Er werd gezocht naar bekende gezichten. Foto: Rob Stevens
Er werd gezocht naar bekende gezichten. Foto: Rob Stevens

Jubileum gevierd met uitgave boek over historie Holterhoek

Algemeen

HOLTERHOEK - Vrijdag werd in de feesttent bij Café Grenszicht officieel het boek 'Geschiedenis van Holterhoek' en zijn bewoners gepresenteerd. Direct daarop volgde de opening van de foto-expositie, met historisch materiaal uit die periode, in de zaal van Grenszicht. Een het weekeinde druk bezochte tentoonstelling waar menig Holterhoeker zocht naar bekende gezichten en plaatjes. Vrijdagmiddag was het begin van een weekeinde vol festiviteiten dat in het kader stond van het honderdjarig bestaan van de Volksfeestvereniging Holterhoek die een belangrijke rol heeft gespeeld voor de saamhorigheid en leefbaarheid van deze buurtschap tegen de Duitse grens.

Door Rob Stevens

Leo van Dijk, de auteur, Willy Gelinck en een werkgroep zijn de drijvende krachten achter het imposante (472 blz.) en fraai uitgevoerde boekwerk over de geschiedenis van Holterhoek. Het boek is samen met de Historische Kring Eibergen (HKE) uitgegeven. Met Jos Rötter, voorzitter van de Volksfeestvereniging, onthult Joost van Oostrum die middag het boek door een manshoog 'boek' te openen. Werkgroeplid Dick Lammers vertelt het een en ander over het vele werk dat is gedaan. Leo van Dijk overhandigt dan het eerste exemplaar van het boek aan de burgemeester, die het tweede exemplaar vervolgens aan de auteur uitreikt. De presentatie van het boek betekent voor Leo, Willy en de leden van de werkgroep de afsluiting van zeven jaar speur- en schrijfwerk. Zij hebben een kleine driehonderd gezinnen benaderd voor verhalen en fotomateriaal. Behalve de geschiedenis van deze buurtschap en voor zover van belang ook die van Zwilbroek, staat ook de historie van alle huizen van de buurtschap meer of minder uitgebreid beschreven. Het boek is te koop bij de boekhandelaren Gellekink in Eibergen en Wiegerinck in Groenlo en via de vereniging. Er zijn 1850 exemplaren gedrukt.

Onderdeel van het feestprogramma was onder andere de altijd weer beladen 'internationale' voetbalwedstrijd tussen een gelegenheidsteam van Holterhoek en Zwillbroek. Verder was er het keizerschieten, de zeskamp, de boerenbruiloft en op zondag een receptie te gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de feestvereniging. De feestavond zaterdag stond in het teken van een boerenbruiloft met tot op het laatst een onbekend bruidspaar gevolgd door een optreden van de band 'King Boogie' voor de jongeren. In de feesttent voor Café Grenszicht krijgen Leo, Willy en de andere werkgroepleden menig compliment voor hun werk aan het boek uitgesproken. Waaronder een lofuiting van de keizerin (drie maal koningin) 'vogelschieten' van buurbuurtschap Zwolle.

Tijdens het jubileumweekend konden bestelde exemplaren van het jubileumboek worden opgehaald. Het boek is nog steeds te bestellen voor de prijs van twintig euro. Men kan zoals gezegd hiervoor terecht bij een van de voornoemde boekhandels of bij het secretariaat van de Volksfeestvereniging: telefoonnummer 0544-462151 of 06-10241725, mailadres: boekholterhoek@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant