Jan Kok, Fons Bokkers en Frans Roerdink hebben de klus geklaard. Het bord hangt.
Jan Kok, Fons Bokkers en Frans Roerdink hebben de klus geklaard. Het bord hangt.

Postuum eerbetoon aan overleden Beltrummer

Algemeen

'Schuilhut Henk Wolterinck'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - De 23 kilometer lange Kerkepadenroute rondom Beltrum mag zich in een grote belangstelling verheugen. De prachtige route door het fraaie landschap werd de afgelopen jaren op diverse plekken meer en meer verfraaid nog met in het Sonderspad het beeld 'Karkgang,' met een Mariakapel , rode beuken, knotwilgen en in 2006 eveneens een wilgentakkenhut, naar een idee en ontwerp van Beltrummer Henk Wolterinck, 'van de Foeke'. De door Henk en vrijwilligers van de Kerkepaden Beltrum aangelegde wilgentakkenhut gaat sinds afgelopen weekend niet meer naamloos door het leven. De hut kreeg de naam 'Schuilhut Henk Wolterinck,' naar de naam van de bedenker, die eerder dit jaar, op 9 februari, overleed aan de gevolgen van een ernstige ziekte. Het idee werd geopperd het hutje zijn naam te geven.

Verdiend
Zaterdagmorgen zijn het Fons Bokkers, Jan Kok en Frans Roerdink die druk in de weer zijn het naambord 'Schuilhut Henk Wolterinck' te plaatsen, boven de ingang van het fraaie wilgentenenbouwsel. "We vonden dat Henk dat verdiende. Hij heeft veel voor de Beltrumse gemeenschap gedaan. We hebben met de familie overlegd en zij vonden het zeer attent. Het hutje betekende veel voor Henk. Op de voorkant van het bidprentje van Henk staat de wilgentakkenhut afgebeeld in een winters tafereel, " vertelt Bokkers, terwijl Jan Kok aanvult wat de Beltrummer zoal gedaan heeft voor zijn geliefde Beltrum. "Hij was in alles van het dorp geïnteresseerd. Hij was bij het voetbal en de toneelgroep, hij was collectant in de kerk, cursusleider boomverzorging, zat in de organisatie van de bejaardentocht en hielp mee het hutje te onderhouden." Dan vertelt Bokkers verder over het ontstaat van de hut. "Henk had een wilgentenenhut in Duitsland gezien en wilde hier ook zoiets maken in de vorm van een kerk, omdat het aan de kerkepaden lag. Binnenin kun je de zij uitgang nog goed zien."

Natuurlijk geheel
Na de bouw bleef Henk de grote animator voor het onderhoud van zijn eigen creatie. "Dat was veel werk, want die takken groeien sneller dan je denkt," weet Bokkers. "Het gaat erg goed met het hutje. Het wordt steeds dichter. Met drie man houden we het nog bij. Tot eind vorig jaar kwam Henk zelf ook nog en ging hij op het bankje zitten en keek hij toe." Het was Leo Scharenborg, buurman van de 'wilgentenenkerk' die het idee opperde een gedenkplaatje bij de schuilhut te plaatsen, ook nog eens nabij het bedrijf van Wolterinck. "Omdat het een natuurlijk geheel is wilden wij het ook zo natuurlijk mogelijk houden en heeft Frans Roerdink bij Kolkman een eiken plank geregeld en er de naam van het hutje in gezet," wijst Bokkers naar boven en begint Roerdink te lachen. "Ik had 't bord kloar, kump Jan Kok binnen en zeg; 'Ie bunt de C vergetten. Wolterinck is met ck. Ik bun Roerdink met k. Heb ik Wolterink ok zo edoane. D'r zat ne noes in, heb ik den d'r oet ehaald en een ni-j stuksken in ezat," vertelt Roerdink die er nu zelf hard om kan lachen. Afgelopen zondag werd het bord in het bijzijn van familie onthuld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant