat en de Wheme is in het najaar gepland.

Het nieuwe scc De Mattelier is primair bedoeld voor verenigingen en organisaties, maar ook voor bedrijven en anderen uit Groenlo en omgeving, die een locatie zoeken om te repeteren, te vergaderen of bijvoorbeeld een concert, voorstelling, expositie of beurs te verzorgen. De nieuwbouw voorziet straks in multifunctionele ruimtes, voorzien van alle benodigde faciliteiten zoals audiovisuele voorzieningen. Verder in het nieuwe gebouw - uiteraard - een entree, maar ook een foyer, een horecagedeelte, een ontmoetingsruimte, een theater, een filmhuis, een creatieve werkplaats voor belangstellenden van alle leeftijden en een doorlopende kunstexpositie.

Kleinschalige theaterzaal
Hans Tops is er helemaal van overtuigd: "Dit prachtige gebouw gaat onder de naam De Mattelier zorgen voor reuring in de binnenstad van Groenlo." Tops is helemaal in zijn nopjes met de wijze waarop de voormalige, monumentale villa van de dominee met onder andere de in ere herstelde glas-in-loodramen nu één geheel vormt met de gerealiseerde nieuwbouw. Daarbij komt de overtuiging dat de theaterzaal het helemaal gaat maken. "Het is een zaal met een podium van circa vijftien bij tien meter, waarin 230 gasten een zitplaats kan worden aangeboden. Wanneer de geluidswanden worden worden weggeschoven, kunnen twee ruimtes worden toegevoegd, waardoor het aantal zitplaatsen met zicht op het podium op een aantal van 350 komt. Wanneer het gaat om grootschalige activiteiten, zoals condoleancebijeenkomsten, beurzen, carnavalsfestiviteiten en dergelijke, kunnen er met gebruikmaking van ook nog eens de foyer met gemak 500 belangstellenden een plekje vinden."

Inzet vrijwilligers
Trots is Hans Tops ook op de inzet van de eigen vrijwilligers. "Met de gemeente hebben wij de afspraak gemaakt om door zelfwerkzaamheid een bedrag van 100.000 euro op de bouwkosten te besparen. Dankzij het vele werk van circa 20 vrijwilligers zijn wij op dit moment zover dat het gestelde doel haalbaar is. De vrijwilligers zijn vooral bezig met schilderen en met de techniek, en dadelijk zullen ze de nodige uren maken wanneer de verhuizing en de inrichting van het nieuwe gebouw moet gebeuren." Iedereen die de nieuwe Mattelier een warm hart toedraagt, maakt zich nog wel de nodige zorgen over de parkeervoorzieningen. Tops daarover: "De gemeente heeft toegezegd dat de parkeerproblematiek in fasen wordt aangepakt. Daar zijn we het niet mee eens. Want willen wij vanaf dag één de verwachtingen van De Mattelier waar kunnen maken, dan moeten ook van meet af aan de parkeervoorzieningen optimaal in orde te zijn. Alleen door een begin maken met lang parkeren te wijzigen in kort parkeren, wordt het gebrek aan parkeerplekken niet opgelost."

Herintreding programmaraad
De start in september en en de activiteiten tot en met december worden nog gezien als een soort aanloopperiode. Voor het kalenderjaar 2018 wordt in een vroeg stadium een jaarprogramma gepresenteerd. "Met de verhuizing naar de binnenstad van Groenlo hebben wij als bestuur ook weer de programmaraad geïntroduceerd", vertelt voorzitter Hans Tops. "Daarmee komen wij terug op drie gebruikelijke overlegplatforms: het vrijwilligersoverleg, het programmaoverleg en het gebruikersoverleg. We beschikken momenteel in De Bron over veertig enthousiaste vrijwilligers, waarmee we ook in De Mattelier alles moeten runnen. Zij krijgen in het nieuwe onderkomen de functie van gastvrouw of gastheer, krijgen nog een speciale training en gaan uniforme kleding dragen."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden