Lotte Westervoorde met haar vriend Sjors Storkhorst.
Lotte Westervoorde met haar vriend Sjors Storkhorst. (Foto: Lotte Westervoorde)

Lotte Westervoorde, keeper Grol 1, over de rol van de keepers

'Door met mannelijke keepers te trainen kun je grote stappen maken'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Is het zelfs Neerlands grootste bromsnor Johan Derksen die om is en het damesvoetbal bewierookt, toch is nog lang niet iedereen om. Wel is er eensgezindheid over de rol van de keepers. Onderscheiden ze zich soms met fenomenale reddingen, maar opvallender zijn meer de knulligheden. We vragen een expert: Lotte Westervoorde, keeper van Grol 1 dames.

Hoe beleef jij het EK en hoe volg je de prestaties van de keepers?
"Ik heb genoten van het EK, de gekte en het enthousiasme waardoor de Nederlandse vrouwen in een flow kwamen en goede resultaten behaalden. De vrouwen genoten volop en hebben weinig kapsones, waardoor ze het spel puur beleven. Ik let natuurlijk niet alleen op de prestaties van de keepsters, maar het viel wel op dat er in veel wedstrijden blunders van de keepers zijn gemaakt. Daarnaast vond ik van Veenendaal prima keepen, op de fout tegen België na."

Fouten van de keeper worden onder een vergrootglas genomen, hoe ervaar jij dit als keeper?
"Nu je ziet dat er enkele grote blunders zijn gemaakt, is het logisch dat dit onder een vergrootglas wordt gehouden. Als keeper ben je het laatste redmiddel om een goal te voorkomen. Zelf ervaar ik hierdoor ook weleens druk, waardoor ik wat onzeker raak en bang ben om fouten te maken."

Is er een aanwijsbare reden dat de prestaties van de keepers achterblijven bij die ontwikkeling van de voetbalsters?
"Je ziet vaak dat enkele meiden bij de jongens mee mogen voetballen en daardoor mee worden getrokken in het niveau. Bij keepsters is dit vrijwel nooit het geval en dit is denk ik een van de redenen waarom de ontwikkeling van de keepsters achterblijft ten opzichte van de voetbalsters. Daarnaast beginnen meiden vaak eerst met voetballen en op latere leeftijd pas te keepen. Dit heb ik zelf ook gedaan."

Heb je keeperstraining?
"Zelf train ik drie keer in de week waarvan één keer keeperstraining die wordt gegeven door Tjiko Wolberink. Hierbij keep ik met alleen maar jongens, waarin ik merk dat het niveau beduidend hoger ligt. Dit is vooral te zien aan de fysieke kracht en snelheid. Hierdoor kun je als vrouw grote stappen maken."

Heb je het weleens met je vriend Sjors Storkhorst (RKZVC) over damesvoetbal en hoe praat hij erover? Keken jullie samen naar het EK?
"Toevallig hebben wij een aantal wedstrijden gekeken, waarvan er twee van Nederland waren. We hebben de wedstrijden verder niet echt geanalyseerd, maar hebben het meer over mijn eigen prestaties en wat we als team bereiken. Daarnaast vindt Sjors het damesvoetbal leuk om te zien, de sport ontwikkelt zich erg goed. Je kunt het alleen 'nog' niet vergelijken met het mannenvoetbal, hiervoor zijn de verschillen nog te groot. Op technisch en tactisch gebied kunnen er nog wel stappen gemaakt worden. Hij vindt vooral het spelplezier en het enthousiasme mooi om te zien, zowel bij het Nederlands elftal, als de dames van Grol 1!"

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5756737&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groenlosegids.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=703,713,714,715,800,801,802,803,804" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>