Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Algemeen Columns

Volgens de Torenwachter is de hele Achterhoek aan het dansen

Volgens mij, beste Grollenaren, volgens mij, zit de hele Achterhoek een beetje op een roze wolk; ze dansen de zomer door. In het algemeen zijn wij Grollenaren daar alleen goed in. Optimisten die meestal met nergens opgestoeld bravoure de werkelijkheid wat naar hun hand zetten en de zaken een beetje mooier voordoen dan ze eigenlijk zijn. Het is een eigenschap die enige lof verdient omdat je daarvoor in elk geval al over veel fantasie moet beschikken en bovendien kleurt het dit leven een beetje leuker in. En dan heb je ook geen schilder nodig wat weer kostenbesparend werkt.

Maar het lijkt nu of de hele Achterhoek dat doet, zelfs in plaatsen waar je dat doorgaans niet verwacht en waar het aantal lolbroeken gevoelsmatig al tot het absolute minimum is beperkt. Al maandenlang lees ik niets anders dan over geweldige optredens die er zijn geweest of die er zitten aan te komen en die plaatsvinden in immer sfeervolle verlichte zalen, op prachtig aangelegde en glooiende kasteeltuinen, terwijl vele duizenden mensen van enthousiasme bijna al voortijdig flauwvallen. Ik heb ook de indruk dat de hele zomer al miljoenen dahlia's door het zwerk vliegen en het leven veraangenamen. Wij zien voortdurend foto's van uit de voegen gebarsten kunstzinnige creaties die je vroeger versierde wagentjes noemde, maar waar nu artisticiteit en hoogwaardige techniek moeiteloos hand in hand gaan. En de zelfs normaliter oh zo degelijke bestuurders gaan nu op de sociale media al juichend los over het prachtige en op een na grootste bloemencorso van Nederland of van de wereld dat zondag weer aan onze verbaasde ogen voorbijtrekt.

En dan hebben we zelfs wetenschappers of aankomende wetenschappers, maar in elk geval uitermate grote deskundigen die opgetogen hun zegje doen. Vorige week nog in onze eigen Groenlose Gids een tweetal interessante en lezenswaardige verhalen over een onderzoek in onze Achterhoek. Een studente onderzocht het toerisme in Groenlo en de uitslag laat zich dan al bijna bij voorbaat raden: vooral Bourgondisch genieten, maar ook cultuurhistorie. Asjeblieft, dankjewel.

En ook nog een gedegen stuk over een kennismakelaar dat de Achterhoek zich onderscheidt van vergelijkbare regio's. Het is nog maar één stap naar het volgende hoogtepunt: het moment dat deze regio nergens meer mee te vergelijken is en dat we absoluut uniek zijn. Zo is het maar net!

Ik beschouw het toch als een klein wonder dat deze zomer het gevoelsgenot van de streek zo groot is geworden. Je kunt hebben gelezen dat het Achterhoekse energieproject dat hier is opgestart een beste opdonder heeft gekregen omdat Borculo er is uitgestapt. Je kunt hebben gelezen dat we nog zitten met de mogelijke komst van een enorme mestfabriek die alle fantasieën te boven gaat, het deert (nog) niet.

We dartelen maar rond in onze Achterhoek. En in ons eigen Grolle is het zo dat als je je tijdig aanmeldt dan kun je geloof ik voor de helft van het geld met de Slag de stad in. Dat was 400 jaar geleden verdorie wel even anders; met gloeiend pek werd je binnenkomst bestreden!

Wij maken ons al op voor de grote Slag om Grolle, dat zal ongetwijfeld ook weer een fantastische ervaring worden. We zitten nog steeds in een soort flower power; och, wat dat Noord Korea, da's een end weg, en of die vervelende raketten precies hier op de Markt zullen landen lijkt toch wel verrekte onwaarschijnlijk nietwaar?

Het zal ooit wel weer slechter worden. Wordt het dat uiteindelijk dan treedt een andere wijsheid in werking: 'dat hew toch moar mooi ehad'.

Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant