De Libero | Definitieve doorbraak vrouwenvoetbal

Definitieve doorbraak vrouwenvoetbal

In 1988 toen de Oranje Leeuwen in Duitsland voor de eerste maal in de Nederlandse voetbalhistorie Europees Kampioen werden, sprak tv-commentator Theo Reitsma de legendarische woorden 'Dit is een goed stel hoor!'. Afgelopen zondag was het zijn opvolger commentator Jeroen Elshoff, die het dunnetjes overdeed met de woorden 'Dit zijn de vrouwen waar wij van houden!' In de Enschedese Grolsch Veste zorgde het keurkorps van bondscoach Sarina Wiegman in een spectaculaire finale voor een formidabele stunt door met 4-2 te winnen van opponent Denemarken. Dankzij met name een brok onverzettelijkheid, een sterk collectief en bovenal een onaantastbaar geloof in eigen kunnen, werd er met betrekking tot het vrouwenvoetbal vaderlandse voetbalgeschiedenis geschreven. Een prestatie van formaat, die een diepe buiging verdient van de zijde van het massale Nederlandse voetballegioen. Immers, wat kan voetbal mooi zijn en dat ook wanneer het gespeeld wordt door vrouwen of zo u wilt dames of meisjes.

In de afgelopen weken kreeg ik via reacties te horen dat het tijd werd dat ik mijn voetbalhart ook over het succes van de Oranje Leeuwinnen moest laten spreken. Zelfs collega-scribent, in dit geval columnist Frank Zand liet in de afgelopen week zijn lezers weten dat ik het vrouwenvoetbal negeer. 'De Libero valt nu eenmaal meer op mannelijke voetballers', was daarbij zijn lezing. Een veronderstelling, die ik moet tegenspreken. Het is namelijk zo, dat ik even gewacht heb tot het moment suprême om op vrouwelijke voetballers te vallen en dat was afgelopen zondag tijdens die sidderende en daarnaast ook nog eens bijzonder vermakelijke finale. Frank Zand had het kunnen weten. In de periode 1971 tot en met 1978 was ik gedurende een periode van zeven seizoenen trainer damesvoetbal bij mijn club. Het bedrijven van de voetbalsport door vrouwen en zeker door jonge meisjes stond toen, vergeleken met heden ten dage, nog in de kinderschoenen. Ik heb die vrijwillige job desalniettemin met veel toewijding en plezier uitgeoefend, omdat ik van mening was en dat nog steeds ben dat ook een vrouw de gelegenheid moet hebben om een balletje te trappen. Immers voetbal is in ons land niet alleen volkssport nummer één, voetbal is hier tevens een afspiegeling van de totale samenleving. Als gevolg daarvan moeten derhalve zowel mannen als vrouwen zich uit kunnen leven in deze door jong en oud populaire sport. Ja toch? Waarom legt iedereen wel de nodige tolerantie aan de dag wanneer bijvoorbeeld vrouwen in teamverband de handbalsport bedrijven en vindt men het niet kunnen wanneer vrouwen, en dat eveneens in teamverband, voor de voetbalsport kiezen?

Natuurlijk, het vrouwenvoetbal krijgt wel eens het verwijt dat het niet overloopt van elementaire technische en tactische vaardigheden. Maar is dit laatste ook niet bij de regelmaat van de klok te aanschouwen in zelfs de betaalde sector van het mannenvoetbal? Daarnaast hebben wij afgelopen zondag nog weer eens met eigen ogen kunnen aanschouwen dat het vrouwenvoetbal alleen al boven zichzelf uitstijgt vanwege aspecten als inzet, plezier, teamgeest, zelfdiscipline en met name enthousiasme. Ik geef toe dat het voetbalgebeuren bij de vrouwen in de afgelopen weken is verworden tot een hype. Maar ik vind dat wij dat juist moeten omarmen, zeker omdat het een typisch Nederlands aangelegenheid is. Hetzelfde gebeurt immers wanneer Tom Dumoulin de Giro D'Italia wint, Sven Kramer Olympisch Kampioen wordt op een tweetal lange afstanden en zelfs wanneer Max Verstappen Wereldkampioen Formule I wordt.

Waar ik mij in het gewoel van de afgelopen weken wel in hevige mate aan stoor, zijn al die criticasters, waaronder als forumleden en analisten omhoog gevallen oud-voetballers en voetbaltrainers, die het EK Damesvoetbal aangrijpen om zich te beroepen op allerlei vernederende en respectloze teksten, die het vrouwenvoetbal in het algemeen en de uitvoerende vrouwen in het bijzonder in een negatief daglicht stellen. Voor mij staat één ding vast, de titel EK Voetbal zorgt voor de juiste promotie c.q. reclame van het vrouwenvoetbal, anders gezegd: De definitieve doorbraak van het vrouwenvoetbal is nu echt een feit!

Reacties/tips: delibero@contact.nl

1 reactie
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5756737&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groenlosegids.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=703,713,714,715,800,801,802,803,804" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>