Vlnr Frans (70), Willy (68), Peter(66) en Annelies (64) Pietersen gaan samen de 'grafte' in. foto: PR
Vlnr Frans (70), Willy (68), Peter(66) en Annelies (64) Pietersen gaan samen de 'grafte' in. foto: PR

Familie Pietersen duikt de gracht in

GROENLO - Het evenement 'De Vrije Slag door Grolle' begint naam te krijgen in het hele land. Komend weekend zullen weer honderden mensen een duik nemen in het water van de Grolse gracht. Onder hen ook de familie Pietersen.

Door Kyra Broshuis

De familie Pietersen is al lang uit Groenlo vertrokken maar zij blijven zich nauw verbonden voelen met hun vaderstad. De roots van de familie liggen dan ook in hart van de stad, zo vertelt Annelies Pietersen die nu in Nuland woonachtig is. "Wij woonden vroeger in de Kevelderstraat, op de plek waar nu kantoren van de gemeente zijn gevestigd. Mijn vader had daar een poeliersbedrijf en een eierexportzaak. Die had hij in 1945 van zijn ouders overgenomen. Voor zover wij weten woonde onze familie vanaf de negentiende eeuw op die plek. Het bijzondere was altijd dat we op drie huisnummers woonden, de Kevelderstraat 3, 5 en 7. Ik weet ook nog ons oude telefoonnummer, dat was 268. Mijn vader is in 1967 overleden, hij was toen 53 jaar. Rond 1970 is ons ouderlijk huis verkocht aan de gemeente Groenlo."

Binding met de stad
De kinderen Pietersen zijn uitgevlogen naar Oldenzaal, Eibergen, Lochem en Nuland. Broer Frits woont als enige nog in Groenlo. "We zijn voor werk en de liefde vertrokken uit Groenlo maar de binding met de stad is altijd gebleven, ook omdat broer Frits er nog woont. We hebben regelmatig een familiereünie in Groenlo en blijven altijd goed op de hoogte van alles wat er speelt. Zo zijn we ook lid van de Oudheidkundige Vereniging. We bezoeken regelmatig de graven van onze ouders en overleden zussen in Groenlo. We zijn ook bij de lichtjesavond geweest, dat was ontzettend indrukwekkend."

De grafte
Annelies vertelt dat het Grolse dialect nog altijd gebezigd wordt in de familie. "We hebben er echt hobby aan om te zoeken naar authentieke Grolse woorden. We vinden het heel bijzonder dat er zoveel Jiddische woorden in het oude Grols voorkomen." Een definitieve terugkeer naar Groenlo is echter niet aan de orde. "Nee, ik geloof dat we allemaal wel onze plek gevonden hebben." Komend weekend is de hele familie aanwezig bij de Vrije Slag door Grolle. "Peter hoorde vorig jaar van het evenement we hebben samen meegedaan. Frans had er zelfs voor getraind maar was op het moment suprême helaas geblesseerd. We vonden het fantastisch en daarom doen we dit jaar weer mee, maar dan met z'n vieren. We hebben het onder elkaar vaak over de Grolse gracht, die we 'grafte' noemen. In de winter hebben we vaak de gracht rond geschaatst. Groenlo is de laatste jaren prachtig opgeknapt. De Slag om Grolle is natuurlijk een geweldige promotie voor de stad. Het is wel jammer dat er best veel leegstand is. Het Groenlo van vroeger, de uitgaansmetropool van de Achterhoek, is er amper meer." De familie Pietersen verheugt zich op het weekend in Groenlo. "We gaan natuurlijk zwemmen en ik hoorde dat er nog veel meer te doen is. We slapen bij Peter op de boerderij in Eibergen. Mooi om weer met z'n allen in Groenlo te zijn."

5 reacties
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5756737&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groenlosegids.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=703,713,714,715,800,801,802,803,804" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>