De optocht in Vragender gaat altijd gepaard met veel kabaal en rook. Foto: PR
De optocht in Vragender gaat altijd gepaard met veel kabaal en rook. Foto: PR

Kermis in Vragender

VRAGENDER - Na de feesten in Mariënvelde, Harreveld, Lievelde en Zieuwent is Vragender als laatste kerkdorp uit de gemeente Oost-Gelre aan de beurt om de jaarlijkse kermis te vieren.

Traditiegetrouw in het derde weekend na Pinksteren barst het feest los op de 'Vragender bult'. Juist nu alle sportcompetities zo ongeveer voorbij zijn en het schooljaar ten einde loopt kan jong en oud zich richten op dit feest, dat de organisatoren betitelen als 'grandioos'. Hoogtepunt wordt de altijd spectaculaire optocht die op zondagmiddag 25 juni om 14.30 van start gaat. Net als alle andere jaren zijn actuele onderwerpen de inspiratie voor de wagens, voorzien van scherpe en dubbelzinnige teksten. Daarnaast weet Vragender altijd weer van afgedankte materialen, die met het nodige werk worden omgetoverd tot spectaculaire wagens, in een optocht die van heinde en verre te horen is en veel kijkplezier opleveren voor de toeschouwers. Naast de vele grote wagens is er natuurlijk ook nog de tussenklasse voor de jongens en meisjes van groep 8 van de basisschool tot en met de leeftijd van 16 jaar en een enorme optocht van vele kleine wagens. Ook hiervoor is de animo zeer groot. Naast de grote optocht is er natuurlijk ook weer de jaarlijkse strijd op de maandagmorgen, om de titels bij het vogelschieten voor de heren en dames en het vogelgooien voor de jeugd vanaf de de basisschool tot 18 jaar.

Het programma ziet er als volgt uit.
Zaterdag 24 juni
Om 13.00 uur begint de kermis met de traditionele optocht voor alle kinderen uit Vragender met medewerking van Fanfare en drumband Antonius, waarna de kinderspelen plaatsvinden in de speeltuin. Na afloop van de kinderspelen zijn er de traktaties en worden de vrijkaartjes uitgedeeld.
Na de kinderspelen vindt het hardlopen plaats, om ongeveer 15.15 uur. De jeugd start als eerste en er wordt gelopen in drie verschillende leeftijdsgroepen: groep 3 met 7- en 8-jarigen, de kinderen van 9 en 10 jaar en de basisschooljeugd van 11 jaar en ouder. Daarna zijn de jongeren vanaf de basisschool tot 16 jaar aan de beurt, en om ongeveer 16.00 uur starten de heren en dames boven de 16 jaar, waarbij de dames twee ronden lopen en de heren vier. Om 19.00 uur begint de fraaie en altijd goed bezochte Kermismis met medewerking van Fanfare Antonius. Tijdens deze muzikale dienst wordt gebeden voor het welslagen van de Vragender kermis en voor fraai kermisweer.

Zondag 25 juni
Zondagmiddag begint om 14.30 uur de optocht door Vragender met Fanfare en drumband Antonius en Harmonie en Drumband Lievelde. Alle creatieve wagens zijn vooraf uiteraard allemaal gekeurd door politie en brandweer in het kader van de veiligheid.

Maandag 26 juni
Maandagmorgen om 05.00 uur wordt Vragender traditiegetrouw gewekt met reveille. Om 08.30 uur is het opstellen van de optocht en bekendmaking van de prijzen van de kleine wagens. Om 09.00 uur start de optocht door het centrum van Vragender. Wethouder Jos Hoenderboom en pastor Hetty Bresser sluiten aan op weg naar het feestterrein. Hierna zal de strijd losbarsten bij het vogelschieten voor heren en dames en het vogelgooien voor de jeugd. Het eerste schot wordt gelost door de wethouder. Daarnaast is er gelegenheid voor de volksspelen: doeltrappen en prijsschieten met buks. Tijdens de pauze zullen de prijzen bekend worden gemaakt van de grote wagens en de tussenklasse. Nadat de koningsparen bekend zijn vindt de huldiging plaats op het feestterrein waarbij de wethouder de versierselen zal omhangen. Vervolgens zullen de koningsparen voorafgegaan door de vendeliers, de fanfare en de drumband naar het koningshuis geleid worden. Dan begint het kermisvieren voor de Vragenderse gemeenschap in twee volle horeca-gelegenheden, tot in de kleine uurtjes.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5756737&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groenlosegids.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=703,713,714,715,800,801,802,803,804" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>