Sander Naaijkens, Zoë Soer, Jorne Hilhorst en Jan Willem van Ooijen van de werkgroep PodiuM.
Sander Naaijkens, Zoë Soer, Jorne Hilhorst en Jan Willem van Ooijen van de werkgroep PodiuM.

PodiuM: jongeren en muziek

Algemeen

'We willen een podium bieden aan jeugd die samen muziek wil maken'

Door Henri Walterbos

GROENLO/LICHTENVOORDE - De Achterhoek kent een sterke bandjescultuur, maar gelegenheden en plekken om op te treden en te oefenen, zijn dun gezaaid. Het was Zoë Soer die de handschoen oppakte en na een popavond in cultureel centrum de Bron in 2016 in contact trad met Tonnie Zieverink, directeur van de Bron, voor een vervolg in de Mattelier, het nieuwe sociaal cultureel centrum van Groenlo, dat op dit moment gebouwd wordt. "De popavond werd georganiseerd door enkele jongeren, waaronder Zoë Soer. Een leuke avond, een goed concert en het is beide partijen goed bevallen," begint Zieverink. "Daarna kwam Zoë bij me en zei dat ze dit eigenlijk best vaker wilden gaan doen. Daar zijn we toen over in gesprek gebleven en hebben we dat opgepakt met de gedachte dat het dan wel leuk zou zijn daar iets structureels van te maken. Voor leerlingen die van de middelbare school af gaan na het behalen van hun diploma valt ineens de muziek weg. Waar kan de jeugd dan nog musiceren? En wat is er mooier dan dat jongeren samen muziek kunnen maken. We willen een podium bieden aan deze jeugd"

Werkgroep
Al snel werd een werkgroep in het leven geroepen, om met elkaar van gedachten te wisselen over het format, de vorm, de naam en de invulling. Naast Zoë maken deel uit van werkgroep PodiuM Sander Naaijkens en Pim Westervoorde uit Groenlo, Jorne Hilhorst uit Borculo, Jesse Beerten en Jan Willem van Ooijen uit Lichtenvoorde. De werkgroep wil PodiuM breder trekken dan enkel Oost Gelre. "Ook jongeren in de leeftijd tussen 15 en 25 uit de gemeentes Winterswijk, Aalten en Berkelland zijn van harte welkom zich aan te melden en deel te nemen. Het concert zal echter wel plaatsvinden in de Mattelier, vandaar ook de hoofdletter M als laatste letter van PodiuM.

Volop steun
Het aantrekkelijke van het nieuwe initiatief is dat niet enkel een mogelijkheid geboden wordt om op te treden tijdens PodiuM op 9 december, er wordt de jonge muzikanten ook oefenruimte geboden. "De Mattelier heeft vier oefenruimtes. Zo kunnen er meerdere bandjes tegelijk oefenen," gaat Zoë verder. "We zitten daarbij aan de vrijdagavond te denken. Daarnaast gaan we de deelnemers workshops en een stukje coaching bieden, door gelouterde muzikanten uit de regio. We willen ze volop steun geven en zoveel mogelijk faciliteren. Ik merk dat er behoefte aan is. Ik was vroeger ook zoekende op dit gebied en merk dat er meer jongeren zijn die een bandje willen vinden om samen te spelen. Het lijkt me daarom leuk om hen die mogelijkheid te bieden. Ik organiseer graag evenementen en de samenwerking met de Bron afgelopen jaar beviel goed. We willen niet iets neerzetten waarbij oudere mensen beslissen dat het 'zo en zo' gaat gebeuren. We willen de jeugd zelf inspraak geven hoe het evenement moet worden en er uit gaat zien," is Zoë stellig. "Het wordt geen zitavond. Het moet vooral een gezellig evenement worden," vult Sander aan. Ook jongeren die graag willen helpen achter de schermen, mogen zich aanmelden.

Aanmelden
"Voordat de zomervakantie begint willen we al een beetje een beeld hebben van wie er zich allemaal aangemeld hebben en welke instrumenten deze mensen bespelen," schetst Sander het vervolg. "Die gaan we indelen in bandjes. Ook op basis van welke muziek ze leuk vinden. De één vindt rock misschien leuker en een ander is misschien meer van de rustige muziek." Zieverink is enthousiast over het format. "We zien het als een start. Misschien gaan we het wel uitbouwen met ouderen. Ik kreeg als reactie van ouderen: 'waarom ga je dat ook niet met ouderen doen. Ik hou ook van muziek maken.' Wie weet dat we dat in de toekomst ook aan gaan bieden."

De eerste bijeenkomst met de mensen die zich aanmelden staat gepland op 2 juli. Opgeven kan via de Facebookpagina PodiuM Mattelier.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant