Initiator Patrick Pos is dolgelukkig met de enorme opbrengst voor het KWF. foto: Kyra Broshuis
Initiator Patrick Pos is dolgelukkig met de enorme opbrengst voor het KWF. foto: Kyra Broshuis

Samenloop brengt 80.000 euro op

GROENLO- Laat evenementen organiseren en mensen enthousiasmeren maar aan Patrick Pos over. Een jaar geleden nam hij het initiatief tot het organiseren van een Samenloop voor Hoop Oost Gelre ten bate van het KWF. Het resultaat: ruim 80.000 euro voor onderzoek naar de genezing van kanker.

Door Kyra Broshuis

Pos, in het verleden zelf getroffen door de ziekte, weet tientallen vrijwilligers om zich heen te verzamelen en organiseert met hen een bijzonder evenement. Bij de start, afgelopen vrijdag om 17.00 uur vertelt hij dat dat er 0 euro is uitgegeven bij de voorbereidingen. "We lopen vandaag met 547 deelnemers deze wandelestafette en alles wat er binnenkomt, gaat naar het KWF." Om geld binnen te halen is van alles georganiseerd. Zo werden er al voor de estafetteloop speciale wandeltochten, verkoopacties, veilingen en andere bijzondere activiteiten gehouden om geld binnen te halen.

Survivors
Het evenement start vrijdagavond met de officiële opening door burgemeester én ambassadeur Annette Bronsvoort. Samen met de andere ambassadeurs, Willem te Molder, Jelle van Gorkum, Ronald Ebbers en Edwin Grothe, geeft zij het startsein voor de 24-uurs estafette. De eerste ronde wordt voorop gegaan door 25 survivors, mensen die de ziekte hebben overleefd, die er op dit moment nog tegen vechten en hun dierbaren. Het is voor veel mensen een emotionele aangelegenheid en die eerste ronde is dan ook een indrukwekkende start van het evenement. Tijdens de volgende 24 uur gebeurt er van alles op het terrein bij de Muziekkoepel aan de Maliebaan. Er zijn optredens van verschillende artiesten uit de eigen gemeente, er is een speciale kinderloop, een silent disco en een braderie met bijzondere artikelen. Uiteraard is er ook genoeg te eten en drinken, allemaal voor het goede doel. De indrukwekkende fototentoonstelling van de bekende Zieuwentse fotograaf Alex Vreeman trekt veel belangstelling. Vreeman fotografeerde tientallen survivors/eregasten op indringende wijze.

Kaarsenceremonie
Bijzonder is de kaarsenceremonie op vrijdagavond. In het donker branden ruim 3000 kaarsen in papieren zakken die zijn voorzien van tekeningen en wensen. Zo is er een zak waarop staat: 'Voor mijn buurman' en één met 'Ooit komt de dag van de overwinning'. Op een andere zak staat: 'Ik ben het levende bewijs' en er zijn veel zakken met hele persoonlijke teksten over zieke of overleden dierbaren. De wandelestafette gaat de hele nacht door maar de muziek gaat uit. Zaterdagochtend starten de activiteiten weer en maken verschillende muzikanten er af en toe een waar feestje van.

Fantastische prestatie
De allerlaatste wandelronde is er één van een lach en een traan. De deelnemers krijgen rode rozen overhandigd en worden aangemoedigd door alle vrijwilligers en toeschouwers. Als de klok stopt en Patrick Pos de microfoon krijgt, volgt er een minutenlange ovatie. Pos bedankt alle sponsors voor hun ruimhartige en gulle giften, de vrijwilligers en de ambassadeurs en de eregasten voor hun komst en inspiratie. "Jullie zijn de Samenloop voor Hoop! Wij hebben de wens dat dit evenement volgend jaar een vervolg krijgt in één van de andere plaatsen in Oost Gelre." Dan is daar eindelijk het moment waar het om gaat: wat heeft de samenloop opgebracht voor het KWF? Pos mag een cheque van ruim 80.000 euro overhandigen aan het KWF. "Een fantastische prestatie!" zo laat Dirk Hiddink van het KWF weten. "Kanker moet de wereld uit of een chronische ziekte worden. Dat gebeurt niet vandaag, ook niet morgen maar ik hoop dat de kleine kinderen die hier aanwezig zijn, later kanker alleen maar kennen als een ziekte uit het verleden."

1 reactie
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5756737&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groenlosegids.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=703,713,714,715,800,801,802,803,804" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>