Het treintje staat klaar voor vertrek. Foto: Lydia ter Welle
Het treintje staat klaar voor vertrek. Foto: Lydia ter Welle

Vestingstad Express doet Huize Loreto aan

LIEVELDE - Uit de kerkzaal van het meestal zo stille klooster Loreto klinkt geklap, gejuich en muziek. Niet van de Paters Maristen, die het klooster ooit stichtten en het enkele jaren geleden moesten verlaten, maar van een groep van ongeveer negentig mensen, vooral veel kinderen en jongeren, allemaal vluchtelingen én allemaal christenen, afkomstig uit Syrië. Ze zijn in Loreto samen gekomen voor een kinderkamp, opgezet door vader - 'padre' - Basilios Khamis en de vrijwilligers van van de Antiocheens Orthodoxe Kerk in Nederland (AOKN).

Door Lydia ter Welle

In de kerkzaal worden medailles, ballonnen en andere kleine attenties uitgereikt door de pater, aan de kinderen in de leeftijd van één tot vijftien jaar, die in de afgelopen drie dagen deelnamen aan het kamp. De kinderen komen uit alle hoeken van Nederland, en hebben als overeenkomst dat ze christen en Syrisch van geboorte zijn. Van veel kinderen zijn ook de ouders aanwezig. Vader Basilios, ook Syriër van geboorte, vertelt: "We bieden ouders gelegenheid om met hun kinderen mee te komen naar dit jeugdkamp. Want de kinderen waarvoor we het organiseren, zijn nog wel heel jong. Het doel van dit kamp is om de kinderen te leren naast elkaar te leven, om contacten te leggen met vreemden en in vrede samen dingen te doen. Dat is vaak voor hen heel lastig. Gewoon, samen, met een grote groep aan tafel zitten en eten, is soms voor hen al moeilijk. Door hun achtergrond: het zijn immers allemaal kinderen uit gezinnen van vluchtelingen. Maar ook omdat ze uit heel verschillende delen van Syrië komen. Ook al is het één land, de cultuur in de samenleving kan per regio heel sterk verschillen. Wat we hen hier proberen te leren, is dat we samen moeten leven. Daarbij vertellen we dat de Heer, onze God, ons heel veel vrijheden geeft, maar dat het ook belangrijk is om die vrijheden op een goede manier te gebruiken."

Basilios Khamis woont in Delden. "Maar daar hebben we geen kerk tot onze beschikking. Daarom is het zo fijn dat we hier in Lievelde, in Huize Loreto, samen kunnen komen. Maar anderzijds vertel ik de mensen ook, dat het niet uitmaakt of je wel of niet een kerkgebouw hebt. Hoe wij, christenen, met respect voor elkaar en voor anderen, en samen in vrede leven, dat is wat werkelijk belangrijk is."

Evo Ars werkte al in Loreto toen de Paters Maristen er nog woonden, en is er nu ook als vrijwilliger aan het werk. Hij is blij met de levendigheid, die het jeugdkamp van de AOKN in Loreto brengt. "Ik vind het prachtig om te zien, hoe deze kinderen met allerlei leuke activiteiten leren over het geloof, over christen zijn, over de kerk. Wat mij betreft zijn ze welkom hier. Ik zou het ook prachtig vinden, als de komst van dit soort gezinnen naar onze regio helpt om de vergrijzing tegen te gaan, zodat scholen en kerken in stand kunnen worden gehouden. Volgens mij is er werk genoeg, hier in de buurt!"

Ars heeft contact gezocht met 't Marveld, en kreeg bij eigenaar Edwin Bomers van 't Marveld voor elkaar, dat de 'Groenlo Vestingstad Express', het treintje dat bezoekers van en naar 't Marveld vervoert, woensdagmiddag naar Lievelde kwam. Zo reed rond half vijf de Vestingstad Express een uurtje rond door Lievelde en Groenlo, volgeladen met Syrische kinderen, die zichtbaar genoten van dit ritje, als één van de laatste activiteiten van hun jeugdkamp. In elk geval zullen deze kinderen met plezier aan Lievelde en Groenlo terugdenken.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5756737&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groenlosegids.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=703,713,714,715,800,801,802,803,804" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>